Több millió utas örülhet az új módosításnak Nagy-Britanniában, ugyanis mostantól utalványok helyett pénzben fogják megtéríteni a jegyünk árát a vasúti társaságok.

_83429880_p1040266

Egészen idáig a vasúti vállalatok utalványok formájában kompenzálták azokat, akik valamilyen okból kifolyólag rossz minőségű szolgáltatásban részesültek. Ezt a rendszert rengeteg utas kritizálta már évek óta, ugyanis az utalványok gyakran használhatatlanok voltak online vásárlás esetén, továbbá a legolcsóbb jegyekre sokszor nem lehetett őket igénybe venni.

Volt olyan eset, amikor házaspár Inverness-ből Edinburgh-ba utazott vonattal, első osztályra szóló jegyekkel, azonban a vonaton derült csak ki, hogy a szerelvényen nem is voltak első osztályú vagonok. Kompenzáció gyanánt csak utalványt kaptak, amivel nem sokra mentek.

„Olyan helyjegyeket adtak el nekünk, amik nem is léteztek, aztán nem voltak hajlandók visszaadni a pénzünket.” – mesélte Ann, a feleség.

A jogszabály módosítás mindenki örömére mától már érvényben van. Az új szabály értelmében az utasoknak lehetőségük van készpénzben igényt tartani a kompenzációra az utalványok helyett. A kompenzáció mértéke sok tényezőtől függ, de általánosságban elmondható, hogy minimum a jegy értékének a 20%-át visszatérítik, de nagyobb késés vagy más probléma esetén akár az egész jegy árát is visszakaphatjuk. Ez nagyon sok ember számára jó hír, mivel a készpénz sokkal több teret ad az utasoknak, hogy mire használják fel azt.

Az, hogy a jelenleg már kiosztott utalványok utólag készpénzre válthatóak lesznek-e majd, egyelőre nincs tisztázva. A módosítás már csak azért is nagy szó, mivel az eddig jogszabály már több, mint 20 éve volt érvényben, és elég régóta sok volt rá a panasz a vonattal közlekedők körében.

Egy 2013-as tanulmány szerint a jegy árának visszatérítésére jogosult utasok 88%-a nem is veszi igénybe ezt a lehetőséget. Ezt nagymértékben befolyásolhatja az a tudat is, hogy a kompenzációként kapott utalványokat sokan úgysem tudnák használni.

A vasúti vállalatok csaknem fele vállal késések esetén visszafizetési garanciát, ami már 30 perces késés esetén is kihasználható. A többi cégnél általában az adott vonatnak legalább egy órát kell késnie, hogy a jegy árát visszakaphassuk.

Facebook csoportunk  már 6,100 fős. Gyere te is!

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-33008010