Boris Johnson tegnapi nyilatkozata az oltás, a karácsony és az új Covid hullám kapcsán 1

Boris Johnson azt mondta a legutóbbi beszédében, hogy a Covid emlékeztető oltások „abszolút kulcsfontosságúak” az Egyesült Királyság védelme érdekében, mivel a Covid egy újabb hulláma van kibontakozóban Európán. A miniszterelnök arra szólította fel az embereket, hogy oltassák be magukat, hogy elkerüljék az újabb korlátozásokat karácsonyhoz közeledvén, és hozzátette, hogy „a kontinens egyes részei fölött viharfelhők gyülekeznek”.

Boris Johnson tegnapi nyilatkozata az oltás, a karácsony és az új Covid hullám kapcsán 3

A Downing Streeten tartott sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Még nem tudjuk, hogy ez az új hullám milyen mértékben fog hozzánk eljutni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy hátradőljünk. Ha kordában akarjuk tartani a járványt, itt az Egyesült Királyságban, és ha el akarjuk kerülni a mindennapi életünket érintő új korlátozásokat, a lehető leghamarabb be kell oltatnunk magunkat.”

Johnson azzal nyitotta meg beszédét, hogy sajnálatát fejezte ki a liverpooli női kórháznál történt terrortámadás által érintetteknek, és kijelentette, hogy ez „egy igen komoly emlékeztető arra, hogy mindannyiunknak ébernek kell maradnia”. Megismételte emellett az Oltási és Immunizációs Bizottság (JCVI) bejelentését is, miszerint a 16 és 17 évesek számára rövidesen elérhetővé teszik a második oltást, és az emlékeztető oltást kiterjesztik a 40 év felettiekre is.

Amikor a karácsonyi Lockdown esélyeiről kérdezték, a miniszterelnök ezt felelte:

„Semmit nem látunk a jelenlegi adatokban, amiből arra kellene következtetnünk, hogy a B-tervhez kellene majd folyamodnunk, ami néhány lépésre lenne csak egy újabb országos lockdown-tól. De nyilvánvalóan nem zárhatunk ki semmit, és a legfontosabb dolog, amit az emberek tehetnek a további korlátozások elkerülése érdekében, az az oltás.”

Idővel a két Covid oltás által biztosított védelem csökkenni kezd, de a harmadik oltás a tudósok szerint újra kb. 90%-ra növeli a védelmet. Persze ennek kapcsán is egyre több a kétely az emberekben, hogy akkor most hány oltás is fog összesen kelleni, vagy mennyire is véd meg valójában…

„Azokban az országokban, ahol alacsonyabb az oltási arány, nagyobb volt a fertőzések számának megugrása, és kénytelenek voltak szigorúbb intézkedésekkel reagálni, míg azok az országok, ahol magasabb az oltási arány, eddig jobban jártak” – tette hozzá Mr. Johnson.

A JCVI szerint az embereknek a Pfizer vagy a Moderna oltást kell beadni 3. oltásként, függetlenül attól, hogy eredetileg melyik vakcinát kapták. Jonathan Van-Tam professzor, Anglia tiszti főorvos-helyettese jelentette ezt be a hétfő reggeli sajtótájékoztatóján. A Pfizer/BioNTech oltás második adagját a 16–17 éves korosztálynak pedig legalább 12 héttel az első után kell beadni, és így a hosszabb időtartam vélhetően csökkenti a súlyos mellékhatások nagyon csekély kockázatát.

Az eddigi kutatások kimutatták, hogy a Pfizer emlékeztető oltás két adag AstraZeneca vakcina után 93 százalékos hatékonysággal bír a Covid-19 ellen. Azoknál a személyeknél, akiknél az első és a második oltás is Pfizer, majd Pfizer az emlékeztető oltás is, 94 százalék a védettség. A Covid-19 miatti kórházi kezelés vagy halálozás kockázata az emlékeztető oltás után várhatóan még kisebb lesz. A hivatalos adatok szerint mostanra Nagy-Britanniában mintegy 12,6 millió ember kapta már meg a harmadik Covid-19 oltását.    Forrás

Megosztás