Bíróság dönti el, hogy a brit parlament megállíthatja-e az EU-ból való kilépést 1
Der Austritt Großbritanniens aus der Europäischen Union, der “Brexit”.

Ma veszi kezdetét a Brexittel kapcsolatos jogi kifogás meghallgatása, amelyben próbálják megállítani Theresa Mayt abban, hogy a Parlament előzetes jóváhagyása nélkül indítsa el az 50. cikkelyt. Az esetről úgy beszélnek, hogy generációk óta nem volt még ennyire fontos alkotmányos ügy a terítéken. Azonban, ki is vitte ezt a Legfelsőbb Bíróság elé elsőként? És mit hoz fel a kormány a maga védelmében?

brexit, angliai magyarok

Először is, miért kötött ki az ügy a bíróságon?

Theresa May végre, bejelentette, hogy az 50. cikkelyt jövő év márciusában fogja aktiválni. A Brexit-ellenesek azonban, jogi eljárást indítottak a megakadályozására, amíg erre a Parlamenttől beleegyezést nem kap. A bíróságnak ezért, el kell döntenie, kinek áll hatalmában értesíteni Brüsszelt arról, hogy Britannia kilép az 50. cikkely értelmében — a parlamentnek vagy a minisztereknek?

Hogyan érvel ezzel szemben a kormány?

A kormány jogászai ma három bíró előtt érvelnek arról, hogy jogilag May-t illeti meg az a királyi kiváltság, hogy elkezdje a Brexit folyamatát. Jeremy Wright főállamügyész, a kormány vezető törvénytisztje, azt mondta, hogy az EU referendumot parlamenti törvény fogadta el és ennek így is kell maradnia.

Wright azt mondta, hogy nincs helye próbálkozásoknak az EU-ban való maradás érdekében, vagy azért, hogy „újra csatlakozzunk a hátsó ajtón keresztül”, és nincs helye egy második népszavazásnak sem. „Tiszteletben kellene tartani az eredményt és a kormány pontosan ezt szándékozik tenni.” — tette hozzá.

Mit jelent a királyi előjog?

A királyi kiváltság megengedi a kormánynak az uralkodó nevében, hogy a külügyeket intézze és nemzetközi megállapodásokat kössön. Azonban, a kampányolók érvelése szerint, a királyi előjog használata ellenkezik az Európai Közösségek Törvényében (1972) foglalt jogokkal, amelyek az EU-s törvényeket részben az Egyesült Királyság törvényeivé is tették. Ráadásul, csakis a Parlament rendelkezik azzal a hatalommal, hogy azt a törvény szerint hatályon kívül helyezze.

Ki terjesztette elő az ügyet?

Gina Miller, egy Londonban élő befektetési alapkezelő, aki a maradásra szavazott a június 23-i népszavazáson. Miller a következőket mondta: „Ez az ügy csakis a parlament szuverenitásáról szól. Nagyon fontos, hogy a (az 50. cikkellyel kapcsolatos – szerk.) kérdéssel komoly és felnőtt módon foglalkozzunk. Biztosítjuk azt, hogy ez meg is történjen.”

simoncomp

Az első, aki azt kérelmezte, hogy jogi kifogást nyújthasson be a Brexittel kapcsolatban, egy Deir Dos Santos nevű londoni fodrász volt. Ő abba a széles táborba tartozik, akik támogatják Miller bírósági felülvizsgálatra benyújtott kérelmét.

Ki hallgatja meg az esetet?

Lord Thomas, a polgári ügyek legfőbb bírája ül majd a bírói padban Sir Terence Etherton kancelláriai törvényszéki bíróval.  Kíváncsian várjuk a bírósági meghallgatás eredményét. Szerintetek el tudják érni, hogy a parlament szavazhasson a brexitről?   Forrás: metro

 [fblike]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után