Végre elkezdenek csökkenni az élelmiszerárak Nagy-Britanniában 1

A brit szupermarketeket képviselő testület szerint egy élelmiszerboltok költségeinek rövid időn belül csökkennie kell, méghozzá már a következő hónapokban.

Végre elkezdenek csökkenni az élelmiszerárak Nagy-Britanniában 3

A nagykereskedelmi árak csökkentése miatt pedig a szupermarketek megkezdik majd a tej és más alapvető termékek költségmegtakarításának áthárítását a vásárlókra – közölte a British Retail Consortium (BRC). A kereskedelmi szervezet legújabb adatai szerint azonban az élelmiszerárak a múlt hónapban még mindig meredeken, 15,7%-kal emelkedtek 2022 áprilisához képest.

A múlt héten a Sainsbury elutasította azokat a vádakat, hogy az árak túl magasak. A tagadás azután hangzott el, hogy kérdések merültek fel arról, hogy a nagykereskedelmi élelmiszerárak globális csökkenése miért nem vezetett még az Egyesült Királyság szupermarketjei által elkért árak csökkenéséhez.

Helen Dickinson, a BRC vezérigazgatója azt mondta, hogy a vásárlóknak rövidesen tapasztalniuk kell majd az élelmiszerárak csökkenését, méghozzá a következő hónapokban, ahogy a nagykereskedelmi árak csökkentése és más költségek csökkenése elkezd majd lecsapódni a vásárlói oldalon is.

Azt mondta, hogy a kiskereskedők “elkötelezettek a vásárlók segítése és az árak lehető legalacsonyabban tartása mellett”. Sok háztartás érezte a növekvő élelmiszerszámlák hatását. A nagy, mindenféle fogyasztási cikkeket gyártó cégek és szupermarketek a magasabb költségeket okolják már hosszú idő óta a magasabb árakért.

A Sainsbury a közelmúltban elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint nem védik meg a vásárlókat az emelkedő áraktól. Míg a BRC-NielsenIQ bolti árindex adatai szerint az élelmiszerek általános inflációja az áprilisig tartó egy évben tovább emelkedett, a friss élelmiszerek inflációja a múlt hónapban még ennél is magasabbra, 17,8%-ra nőtt. Dickinson elmondta, hogy egyes áruk, például a készételek, a “megnövekedett gyártási és csomagolási költségek tovagyűrűző hatása miatt” drágultak ilyen ütemben.

Hozzátette, hogy a kávé ára pedig a kávébab árának emelkedése miatt nőtt tovább, valamint a kevesebbet exportáló kulcsfontosságú termelők miatt. Azt mondta azonban, hogy bizonyos termékek, például a vaj vagy a növényi olajok ára már elkezdett csökkenni.

A nagykereskedelmi élelmiszerárak csökkenni kezdtek, és a Világbank, amely megoldásokon dolgozik a fejlődő országok szegénységének csökkentését illetően, azt mondta, hogy arra számít, hogy ez év végéig 8%-kal esnek majd vissza. A szupermarketek azonban azzal érveltek, hogy az ilyen eséseknek időbe telik, mire elérik az áruházak polcait. A BRC azt mondta, hogy három-kilenc hónapos késéssel jelenik meg a nagykereskedelmi árak csökkenése az üzletekben.

Márciusban a Unite szakszervezet azzal vádolt egyes kiskereskedőket, hogy “a túlzott haszonszerzéssel csak tovább növelik az inflációt”. A Sainsbury’s főnöke azt mondta, hogy a szupermarket a lehető leghamarabb továbbhárítja az áruk árának esését a vásárlókra, és “eltökélt szándéka, hogy megküzdjön az inflációval”.

Simon Roberts azonban azt nyilatkozta, hogy a széles körű áresések valószínűleg nem jönnek majd olyan gyorsan, mivel az energia- és munkaerő költségek még mindig emelkednek. Victoria Scholar, az interaktív befektető befektetési cég egyik elemzője szerint bár van “remény”, hogy az élelmiszerárak csökkenni fognak, “valószínűbb, hogy az árak növekedése inkább csak lelassul majd rövid távon.”

Miközben az élelmiszerárak általánosságban tovább emelkedtek áprilisban, a BRC szerint az infláció, amely az élelmiszerek és a nem élelmiszerek árának emelkedésének üteme, áprilisban kis mértékben, 8,8%-ra csökkent. De pusztán azért, mert az infláció mértéke csökkent, ez nem azt jelenti, hogy az árak esnek, ez csak azt jelenti, hogy az árak nem emelkednek olyan gyorsan.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után