Még tovább emelkedtek az árak, 40 éve nem volt ilyen és még iden elérheti a 11%-ot az infláció Nagy-Britanniában – az ONS friss adatai 1

Az Egyesült Királyság inflációja 40 éves csúcsra emelkedett, a májusig tartó 12 hónapban ugyanis 9,1 százalék volt az áprilisi 9 százalékról ismét tovább kúszva felfelé. A folyamatos növekedést részben a megnőtt energiaköltségek okozzák, miután a múlt hónapban évi 700 fonttal emelték az átlagos családok éves energiaszámláit.

Még tovább emelkedtek az árak, 40 éve nem volt ilyen és még iden elérheti a 11%-ot az infláció Nagy-Britanniában – az ONS friss adatai 3

A közgazdászok azonban attól tartanak, hogy az infláció, az árak emelkedésének üteme tovább fog emelkedni az elkövetkező hónapokban. A Bank of England becslései szerint még idén elérheti a 11 százalékot. Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) modellje szerint ez a legmagasabb inflációs ráta legalább 1982 februárja óta, amikor is az infláció mértéke 10,2 százalék volt.

Az üzemanyag- és élelmiszerköltségek növekedése volt a két legmeghatározóbb tényező a friss statisztikák mögött, amelyek azt mutatják, hogy az árak tovább emelkedtek az Egyesült Királyság gazdaságában. Az élelmiszerárak 8,6 százalékkal ugrottak meg, ami 13 éves csúcsnak számít az és jelentős növekedés az áprilisi 6,7 százalékhoz képest. Ez természetesen részben az Ukrajna elleni orosz inváziónak a globális élelmiszerpiacokra gyakorolt hatása miatt van, de a Covid és a Brexit is szerepet játszanak benne.

A megélhetési költségek mélyülő válsága ezen a héten az elmúlt évtizedek legintenzívebb sztrájkjához vezetett a brit vasutak dolgozóinál. Egyre nagyobb a félelem, hogy más szektorok is sztrájkolhatnak annak érdekében, hogy ezáltal jobb alkupozíciójukat felhasználva növeljék a fizetésemelések mértékét a közszférában. A kormány azzal érvelt, hogy a bőkezűbb béremelések tovább lökhetik az inflációt felfelé, ami az 1970-es évek óta nem látott bérárspirált indíthat el.

Dominic Raab miniszterelnök-helyettes azt mondta a Sky Newsnak, hogy az Egyesült Királyságnak „mértékletességet” kell mutatnia a munkavállalók fizetési ajánlatainak tekintetében, mert: „tudjuk, hogy ha a közszféra fizetése folyamatosan emelkedik, az csak hosszabb ideig tartja magasan az inflációt”. Bár elismerte ugyanakkor, hogy az emberek most egyre inkább és egyre többen küszködnek a hó végén…

A kormánynak szilárdan ki kell állnia a sztrájk ellen az elkövetkező hónapokban – mondta –, ellenkező esetben csak tovább tart a megemelkedett infláció „ördögi köre”. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság gazdaságának az alapkövei stabilak a világpiaci árak emelkedése közepette.

„Attól tartok, nem engedhetjük meg, hogy a szakszervezetek ezen a nagyon harcias módon eljárva megnyerjék ezt a vitát, mert az csak a társadalom legszegényebbjeit fogja még rosszabb helyzetbe hozni.” – mondta Raab.

A szakszervezetek azonnal visszavágtak ezekre a megjegyzésekre. Frances O’Grady, a TUC főtitkára a következőket mondta:

„Mivel az infláció kétszer olyan gyorsan nő, mint az átlagos fizetés, olyan kormányra van szükségünk, amely kiáll a dolgozó emberek mellett. Ehelyett azonban minisztereink a harcot választják azokkal a munkásokkal, akik lépéseket tesznek életszínvonaluk védelmében. Tegyük tisztába a dolgokat, az inflációt nem az ápolónők és a gondozók mozgatják, akik elég fizetést szeretnének ahhoz, hogy étel legyen az asztalon anélkül, hogy fel kelljen keresniük egy élelmiszerbankot. És ha a kormány nem tesz többet a bérek és a kiadások védelme érdekében, egyre nagyobb lesz a recesszió kockázata, amely tönkreteszi a családokat és a vállalkozásokat.”

A Money Advice Trust, az Országos Adósságvonalat és a Business Debtline-t üzemeltető jótékonysági szervezet azt mondta, hogy egyre nő a segítség iránti igény a telefonvonalaikon.

Joanna Elson, a társaság vezérigazgatója a következőket mondta: „A 9,1 százalékos infláció mellett a növekvő költségek súlyosan megterhelik a háztartások költségvetését. Sok ember számára a magas árak miatti növekvő teher már most kezd elviselhetetlen lenni, és csak tovább nehezíti a napi kiadások kezelését. A National Debtline és a Business Debtline egyre több olyan családdal kerül kapcsolatba ahol a bevétel egyszerűen nem elég az alapvető szükségleteik fedezésére. Aggodalomra ad okot, hogy az amúgy is pénzügyi nehézségekkel küzdő emberek számára egyre inkább elfogynak a lehetőségek.”

Elson hozzátette, hogy a kormány támogatása, beleértve a 400 GBP visszatérítést, nem lesz elég a legalacsonyabb jövedelműek számára, akiknek „sürgős intézkedésre” van szükségük, beleértve a támogatások mértékének a jelenlegi inflációs rátának megfelelő emelését is.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után