Újabb durván £100-os extra költség Nagy-Britannia összes háztartásának a becsődölt energiaszolgáltatók miatt 1

Az Egyesült Királyság háztartásait együttesen további 2,7 milliárd font terheli a 28 csődbe ment energiaszolgáltatók költségeinek fedezése nyomán a Nemzeti Számvevőszék legújabb, elmarasztaló jelentése szerint.

Újabb durván £100-os extra költség Nagy-Britannia összes háztartásának a becsődölt energiaszolgáltatók miatt 3

Ez azt jelenti, hogy minden háztartásnak átlagosan nagyjából 94 fonttal kell többet fizetnie a számlái után, amik a gáz- és villamosenergia-árak emelkedése, valamint az élelmiszerek, az üzemanyag és egyéb alapvető termékek árának emelkedése miatt már így is az egekben vannak, sok családra egyre nyomasztóbb anyagi terheket helyezve. A NAO (National Audit Office) megállapította, hogy a számlák drasztikus növekedéséért részben az Ofgem energiaszabályozó hatóság több éves mulasztásai okolhatók.

A fogyasztókat még több extraköltség fogja sújtani, amikor végre megjön a számla az idén bajba jutott legnagyobb energiaszolgáltató, a Bulb bukása miatt. A Bulb-ot túl nagynak tartották ahhoz, hogy lehúzza a rolót, ezért a kormány megmentette, és eddig 1,9 milliárd GBP közpénzt különítettek el ezen költségek fedezésére.

Míg a megugró nagykereskedelmi gáz- és áramárak katalizátorai volt a válságnak, amely becsődöltette a szolgáltatókat, az Ofgem lépései megnövelték a fogyasztói oldalon a kockázatot – mondta a NAO. A szervezet vezetője, Gareth Davies elmondta, hogy az Ofgem gyenge pénzügyi helyzetű szolgáltatókat engedett be a piacra, és nem látta előre, hogy egy tartósan magas energiaárakat generáló időszak következhet.

Ez lehetővé tette egy olyan piac kialakulását, amely „kiszolgáltatott volt egy nagyszabású sokkhatásnak.” – mondta.

“A fogyasztók viselték a szolgáltatók kudarcainak a terhének a jelentős részét egy olyan időszakban, amikor sok háztartás már így is jelentős pénzügyi teher alatt áll, miután számláik rekordszintre emelkedtek az utóbbi időszakban. Olyan piacot kell kialakítani, amely valóban működik és a fogyasztók érdekeit szolgálja.”

A NAO megállapította, hogy az Ofgem rendszere, amely 2,4 millió ügyfelet új szolgáltatókhoz rendelt át, jól működött az emberek „nagy többségénél”, akik nem tapasztaltak fennakadást a gáz- és villamosenergia-ellátásában. Ez azonban még ennek ellenére is növelte a háztartások számláit.

A Citizens Advice már vagy egy évtizede figyelmeztetett azokra a kockázatokra, amely azzal jár, ha több tucat, tapasztalatlan, erős pénzügyi helyzettel nem rendelkező vállalat működhet energiaszolgáltatóként. A jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint a jelentés az Ofgem „súlyos kudarcaira” világít rá.

„Teljesen elfogadhatatlan, hogy a szolgáltatók megfelelő ellenőrzések nélkül léphettek be a piacra, és ennek eredményeként a fogyasztók most egy több milliárd font számlát kaptak.” – mondta a Citizens Advice vezérigazgatója, Dame Clare Moriarty.

A kormány utasította az Ofgem-et, hogy fokozza a versenyt az energiapiacon, hogy megkísérelje megtörni a hat nagy szolgáltató uralmát. A szabályozó szerv elismerte, hogy az általa alkalmazott megközelítés túl laza volt, szigorúbb kritériumokat kellett volna bevezetni, és emiatt a fogyasztók most pénzt veszítettek.

A kormány által 2019-ben bevezetett árplafon felállítása is hozzájárult a közelmúltban kialakult káoszhoz. A miniszterek célja az árplafon bevezetésével a fogyasztók védelme volt, és megakadályozni, hogy a szolgáltatók túlzott haszonra tegyenek szert, miközben emelik az árakat. Az árplafon azonban hozzájárult azoknak a szolgáltatóknak a megszűnéséhez, akik nem tudták a növekvő költségeket áthárítani az ügyfelekre.

Már az előző év vége előtt több mint két tucat cég omlott össze. Az árplafont 1971 GBP-ra emelték, ezzel figyelembe véve a megugró nagykereskedelmi energiaköltségeket. Októberben azonban további emelés várható, ami azt jelenti, hogy egy átlagos család éves energiaszámlája durván 3000 GBP-ra fog emelkedni. Az Ofgem azt mondta, hogy elfogadja a NAO megállapításait, és dolgozik a felmerült problémák megoldásán.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után