brexit megállapodás

Boris Johnson szerint az Egyesült Királyság és az EU még mindig „nagyon messze vannak egymástól néhány kulcsfontosságú dologban” de a kereskedelmi megállapodás körüli tárgyalások a vasárnapi határidőn túl is folytatódni fognak, miután a brit miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen megállapodtak abban, hogy mindent megtesznek azért, hogy sikerüljön megállapodni.

brexit megállapodás

A vezetők telefonon beszéltek 11 óra körül, eközben pedig Lord Frost brit tárgyaló és az EU oldali főtárgyaló, Michel Barnier reggel Brüsszelben folytatták a tárgyalásokat. Von Der Leyen asszony „hasznosnak és konstruktívnak” nevezte a telefonbeszélgetést. Boris Johnson azonban később azt nyilatkozta, hogy a két fél még mindig nagyon távol áll egymástól néhány kulcsfontosságú dologban, és hogy az Egyesült Királyságnak fel kell készülnie arra, hogy megállapodás nélkül távozzon.

Miután tájékoztatta kabinetjét a fejleményekről, Johnson azt mondta: „A dolgok jelenlegi állása szerint, és ebben Ursulával egyetértettünk, attól tartok, hogy néhány kulcsfontosságú dologban még mindig nagyon távol vagyunk egymástól. De ahol van élet, ott van remény. Folytatni fogjuk a beszélgetést, és minden követ megmozgatunk a siker érdekében. Az Egyesült Királyság biztosan nem fog felállni a tárgyalóasztaltól. Úgy gondolom, az emberek elvárják, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a siker érdekében.”

Fura ezt látni, néhány héttel azt követően, hogy pont az ellenkezőjét hangoztatták, hogy a britek készek felállni az asztaltól bármelyik pillanatban… Az emberek nagy része már azt se tudja, hogy sírjon, vagy nevessen a sok variálás és egymásnak ellentmondó információhegyek közepedte. A vita, amin nem tudnak megegyezni a felek három kulcsfontosságú dolog köré épül, amiről itt olvashattok részletesebben.

„A legvalószínűbb azonban az, hogy fel kell készülnünk rá, hogy a WTO szabályai szerint zajlik majd a kereskedelem (vagyis, hogy nem lesz megállapodás) … Akárhogy is alakul, az Egyesült Királyság nagyon-nagyon jól fog boldogulni.” – tette hozzá a miniszterelnök. A vasárnapot határozták meg eredetileg a kereskedelmi megállapodás megkötésének határidejeként, amelyet ezt követően mindkét félnek ratifikálnia kellene még január 1-je előtt, amikor az átmeneti időszak lejár.

Arról egyelőre még nem hangzott el hivatalos információ, hogy mi az új határidő a megállapodás megkötésére, de nyilvánvalóan nincs túl sok idő hátra, ugyanis decembr 31-e már nincs kifejezetten messze. Annyi biztos, hogy a megállapodás nélküli Brexit esélye, és terhe napról napra növekszik, de ezzel a hosszabbítással ismét sikerült az országot megmenteni tőle… még egy pár napra. A tárgyalások tehát tovább folytatódnak éjjel nappal, de a dolgok jelenlegi állása szerint az EU által kínált ajánlat továbbra is elfogadhatatlan.       Forrás

Megosztás