Már közel egy millióan a bizonytalanságban, nulla órás szerződéssel Angliában 1

Azoknak az embereknek a száma, akik sokat vitatott „zéró munkaórás” szerződés keretein belül dolgoznak, rekord magas volt 2016-ban, ez 910 000 embert takar. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató nem garantál fix munkaórát és munkákat a szerződésben, ezeket akkor ajánlja fel, amikor akarja, és közben általában a szerződött fél pedig nem köteles elfogadni a felajánlott munkát.

_94920176_warehouse_getty

A statisztikai hivatal új kimutatásai során kiderült, hogy 105 000 olyan szerződéssel lett több 2015-höz képest, amiben nincs garantálva a munka. Ez több, mint 14%-os növekedés, ami 30%-kal nagyobb a 2014-ről 2015-re történő változásnál. 2005-ben pedig még csak körülbelül 100 000 ember volt alkalmazva zéró munkaórás szerződés keretein belül.

Az új számok igaz, hogy minden eddiginél magasabbak, de az is látszott az elemzésekből, hogy a növekedés üteme jelentősen csökkent az elmúlt hat hónapban. „Fontos kiemelni, hogy 2015 első felében 0.8% volt a növekedési ütem változása, míg ugyanez 2015 elején 7.7% volt” – mondta Connor D’Arcy elemző. „Mióta ez a fajta szerződés a lapok címlapjára került, a számuk meredeken emelkedett minden félévben. A legfrissebb adatok szerint ez a felfelé „száguldás” a végéhez közeledik. Annak, hogy csökken a növekedés üteme ezeknek a szerződéseknek – amiket sokat kritizáltak, mivel az emberek szerint ezeket rákényszerítik az alacsony keresetű dolgozókra – három oka is lehet.

Először is, a munkáltatás és munkavállalás rekordokat dönt, és az emberek, akik munkát keresnek, már sokkal határozottabbak abban, hogy milyen szerződést hajlandóak aláírni. A pénzügyi válság után nagyon megugrott a zéró órás szerződések száma, mivel a munkáltatók inkább a költségcsökkentéssel és a rugalmassággal foglalkoztak, a munkavállalók pedig jobban aggódtak a megélhetésért és az állásukért. Másodjára, az Egyesült Királyság munkavállalási rátája lassan telítődik, az új helyek kreálásának az üteme – akár zéró munkaórás, akár nem – lelassult. A harmadik ok pedig a cégek megítélése lehet. Miután nagyon vitatott kérdéssé váltak az ilyen típusú szerződések alkalmazásai az olyan vállalatoknál, mint mondjuk a Sports Direct, sok vállalkozás inkább úgy döntött, nem használja őket többet. Például a Homebase, egy DIY lánc ennek az évnek az elején törölte el teljesen az ilyen foglalkoztatást, a JD Wetherspoon pedig (akik pubokat üzemeltetnek) felajánlotta a zéró munkaórás dolgozóinak, hogy áttérhetnek fix munkaórás szerződésre, ha akarnak.

Habár ez a szerződéstípus nagyban vitatott megoldás, sokak szerint viszont flexibilitást biztosít például diákoknak, szülőknek, és olyanoknak, akiknek más egyéb felelősségei is vannak. Az alkalmazott –akinek járnak olyan munkavállalói jogok is, mint az évi szabadságolás – nem köteles elfogadni a felajánlott munkát. „Nem kellene minden ilyen szerződést elmarasztalnunk, mert kihasználják a dolgozót” – mondta D’Arcy. „Az elmúlt évben, majdnem az új ilyen munkások fele 55-64 év közötti volt. Ezeknek az embereknek ez a zéró órás szerződés jó átmenet lehet a teljes munkaidős állás és a nyugdíj között. Valamint nem mind alulfizetett munkák: minden hatodik zéró munkaórás szerződtetett a három legjobban fizetett munkatípusban van.”

A kormány azonban aggódik, hogy ez a fajta munka aláássa az adófizető alapot, ugyanis az ilyen módon szerződtetettek általában mégiscsak kevésbé jól fizetettek, és jobban kell hagyatkozniuk az állami juttatásokra. „Jelentős hátrányban vannak – átlagosan évente 1000 fonttal keresnek kevesebbet, mint a hasonló dolgozók -, és nagyobb a veszély a munkanélküliségre is. A megélhetés szempontjában mindkét dolog veszélyes.” Valószínűleg a kormány a jövő heti Költségvetés tervezésben előveszi a zéró munkaórás szerződések témáját, és az „önalkalmazott” gazdasági modellt is (például mikor az az emberek elkezdenek sofőrként működni az Ubernél). Mindkét modellt azzal „vádolják”, hogy veszélyezteti az adórendszer jelenlegi működését. A Kincstár garantálni akarja a kiegyensúlyozását az ilyen típusú munkavállalásnak, és a teljes munkaidősnek.

Egy pár hónapja végzett felmérésünk szerint az angliai magyarok 76%-a dolgozik fizikai munkát, amire a leginkább jellemző ez a szerződéstípus. Emellett körülbelül a megkérdezettek 45%-a mondta, hogy a minimálbér körül, vagy az alatt keres, további 35% pedig bevallottan 1200 és 1600 font között havonta. Ezekben az adatokban igaz nincs benne az, hogy hányan vannak zéró munkaórára szerződtetve, de lehetséges, hogy ha a kormány valóban eszközölné a változásokat ez ügyben, az sok magyar életét tenné némileg könnyebbé. A teljes felmérést itt olvashatod el.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után