Újabb hírek láttak napvilágot Nagy-Britannia EU-hoz való újbóli csatlakozása kapcsán 1

A nagyvállalatok vezetői arra szólították fel Sir Keir Starmert, a Munkáspárt vezetőjét, hogy fontolja meg azt a merész tervet, amellyel Nagy-Britanniát mint „társult tagot” visszahoznák az EU tagállamai közé.

Újabb hírek láttak napvilágot Nagy-Britannia EU-hoz való újbóli csatlakozása kapcsán 3

A francia és a német kormány nemrégiben közzétett egy dokumentumot, amely egy új külső kör létrehozását javasolja a jelenleg még nem EU tagállamok számára, amely megnyithatná az Egyesült Királyság számára is a lehetőséget a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésére. A társult tagságra vonatkozó terv szerint a külső országoktól elvárható lenne, hogy valamilyen részben hozzájáruljanak az EU éves költségvetéséhez a blokk egységes piacán való „részvételért” cserébe.

A Munkáspárt ragaszkodott ahhoz, hogy az ötlet „nem lenne megfelelő”– de Sir Keir szavai hallatán sokan ledöbbentek, amikor egy kanadai konferencián azt mondta az ott jelen lévő vezetőknek, hogy „nem akarunk eltérni” az uniós szabályoktól.

A Brexit okozta bürokrácia miatt frusztrált brit kereskedelmi vezetők azt mondták a The Independentnek, hogy örömmel fogadták  a társult tagság ötletét – mondván, hogy „fantasztikus” lenne a vámkorlátozások megszüntetése és a jelenlegi akadályok és nehézségek számának csökkentése.

A The Independent felfedte azt is, hogy Sir Keir és Emmanuel Macron francia elnök titkos Brexit-tárgyalásokat folytatott Párizsban, és ez „minden komolyabb kérdésre is kiterjedt, nem csak a formaságokra” – bár Sir Keir kizárta azt a lehetőséget, hogy a Munkáspárt hatalomra kerülése esetén Nagy-Britannia ismét csatlakozzon a blokkhoz.

Nick Allen, a Brit Húsfeldolgozók Szövetségének (BMPA) vezérigazgatója viszont azt mondta: „Bármi, ami zökkenőmentesebbé teszi az EU-val folytatott kereskedelmet, jó dolog lenne – ez nagy előrelépés lenne ahhoz képest, ami jelenleg folyik.”

„Szeretném azt hinni, hogy a Munkáspárt és minden más párt is nyitott lenne a társult tagsággal kapcsolatban. Ami a szabályozást és a szabványokat illeti, jelenleg úgy viselkedünk, mintha Európában lennénk – de egy csomó bürokráciával és plusz költséggel, amelyek rontják a termelékenységet és növelik az inflációt.”

A BMPA támogatta a Munkáspárt azon tervét, hogy új állat-egészségügyi egyezmény megkötésére törekszenek bizonyos mezőgazdasági és élelmiszer-ellenőrzések megszüntetésére, amikor Boris Johnson Brexit-megállapodását 2025-ben felülvizsgálják. Allen úr azonban azt mondta, hogy érdemes lenne ennél tovább menni, és megvizsgálni a társult tagság lehetőségét, ha ez az EU-szabályokhoz való szélesebb körű igazodást jelenti.

„Szeretnénk látni a szabályozás teljes összehangolását” – mondta Allen. „Sokkal könnyebbé tenné a dolgokat. Ettől még megvitathatnánk az EU-val néhány olyan dolgot, amelyekben bizonyos időközönként el szeretnénk térni, mint Svájc.”

Shane Brennan, a Cold Chain Federation vezérigazgatója szerint a brit élelmiszer-ellátási lánc súlyosan károsodott, amióta zavaros új szabályok lépett életbe a Brexitet követően. A vállalat vezetője azonban arra figyelmeztetett, hogy a szabályozás teljes összehangolása valószínűleg nem lenne népszerű sem a munkáspárti, sem a tory kormány körében. Brennan úr azt mondta, hogy jobb lehet egy egyedi megállapodás néhány közösen létrehozott szabályozásról.

A Cold Chain Federation vezetője hozzátette: „Minden a részleteken múlik. Ha a társult tagság a szabályozási egyenértékűségről szólna, az áruk mozgatásával járó nagy kínlódás megszüntetése vonzó ötlet lenne.”

Egy kanadai eseményről készült videón Sir Keir azt sugallta, hogy az Egyesült Királyságnak erősebb gazdasági kapcsolata lehet az EU-val a Munkáspárt vezetése alatt, mert a pártnak ugyanazok az elképzelései a szabályozásról, mint Brüsszelnek.

“A legtöbb konfliktus azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság kívül van az EU-n, abból adódik, hogy az Egyesült Királyság el akar térni, és mást akar tenni a többi uniós tagállamhoz képest” – mondta a munkáspárti vezető.

„Tulajdonképpen nem akarunk eltérni, nem akarjuk csökkenteni a színvonalat, nem akarjuk megváltoztatni a környezetvédelmi szabványokat, a dolgozók munkakörülményeit, az élelmiszer-előírásokat és a többit.”

A kormánypárt természetesen keményen bírálta a munkáspárt vezetőjének kijelentését…

„Úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű megjegyzések, amelyek arról szólnak, hogy nem akarnak eltérni, sok embert megijeszthetnek. Óriási sikert fogunk elérni a Brexittel. És a sikerek már elkezdődtek. És a java még csak most jön. Jó barátok akarunk lenni a csatornán túli szomszédainkkal. De úgy gondolom, hogy minden olyan javaslat, amely a törvényeinket és szabályozásainkat az EU-val kívánja összhangba hozni, sok embert aggaszt majd, aki a Brexitre szavazott.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után