Újabb súlyos és fontos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben a Brexit kapcsán 1

Theresa May újabb csúfos vereséget szenvedett a brit parlament falai közt a Brexit kapcsán, miután a felsőház lordjai leszavazták a kormánypártiakat és a többség amellett voksolt, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU-val közös vámunióban. Ez nem kis fejfájást okozhat a brit kormányfőnek, akinek már így is van elég baja a kilépés körül egyre csak növekvő káosz miatt.

A lordok háza, vagyis a parlament felsőháza amellett döntött, hogy a szigetország igenis maradjon az unióval egy közös vámmentes blokkban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a javaslat visszakerül a parlament alsóházába, hogy a képviselők szavazzanak az elfogadásával kapcsolatban. A módosítás kapcsán az ellenzék azzal érvelt, hogy az alsóházi képviselőknek meg kell adni az esélyt, hogy újra átgondolják ezt a dolgot. A kormánypárti Lord Bates azonban erre azt reagálta, hogy korábban már elutasították ezt a javaslatot, így „semmi értelme nincs annak, hogy újra átgondolják”.

theresa may brexit megállapodás kilépés

Kedden egyébként a brit miniszterelnök ismét Brüsszelben járt, hogy tárgyaljon a Brexit megállapodás részleteiről, azonban nem sokkal utána mind az Európai Tanács, mind a kormány irányából olyan hírek szivárogtak ki, hogy ez a kísérlet ismét nem hozott eredményt. Az ország tehát továbbra is sodródik a megállapodás nélküli kilépés felé, amiről senki nem tudja pontosan mekkora károkat okozhat a gazdaságnak, de a legtöbben egyetértenek abban, hogy a lehetséges kimenetelek közül ez a legrosszabb opció.

Az Európai Tanács egyik szóvivője elárulta, hogy az ír határ kapcsán még mindig nincs megoldás. Az eredmények teljes hiánya még nagyobb nyomást helyez Theresa Mayre és kormányára a következő heti újabb fontos szavazás előtt, amikor ismét megpróbálják majd megszavaztatni a már korábban csúfos vereséget szenvedő Brexit tervezetet. A miniszterelnök álláspontja a vámunió kapcsán továbbra is az, hogy ki kell lépni belőle, mivel ha az ország benne marad, akkor nem fogja tudni a saját kereskedelmi megállapodásait megkötni a többi nagyhatalommal és egyéb más országokkal, akikkel kereskedni kíván a jövőben.

„Ez a mostani győzelem a Lordok házában megadja a lehetőséget mind a kormánynak, mind az összes többi alsóházi képviselőnek, hogy újra átgondolják a dolgokat és elkerüljék a megállapodás nélküli Brexit katasztrofális következményeit, és egy olyan megoldással álljanak elő, ami kielégítő nem csak a parlament, de az egész lakosság többségének is.” – nyilatkozta Lord Stevenson, aki azt is kijelentette, hogy a minisztereknek itt az ideje új irányból megközelíteni az EU-val folytatott tárgyalásokat. Egy olyan vámunióra van szükség, ami védi a dolgozókat és a munkahelyeket, támogatja a brit ipart és nem teszi szükségessé egy kemény, fizikai határvonal kiépítését Írországgal.

A miniszterelnök ellen a saját pártján belül is egyre többen lázadoznak. Nemrégiben több minisztere szólította fel levélben, hogy a megállapodás nélkül való kilépés opcióját tüntesse el a lehetséges kimenetelek közül. A miniszterelnöknek címzett levelet három miniszter írta alá, és adta át, amiben arra szólítják fel, késleltesse a Brexit napját, hogy az ország elkerülje a „katasztrófát”. Richard Harrington, Claire Perry és Margot James azt nyilatkozták, hogy arra kérik a kormányt, hogy ezt még ezen a héten tegye meg. A Daily Mail-ben a miniszterek arra figyelmeztettek, hogy amennyiben nem így lesz „az ország március 29-én egy hatalmas szakadékba fog zuhanni”.

Ami pedig a sorsuk és a Brexit következményei miatt aggódó EU állampolgárokat illeti, a letelepedett státusz megszerzéséért már lehet jelentkezni, akár az okostelefonunkról is. Erről pedig bővebben itt olvashattok.     Forrás

Megosztás