A Rosemary Organic Hungarian Restaurant, London egyetlen magyar étterme már négy éve a vendégek nagy kedvence. Helyben készül minden a kenyértől a túrón át a csokiöntetig, a hozzávalók pedig ellenőrzött organikus gazdaságokból érkeznek. Herczeg Mihályt, az étterem tulajdonosát kérdeztük az indulásról, vendégekről, ételekről és a terveikről.

Mesélj a kezdetekről. Az étterem a New Cross Gate-nél, a London Bridge-től 14 percre van. Honnan jött az ötlet, hogy magyar éttermet nyissatok és miért pont itt?

Üzlettársammal, Fazekas Józseffel már hosszú évek óta részesei vagyunk a helyi közösségnek. Ezen a környéken ismernek és szeretnek bennünket amelyet magyarként megélni nagyon jó érzés. Kezdetben Garden Center-t üzemeltettünk, paradicsomjainknak a csodájára jártak egész Londonból.   
Amikor ez a hely megüresedett, belevágtunk a magyar étterembe. A természet, a virágok szeretetét otthonról hoztuk és ezt megőriztük az étterem kialakításakor is. Az étterem homlokzata egy zöld virágokkal telis tele ültetett fal, az étteremben is rengeteg a növény ezeknek a tápanyaggal való ellátását aquaponik rendszerrel oldjuk meg. A nagyméretű akvárium elhasznált vizét vezetjük a virágok gyökeréhez, amely megtisztulva kerül vissza a halakhoz, így a természetes körforgás jó a növényeknek, jó a halaknak, jó a környezetnek, és különleges látvány vendégeinknek.

A kezdetektől fogva fontos volt az organikus szemlélet, a házi készítésű ételek?

Csak így lehet. Miért akarnék vegyszert adni a vendégeimnek? A zöldségeket, gyümölcsöket ellenőrzött organikus farmokról szerezzük be, a húst egy több, mint 100 éve üzemelő angol hentestől vásároljuk, de a legtöbb hozzávalót az étteremben készítjük. A kenyér, a túró, a csokoládéöntet, a nokedli minden itt, helyben készül. Az étlapon megtalálható a gulyás, csirkepaprikás, cigánypecsenye, somlói, aranygaluska és a többi klasszikus, ezeket a fantasztikus ételeket csak nálunk tudják Londonban vendégeink megkóstolni.

Az ételek mellett fontos számunkra, hogy a lehető legnagyobb magyar borkínálatból tudjanak vendégeink választani. A borok nagy része organikus, amelyek hagyományos módon készülnek.

Ki a vendégkör? Magyarok vagy angolok?

Vendégeink összetétele vegyes, és ez így van jól. Jönnek magyarok, akik örülnek a hazai ízeknek – sokan mondják, hogy még a magyarországi éttermekben sem esznek ilyen jót. Jönnek angolok, akik szeretnének valami különlegeset kapni, jönnek a világ minden tájáról olyanok, akik jártak már Budapesten és szeretnék újra átélni azokat a kulináris élményeket, amelyeket Magyarországon megismertek és megszerettek.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

A visszajelzések nagyon fontosak számunkra, egyrészt ebből tanulunk, másrészt az az igazi jutalma a munkánknak. Nagy öröm, hogy Google-n, Facebook-on és Tripadvisor-on több száz ötcsillagos értékelésünk van. Vendégeink a leírásokban külön kiemelik, hogy milyen barátságos a kiszolgálás, és milyen finomak az ételek. A lecsónk bekerült a Time Out magazin 80-as rangsorában a 11. legnépszerűbb nemzetközi étel közé (a magazin képviselői inkognitóban tesztelték az éttermeket), és listázva vagyunk a weboldalukon is.

Mi a titka a sikereteknek?

Nem dőlünk hátra, folyamatosan keressük, hogy hogyan lehetnénk még jobbak. Megtanultam korongozni, hogy én készíthessem a tányérjainkat, hamarosan kiégetjük az első szériát. Így nemcsak az ételek, hanem már a tányérok is helyben készülnek aprólékos kézi munkával, szeretettel.

De ez az étterem nemcsak az én munkám eredménye, egy nagyon jó csapat van körülöttem. Józsit már említettem; ő nagy multiknál volt kereskedelmi vezető, egyébként borász a végzettsége, nagyon sokat számít a tapasztalata. Fiam, Tamás felel a belső kialakításáért, ő készítette a bútorokat. Nagyon jó szakácsaink vannak. A borkínálatunkat egy nagyon tehetséges borszakértő Szimeiszter Roland gondozza, aki vendégeinknek is segít abban,hogy a választott étel mellé a legmegfelelőbb bor kerüljön.

Mik a jövőbeni tervek, programok?

A Telegraph Hill Fesztivál egyik helyszíne leszünk, március 30-án a Folkstone band, április 6-án pedig a The Hasty Nymphs Choir lép fel az étteremben. A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy április 17-én a Budapest Gold Stars-t láthatjuk vendégül: Benkő Lászlóval (Omega), Szakcsi Lakatos Bélával, Müller Péter Sziámival, és Jávori Ferenc “Fegyával” (Budapest Klezmer Band). Majd április 20-án a Sziámi and Friends ad fergeteges koncertet a rajongóknak és minden zenét szerető vendégünknek.

A Rosemary Organic Hungarian Restaurant kedd-csütörtökön 18-23 óráig, pénteken, szombaton és vasárnap 12-23 óráig van nyitva. Itt lehet megnézni a menüt és asztalt foglalni. Cím: 178 New Cross Road, SE14 5AA, London

FACEBOOK CSOPORTUNK

You May Also Like

10 dolog, amit az angol királynő megtehet, de te nem

Nem rossz dolog királynőnek lenni Nagy-Britanniában. Bár ezzel nem sok újat mondtunk,…

A brit állampolgársági teszt minta kérdéssora: most ingyen tesztelheted, hogy élesben átmennél-e

Sok angliai magyart foglalkoztat a brit állampolgársági vizsga, ami az állampolgárság megszerzésének egyik…

10 fontos dolog, amit az angliai magyarok megtanulnak külföldön és az otthoniaknak sem ártana

Amióta Magyarország az EU részévé vált, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy…

A 10 legrosszabbul és legjobban fizető munka Nagy-Britanniában jelenleg

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) feltárta, mely munkahelyeken keresnek az emberek…