Újabb fordulat a Brexit körül: még egy szavazás jöhet a parlamentben 1

A nő, aki kikényszerítette Theresa May-től, hogy konzultáljon a parlamenti képviselőkkel az 50. cikkely aktiválásáról, most figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy újra bíróság elé kerülhet a vita, amennyiben nem garantálja a képviselőknek a jogot arra, hogy végső szavazatuk legyen a kilépésről.

thousands-of-people-are-marching-through-london-to-protest-against-the-brexit-vote

Gina Miller azt nyilatkozta az Independentnek, hogy a legfelsőbb bíróság előző döntése biztosította, hogy a képviselők követelhessék, hogy legyen beleszólásuk bármilyen Brexitet érintő kérdésbe, akár akarja Theresa May, akár nem. A Lordok házában hasonló kérdésben kértek tanácsot alkotmányügyi szakértőktől, tehát valószínűleg May-nek még kell néhány jogi kört futnia, mielőtt bármi végső lépést tenne a kilépés ügyében.

A kormány akkor szenvedte az első vereséget a parlamentben, amikor a Felsőház azt tervezte, hogy mindenképpen garantálni fogják az országban élő uniós polgárok jogait. Miller azt nyilatkozta, újabb jogi ügy elé nézhetnek, ha a kormány nem veszi bele már most az 50. cikkelyről szóló törvénytervezetbe a végső szavazást. „Ahogyan a Legfelsőbb Bíróság is határozott, csakis a parlamentnek van teljes körű joga törvényi szintre emelni valamit.

Ez azt jelenti, hogy egy sima ígéret, vagy megoldás nem lesz elég. Ahogy lord Hope is felhívta rá a figyelmet február 21-én: ’A parlament határozata nagyon fontos, de egyelőre nincs törvénybe foglalva a kötelező jellege.’” A 123-as paragrafusa az ítéletnek kimondja, hogy „csak az olyan törvénykezés érvényes, ami határozatba van foglalva”. Miller hozzátette: „Nem egyszerűbb lenne a kormánynak is megadnia jogot egy szavazásra 18 hónap múlva, mint hogy bírósági procedúra elé nézzenek 18 hónap múlva? A kormány már megpróbálta figyelmen kívül hagynia törvényt egyszer, nagyon felelőtlen lenne tőlük, ha még egyszer megpróbálnák.”

Az EU-s jogban a három legnagyobb tiszteletben álló szakértő, sir David Edward, sir Francis Jacobs és sir Jeremy Lever nemrégiben kiadta hasonló véleményét a témában, „A három lovag véleménye” címmel. „Az Európai Unió elhagyásához szükséges angol alkotmányi kötelezettségek közé tartozik az elsődleges törvényhozó szerv bevonása, hogy törvényi rangra emeljék a döntést. (…) Csak a parlamentnek van alkotmányos joga arra, hogy jóváhagyjon bármilyen rendeletet, és legális keretet adjon az ország törvényeinek a változtatásának, valamint a döntést követő mindennemű cselekedetnek.”

gettyimages-628468766

Ms May azt mondta, a végső formáját a kilépésnek szavazásra fogja bocsájtani a parlamentben, de ha az nem szavazza meg a kilépést, attól függetlenül még megteszik – ez pedig teljesen szemben áll a jogi javaslatokkal, és nagy felháborodást is keltett, mivel ez „a választás illúziója”. „Teljesen elfogadhatatlan, hogy a kormány egy ’jó megállapodás, vagy semmilyen megállapodás’ ajánlattal áll a parlament elé a tárgyalások lezárásával. Ez parlamentárisan egyenlő azzal, hogy megkérdezik: inkább a karodat, vagy a lábadat szeretnéd-e elveszteni.” – mondta Chuka Ummuna munkáspárti tag. „A kormánynak el kell fogadnia azt a tényt, hogy valós szavazati jogot, és igazi választási lehetőséget kell adnia a parlamentnek.”

Minden változást, amelyet a Felsőház megszavaz (ahol a kormánypárt nincs többségben), még meg kell szavaztatni az Alsóházzal is, ahol viszont May pártja többségben van. Amber Rudd belügyminiszter kijelentette, hogy szerinte nincs rá esély, hogy a miniszterek megváltoztatnák az 50. cikkely törvénytervezetet. További információkat a Brexitről itt és itt találhatsz.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után