Újabb fordulat a Brexit terén: a brit miniszterelnök engedni kényszerül 1

Theresa Mayt, a parlamenti képviselők arra kényszerítik, hogy adjon választ arra, mennyi befolyása van a Parlamentnek a Brexittel kapcsolatos tervei fölött.

gettyimages-605513160

Konkrétan, arra kényszerítették a miniszterelnököt, hogy megengedje a Tory párti parlamenti képviselőknek, hogy megszavazzák a Munkás Párt indítványát, amely nagyobb ellenőrzést kér Mrs May Brexit javaslatai fölött, miután kiderült, hogy néhányan már egyébként is ezt tervezték. Ugyanis, a Toryk közül jó néhányan kijelentették, hogy az ellenzékiekkel egyhangúlag meg fogják szavazni a MUNKÁS párt indítványát azért, hogy nagyobb nyilvánosságot szerezzenek a Brexit tárgyalásoknak.

A Munkás Párt indítványa, amely azt követeli, hogy vizsgálják meg Ms May tárgyalási pozícióját az EU tagállamokkal történő kilépési megbeszélések kezdete előtt, nem kötelező a kormány részére, azonban, azt mutatja, hogy a miniszterelnök gyenge pozícióval rendelkezik a Parlamentben. A Munkás Párt nyomás alá helyezte a minisztereket azzal, hogy 170 kérdés megválaszolására sürgeti a kormányt annak „Brexit játéktervéről”.

Ezidáig, a miniszterek azt mondták, hogy megengedik, hogy a Parlament szerepet játsszon a Brexitben, de amikor nagyobb részletességet kértek arról, hogy miket fognak kérni az EU-tól a tárgyalásokon, megtagadták a választ azzal az indokkal, hogy ha válaszolnának a kérdésre, az aláásná az Egyesült Királyság tárgyalási pozícióját.

Azonban, a kritikusoktól és üzleti csoportoktól érkező nyomás miatt, miszerint, a kormány mondja meg pontosabban, hogy például, mennyire szeretne Britannia hozzáférni az egységes piachoz, a Munkás Párt megragadta a politikai kezdeményezést.

A párt által előterjesztett indítvány „egy teljes és átlátható vitát” kér „a kormány EU elhagyásával kapcsolatos terveiről”; és felszólítja „a miniszterelnököt, hogy biztosítsa a Képviselők Házát arról, hogy az képes lesz megvizsgálni az EU-ból való kilépés tervét még az 50. cikkely elindítása előtt.”

A Liszaboni Szerződés 50. cikkelye indítja el az Egyesült Királyság és az EU közötti új kapcsolatok meghatározását célzó hivatalos Brexit tárgyalásokat, amelyet két éven belül teljesíteni kell, mire a brit tagság megszűnik. Szokatlan egy kormány részéről, hogy részt vegyen ellenzéki indítványokban, amelyek rendszerint kudarcot vallanak.

Azonban, az utóbbi napokban, azt látni, hogy egyre több Tory lázadó követeli azt, hogy nagyobb legyen a Parlament felülvizsgálati szerepe. Azt látva, hogy a Munkás Párt indítványa zavarba ejtően a miniszterelnök akaratával ellenkezően valósulhat meg, Ms May úgy döntött, hogy módosít az indítványon, módot adva a Toryknak arra, hogy a nélkül támogassák azt, hogy vele szembe kerülnének.

A miniszterelnök módosítása kimondja, hogy az ellenőrzés „nem áshatja alá a kormány tárgyalási pozícióját a már elkezdett tárgyalásokban” Tehát, a Parlament ellenőrizheti a Brexit tárgyalásokat, de nincs hivatalos szavazati joga arra vonatkozóan, hogy alkalmazzák-e az 50. cikkelyt, vagy hogy beleszóljon azokba az alku ajánlatokba, amiket a miniszterelnök kap. Ezek a döntések a miniszterelnök szerint, a kormány kiváltságai.

Egy a miniszterelnöki rezidenciából származó forrás azt mondja, hogy a miniszterek mindig is „tisztában voltak azzal, hogy a Parlament fontos szerepet játszik, és ez az indítvány ezt ki is fejezi”.

Ezzel egy időben, a Konzervatív Párt egyik szóvivője a következőket mondta: „A miniszterelnök világosan kifejezte magát azzal kapcsolatban, hogy nem szolgálná a nemzeti érdekeket az, ha hozzászólnánk a továbbiakban, ugyanis, a tárgyalási stratégiánkat alakítjuk éppen.”

Az eset azt mutatja, hogy mindössze 17 működő többséggel a Képviselők Házában, Ms May nem tehet semmit büntetlenül.

A Munkás Párt Brexit titkára, Sir Keir Starmer a következőket mondta: „Már négy hónap telt el a népszavazás óta, és a kormány még nem mondott semmit a brit népnek és a Parlamentnek arról, milyen egyezségről akar tárgyalni. A munkás Párt a mellett érvel, hogy a Parlamentnek kell, hogy legyen szava az alapvető Brexit tárgyalásokkal kapcsolatban, mielőtt elindítanák az 50. cikkelyt, nem azért, hogy meghiúsítsa a népszavazás eredményét, hanem azért, hogy biztosítsa a szigor és a felelősségre vonhatóság jelenlétét ebben a létfontosságú kérdésben.”   Forrás: independent, metro

 [fblike]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után