Új, csúcstechnológiás kamerarendszer az utakon Nagy-Britanniában, amivel sokkal durvábban tudnak büntetni mindenkit, mert "mindent lát" 1

Az Egyesült Királyságban bemutatták a világ első mesterséges intelligenciát használó, csúcstechnológiás sebességmérő kameráját, amely képes átvilágítani a sofőröket az autójukban ülve, ha gyorshajtáson kapják őket.

Új, csúcstechnológiás kamerarendszer az utakon Nagy-Britanniában, amivel sokkal durvábban tudnak büntetni mindenkit, mert "mindent lát" 3

A technológia feltalálói, a Redspeed International világszerte vezető szerepet tölt be a kamerarendszerek terén, és jelenleg „az alkalmazott kameratechnológián keresztül úttörő szerepet töltenek be a fejlett közúti biztonsági megoldások következő generációjának kiépítésében”. A kamerát elsőként az A23-as úton szerelték fel Lambethnél, Dél-Londonban.

A 4D radar és a nagy felbontású kamerák képesek megmondani, hogy a sofőr mennyivel haladja meg a megengedett sebességet, valamint rögzíti azokat a volán mögött ülőket, akik mobiltelefont használnak, vagy nem használják a biztonsági övet. A technológiával azt is meg lehet vizsgálni, hogy túl sok ember tartózkodik-e a járműben. A Redspeed honlapja szerint Sentio néven ismert kamerájuk összekapcsolható a DVLA és az Egyesült Királyság rendőrségi adatbázisaival, hogy ellenőrizzék az adókat és a biztosításokat is. Ez azután felhasználható a törvényt megszegő járművezetők elleni büntetőeljárás lefolytatásában.

Maga a kamera akár hat forgalmi sávot is képes figyelni, és más kamerákkal együtt is használhatják az utakon.

A cég honlapján ez áll: „A Redspeed Sentio-t úgy tervezték, hogy bármilyen kamerává váljon, amilyennek csak szeretnék. A számos kulcsfontosságú alkalmazás kombinálásával és a mesterséges intelligenciával a Redspeed Sentio beépített moduláris rugalmassággal, képességekkel és skálázhatósággal rendelkezik, hogy gyakorlatilag bármilyen jövőbeli kihívással megbirkózzon.”

Vannak azonban kritikusok a sebességmérő kamerák bevezetésével szemben.

Brian Gregory, az Alliance of British Drivers munkatársa a következőket nyilatkozta: „Egyértelmű, hogy az autós közönségnek mondott üres szavak arra vonatkozóan, hogy a sebességmérő kamerákat kizárólag a balesetek megelőzésére használják majd, teljes mértékben hazugság volt. A cél tulajdonképpen az, hogy maximalizálják bevételtermelő potenciáljukat.”

Jake Hurfurt, a Big Brother Watch vezetője így nyilatkozott: „Ez a fajta tolakodó és hátborzongató megfigyelés, amely minden járókelőt potenciális gyanúsítottként kezel, túlzó és sajnos úgy tűnik ezt kezd normálissá válni. Fenyegetést jelent mindenki magánéletére. Az embereknek szabadon kell tudniuk élni az életüket anélkül, hogy arctalan mesterséges intelligencia-rendszerek elemeznék őket.”

Az új típusú közlekedésbiztonsági kamerák londoni tesztelésének hírére Simon Williams, az RAC közlekedésbiztonsági szóvivője a következőket mondta: „Bár egyes sofőrök kritizálhatják ezeket a kamerákat a nem kívánt leskelődés miatt, a valóság az, hogy manapság a rendőrség egyre inkább erre a technológiára hagyatkozik, hogy elkapja a törvénysértő sofőröket – elvégre lehetetlen, hogy minden utcasarkon rendőr álljon.”

„Azoknak a sofőröknek, akik betartják a sebességkorlátozást és betartják a törvényt, nincs miért aggódniuk, függetlenül attól, hogy milyen kamerák vannak felszerelve. Azt is érdemes megjegyezni, hogy – más országoktól eltérően – minden kamerát sárgára kell festeni, így jól láthatóak lesznek a sofőrök számára.”

Nos ki mit gondol a brit utakon bevezetni kívánt csúcstechnológiás kamerákról? Szükséges vagy túl sok?  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után