Több százezer alkalmazott fizetése emelkedik mától a szigetországban, Londonban ráadásul óránként £11 fölé 1

A „real living wage” a Londonban élők számára 11 font fölé emelkedik a hétfői naptól, de az ország többi részén élők közül is sokan kapnak egy kis extra emelést, így összesen országszerte a becslések szerint nagyjából 300,000 ember fizetése növekszik.

Több százezer alkalmazott fizetése emelkedik mától a szigetországban, Londonban ráadásul óránként £11 fölé 3

A Living Wage Foundation (LWF) által megállapított frissített óradíj ma reggeltől lép életbe, és így 9,90 GBP lesz az Egyesült Királyság egész területén, kivéve Londonban, ahol 11,05 GBP lesz – ami annyit jelent, hogy a fővárosban élők, (akiket érint) 40 pennyvel, illetve mindenki más 20 pennyvel keres majd többet óránként.

Az LWF szerint országszerte mintegy 4,8 millió embernek fizetnek kevesebbet az általuk ajánlott minimális fizetésénél, amely eltér a kormány által meghatározott nemzeti minimálbértől (amely egyébként szintén emelkedni fog, és erről pedig itt találhatsz bővebb infót).

Az alapítvány igazgatója, Katherine Chapman a következőket mondta: „Mivel a megélhetési költségek olyan gyorsan emelkednek, a mai új általunk megállapított minimálbér több százezer munkavállalónak és családtagjaiknak biztosít majd nagyobb biztonságot és stabilitást. Az elmúlt 20 évben ez a mozgalom alakította az alacsony fizetésekről szóló vitát, megmutatva, mennyi mindent elérhetünk, ha a felelős munkáltatók fellépnek, és méltányos béreket biztosítanak a dolgozóik számára.”

„Ennek ellenére még mindig milliók élnek szegénységben, és azért küzdenek, hogy a fejüket a víz felett tudják tartani – és ők ráadásul sokan olyan emberek, akik a világjárvány idején is keményen dolgoztak azért, hogy az életünket könnyebbé tegyék, például szociális gondozók és takarítók.”

Ez a mostani emelés sokak számára jó hír a megélhetési költségek emelkedése közepette, pláne azután, hogy nem olyan rég a Universal Credit-et is csökkentették 20 fonttal, ami milliókat érintett az országban. Az új, függetlenül kiszámított óradíj azon alapul, hogy a szakértők szerint mire van szükség az Egyesült Királyságban való megélhetéshez, beleértve az üzemanyagot, az energiát, a lakbért és az élelmiszert. Az idei növekedés mögött nagyrészt az üzemanyagárak és a bérleti díjak közelmúltbeli meredek emelkedése áll.

A kormány által meghatározott nemzeti minimálbért kapó londoniak mintegy 3022 fonttal keresnek majd kevesebbet, mint azok a dolgozók, akik az új real living wage-et kifizető cégeknél dolgoznak minimálbérért – még azután is, amikor jövőre emelkedik a minimálbér.

A járvány kezdete óta rekordszámú munkaadó regisztrálta magát és került fel a „real living wage”-et kifizető cégek listájára, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban csaknem 9000 vállalat kötelezte már magát önként az emelt minimálbér kifizetésére a dolgozói számára. Ez azt jelenti, hogy az országban nagyjából minden 13. alkalmazott ilyen cégek egyikénél dolgozik.    Forrás

Megosztás