benzinkút üzemanyag vásárlás

A miniszterek ismételten arra szólították fel a lakosságot, hogy fejezzék be a pánik üzemanyag vásárlást, és a tankolási szokásaikat „állítsák vissza a normálisra”, hogy legyen idő a benzinkutak feltöltésére az ország területén mindenütt.

benzinkút üzemanyag vásárlás

Hogy találhatom meg, hogy hol tudok a közelben a leggyorsabban tankolni?

Az olyan mobilalkalmazások használatával, mint a Google Térkép vagy a Fuel Genie, megkeresheted a legközelebbi benzinkutat, és jó eséllyel még az árakat is ellenőrizheted. Ha meg szeretnéd tudni, hol vannak a legnagyobb sorok a kutaknál, hogy elkerülhesd őket, nyisd meg a Google Térképet, keress rá a keresőben, hogy benzinkutak, és a jobb felső sarokban lévő terep fülön válaszd ki a forgalom nézetet.

A piros vonalak azt mutatják, hogy hol nagy a dugó éppen, míg a zöld vonalak azt jelzik, hogy arrafelé akadálymentesen tudsz közlekedni. A Google Térkép azt is megmutatja, hogy az adott töltőállomás mikor van nyitva, és szerencsés esetben még az árakat is meg tudod rajta nézni.

Néhány tanács arra, hogyan tudsz spórolni az üzemanyaggal, hogy tovább tartson…

  • Vezess óvatosabban
  • Pakolj ki a kocsiból minden felesleges terhet, így csökkentve a jármű össztömegét
  • Ne használd a légkondit, mert úgy jelentősen nő a fogyasztás
  • Amikor gyorsítasz ne adj olyan nagy gázt, csak szépen óvatosan
  • A tetőcsomagtartót, ha nem kell, szedd le, mert ez csökkenti az össztömeget és a légellenállást menet közben
  • Ne fékezz és gyorsíts túl sokat, próbáld egyenletesen tartani a sebességet, természetesen a lehetőségeidhez mérten
  • Végül, de nem utolsó sorban érdemes egyszerre letudni több utat, és megtervezni az útvonalat, hogy a lehető legkevesebb kilométert kelljen vezetni

Mi a helyzet jelenleg az üzemanyag válsággal?

Az EG járművenként 30 fontra korlátozta az üzemanyagvásárlást a kútjainál. Mások, például Esso, bocsánatot kértek az ügyfelektől, miután rengeteg benzinkútjuk teljesen vagy részlegesen kifogyott az üzemanyagból. Ez köszönhető volt a teherautó sofőr hiánynak, és a hétvégén beindult pánikvásárlás csak tovább rontotta a helyzetet. Sok kútnál 5-6-szorosára emelkedett a heti forgalom az előző hetihez képest.

Azzal viszont nincs gond, hogy mennyi üzemanyag megy keresztül a finomítókon. Az Esso benzinkútjait üzemeltető és az Egyesült Királyság legnagyobb finomítóját működtető ExxonMobil olajóriás elmondása szerint  ott minden normálisan működik, magából az üzemanyagból készül elegendő mennyiség. A probléma kizárólag az üzemanyagnak a benzinkutakhoz való elszállításával van.

A kutak üzemeltetői most abban reménykednek, hogy a katonaság irányából, illetve külföldről érkezik néhány teherautó sofőr, akik segítenek az üzemanyagot célba juttatni, illetve, hogy a pánik üzemanyag vásárlás alábbhagy. A kormány már dolgozik azon, hogy további sofőrök kapják meg a szükséges képzést, és állhassanak munkába. A szektoron belül pedig jócskán emelkedtek a tehergépjármű sofőrök fizetései és bónuszai, viszont sokan emiatt attól félnek, hogy ez az áremelkedés is a vásárlókon csattan majd, a termékek áremelkedésének formájában.     Forrás

„Köszi szépen, de nem, Miniszterelnök úr” – megszólaltak az EUs teherautó sofőrök