London egyetlen magyar étterme, ahol nem csak az ételek de még a tányérok is helyben készülnek 1

A Rosemary Organic Hungarian Restaurant, London egyetlen magyar étterme már négy éve a vendégek nagy kedvence. Helyben készül minden a kenyértől a túrón át a csokiöntetig, a hozzávalók pedig ellenőrzött organikus gazdaságokból érkeznek. Herczeg Mihályt, az étterem tulajdonosát kérdeztük az indulásról, vendégekről, ételekről és a terveikről.

Mesélj a kezdetekről. Az étterem a New Cross Gate-nél, a London Bridge-től 14 percre van. Honnan jött az ötlet, hogy magyar éttermet nyissatok és miért pont itt?

London egyetlen magyar étterme, ahol nem csak az ételek de még a tányérok is helyben készülnek 3

Üzlettársammal, Fazekas Józseffel már hosszú évek óta részesei vagyunk a helyi közösségnek. Ezen a környéken ismernek és szeretnek bennünket amelyet magyarként megélni nagyon jó érzés. Kezdetben Garden Center-t üzemeltettünk, paradicsomjainknak a csodájára jártak egész Londonból.   
Amikor ez a hely megüresedett, belevágtunk a magyar étterembe. A természet, a virágok szeretetét otthonról hoztuk és ezt megőriztük az étterem kialakításakor is. Az étterem homlokzata egy zöld virágokkal telis tele ültetett fal, az étteremben is rengeteg a növény ezeknek a tápanyaggal való ellátását aquaponik rendszerrel oldjuk meg. A nagyméretű akvárium elhasznált vizét vezetjük a virágok gyökeréhez, amely megtisztulva kerül vissza a halakhoz, így a természetes körforgás jó a növényeknek, jó a halaknak, jó a környezetnek, és különleges látvány vendégeinknek.

A kezdetektől fogva fontos volt az organikus szemlélet, a házi készítésű ételek?

London egyetlen magyar étterme, ahol nem csak az ételek de még a tányérok is helyben készülnek 4

Csak így lehet. Miért akarnék vegyszert adni a vendégeimnek? A zöldségeket, gyümölcsöket ellenőrzött organikus farmokról szerezzük be, a húst egy több, mint 100 éve üzemelő angol hentestől vásároljuk, de a legtöbb hozzávalót az étteremben készítjük. A kenyér, a túró, a csokoládéöntet, a nokedli minden itt, helyben készül. Az étlapon megtalálható a gulyás, csirkepaprikás, cigánypecsenye, somlói, aranygaluska és a többi klasszikus, ezeket a fantasztikus ételeket csak nálunk tudják Londonban vendégeink megkóstolni.

Az ételek mellett fontos számunkra, hogy a lehető legnagyobb magyar borkínálatból tudjanak vendégeink választani. A borok nagy része organikus, amelyek hagyományos módon készülnek.

Ki a vendégkör? Magyarok vagy angolok?

London egyetlen magyar étterme, ahol nem csak az ételek de még a tányérok is helyben készülnek 5

Vendégeink összetétele vegyes, és ez így van jól. Jönnek magyarok, akik örülnek a hazai ízeknek – sokan mondják, hogy még a magyarországi éttermekben sem esznek ilyen jót. Jönnek angolok, akik szeretnének valami különlegeset kapni, jönnek a világ minden tájáról olyanok, akik jártak már Budapesten és szeretnék újra átélni azokat a kulináris élményeket, amelyeket Magyarországon megismertek és megszerettek.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

A visszajelzések nagyon fontosak számunkra, egyrészt ebből tanulunk, másrészt az az igazi jutalma a munkánknak. Nagy öröm, hogy Google-n, Facebook-on és Tripadvisor-on több száz ötcsillagos értékelésünk van. Vendégeink a leírásokban külön kiemelik, hogy milyen barátságos a kiszolgálás, és milyen finomak az ételek. A lecsónk bekerült a Time Out magazin 80-as rangsorában a 11. legnépszerűbb nemzetközi étel közé (a magazin képviselői inkognitóban tesztelték az éttermeket), és listázva vagyunk a weboldalukon is.

London egyetlen magyar étterme, ahol nem csak az ételek de még a tányérok is helyben készülnek 6

Mi a titka a sikereteknek?

Nem dőlünk hátra, folyamatosan keressük, hogy hogyan lehetnénk még jobbak. Megtanultam korongozni, hogy én készíthessem a tányérjainkat, hamarosan kiégetjük az első szériát. Így nemcsak az ételek, hanem már a tányérok is helyben készülnek aprólékos kézi munkával, szeretettel.

De ez az étterem nemcsak az én munkám eredménye, egy nagyon jó csapat van körülöttem. Józsit már említettem; ő nagy multiknál volt kereskedelmi vezető, egyébként borász a végzettsége, nagyon sokat számít a tapasztalata. Fiam, Tamás felel a belső kialakításáért, ő készítette a bútorokat. Nagyon jó szakácsaink vannak. A borkínálatunkat egy nagyon tehetséges borszakértő Szimeiszter Roland gondozza, aki vendégeinknek is segít abban,hogy a választott étel mellé a legmegfelelőbb bor kerüljön.

London egyetlen magyar étterme, ahol nem csak az ételek de még a tányérok is helyben készülnek 7

A Rosemary Organic Hungarian Restaurant kedd-csütörtökön 18-23 óráig, pénteken, szombaton és vasárnap 12-23 óráig van nyitva. Itt lehet megnézni a menüt és asztalt foglalni. Cím: 178 New Cross Road, SE14 5AA, London

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után