Végre egy jó hír az árak emelkedésével kapcsolatban Nagy-Britanniában, na de… 1

A legfrissebb inflációval kapcsolatos statisztikai adatok azt mutatják, hogy a júliusi 40 éves rekordmagassághoz képest kis mértékben ugyan, de visszaesett az árak emelkedési üteme.

Végre egy jó hír az árak emelkedésével kapcsolatban Nagy-Britanniában, na de… 3

A szakértők meglepődve tapasztalták, hogy a fogyasztói árindex inflációja 9,9%-ot ért el az előző havi 10,1%-hoz képest az elmúlt 12 hónapra vetítve, annak ellenére, hogy a két hónap között a szakértők arra számítottak, hogy nem változik semerre az infláció mértéke. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint ennek a legnagyobb oka a gázolaj és a benzin árának az elmúlt hónapokban bekövetkezett csökkenése volt.

De ugyanakkor nem szabad eközben figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy egyes dolgok viszont még mindig drágulnak, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 13,1%-kal drágultak, és ez legnagyobb mértékben a tej, a sajt és a tojás árának gyors emelkedése miatt van. Az üzemanyagok ára 6,8%-kal csökkent – ez a legnagyobb csökkenés a 2020-as világjárvány kezdeti napjai óta, amikor az olajárak rövid időre negatívba süllyedtek egyes piacokon.

Az ONS eközben arra figyelmeztetett, hogy azért számos árucikk ára továbbra is emelkedik, mondván: “A kisebb, felfelé ívelő hatásokat az élelmiszerek és alkoholmentes italok, a különféle áruk és szolgáltatások, valamint a ruházati cikkek és lábbelik áremelkedése okozta.”

Nicholas Hyett, a Wealth Club befektetési elemzője arra figyelmeztetett, hogy „túl korai még az emelkedő árak elleni háború győzelmét ünnepelni”.

A következőket mondta: „A legfontosabb mindennapi árucikkek és szolgáltatások, például az élelmiszerek és a lakásfűtés továbbra is egyre drágulnak, és kiszívják a készpénzt a fogyasztók pénztárcáiból. Amellett, hogy mindenki életét megkeseríti, ez visszahat a vállalkozásokra is az Egyesült Királyság gazdaságában.”

„Amikor nehéz idők járnak, a nadrágszíjak meghúzódnak, és az emberek a lényegre koncentrálnak – az éttermi borravalók, az új autók és a nyaralások mind megszűnnek eltolódnak, ami nyomás alá helyezi a vállalkozásokat és veszélybe sodorja a munkahelyeket.”

Hozzátette emellett, hogy az élelmiszer, az elektromos áram és a gáz által vezérelt infláció “valószínűleg a legszegényebbeket fogja a legsúlyosabban érinteni, mivel ők jövedelmük jóval nagyobb hányadát költik alapvető javakra, mint a gazdagok”.

Liz Truss a múlt heti miniszterelnöki székbe való kerülése után bejelentette a megugrott energiaszámlákkal szembesülő háztartások támogatására irányuló tervét, de szerinte „lehet, hogy a tél folyamán még több támogatásra lesz szükség, ha az árak emelkedésének üteme ismét felgyorsulna”.

A kisvállalkozásokat és a háztartásokat talán nem vigasztalja az infláció csekély esése, hiszen az érték még mindig közel van 40 éves rekordjához.

Olga Sipcenoka, a hertfordshire-i székhelyű étterem, a Per Tutti alapítója a következőket mondta: „Családi vállalkozásként az infláció miatti aggodalom bénító, és minden egyes nap elteltével érezhetjük annak hatását az eredményünkre. A beszállítók hetente telefonálnak újabb áremelésekkel, ami nagyon megterhelő. Egyelőre nem emeltük árainkat, mivel összhangban kell lennünk helyi versenytársainkkal, köztük néhány nagyon nagy lánccal, és a jelenlegi dilemmánk az, hogy meddig tudjuk lenyelni a többletköltségeket anélkül, hogy azokat a vásárlóra hárítanánk.”

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) agytröszt szerint további kormányzati beavatkozásra van szükség az emelkedő árak miatti „egyre nagyobb szegénység és nyomor” megelőzése érdekében.    Forrás

Megosztás