koronavírus

A karantén időtartamát a legtöbb országból az Egyesült Királyságba érkezők, valamint azok számára, akik kapcsolatba kerültek olyan személlyel, aki koronavírusos volt, két hétről 10 napra csökkentették.

Koronavírus UK: változik a karantén szabály, és aggasztó a helyzet Londonban 2

Az új szabályok december 14-én, hétfőn léptek hatályba Angliában, Skóciában és Észak-Írországban is. Ez természetesen mindenkire vonatkozik, aki jelenleg elkülönítve van, beleértve azokat is, akik már karanténban vannak és akik csak most fogják kezdeni, egyaránt. A június 8-a óta érvényben levő szabályok értelmében eddig mindenkinek két teljes hetet kellett elszigetelve lennie, így ez a mostani hír sokak számára jelenthet valamiféle könnyebbséget, főleg így nem sokkal karácsony előtt.

Az emberek a tünetek kialakulása előtti első két napban, amíg tüneteik vannak, és utána még néhány napig a legfertőzőbbek. Szakértők szerint azonban a 10. nap után 100-ból csak körülbelül egy-két ember képes továbbadni a vírust másoknak. Az önszigetelés szabályainak változása ellenére az embereket továbbra is arra kéri a kormány, hogy kerüljék a magas kockázatú tevékenységeket még egy ideig, amikor ez a 10 napos időszak véget ér.

Egy másik fontos új változás, hogy december 15-től az Angliában élő személyek öt nap után csinálhatnak egy Covid-19 tesztet a szigetországba való visszatérést követően, (vagyis olyan országból, amely nincs a kormány „utazási folyosó listáján”) és ha negatívnak bizonyul, akkor azonnal felszabadulnak a karantén alól.

Mindeközben rossz hír a fővárosban élőknek, hogy London bármelyik pillanatban a legmagasabb szintű korlátozások alá kerülhet, mivel a legfrissebb adatok szerint a Covid-19 fertőzési arány Angliában itt jelenleg a legmagasabb. A fővárosban növekedni kezdett a koronavírusos esetek száma az országos lockdown végét követően, és a hírek szerint London egyike azon három régiónak, amelyekben továbbra is növekszik az új fertőzöttek száma. A Public Health England heti jelentése szerint 100 000 londoni lakosra 191 új eset fordult elő a december 6-ig tartó héten, míg az azt megelőző héten 158. A helyzet hasonló Kelet-Angliában és a szigetország délkeleti részén is.

A háromszintű rendszert jelenleg kéthetente frissítik, és december 16-án, szerdán várható a következő bejelentés arról, hogy mely régiók melyik szint alá tartoznak a következő 14 napos időszak alatt. Az emberek a kormány weboldalán elérhető irányítószám szerinti kereséssel megtudhatják, hogy melyik készültségi szint alá tartozik az ő területük.        Forrás

Megosztás