Szuper hír: még annál is többel emelkedik a minimálbér Nagy-Britanniában, mint amennyit előzőleg mondtak 1

A BBC nemrég értesült arról, hogy a brit minimálbér (National Living Wage) óránként 8,91 fontról 9,50 fontra emelkedik, amit hivatalosan a szerdai költségvetésben jelent majd be a pénzügyminiszter. Ez 6,6% -os emelést jelent mindazok számára, akik 23 évesek vagy annál idősebbek és minimálbéres fizetésük van, így rengeteg angliai magyar fizetése is emelkedni fog.

Szuper hír: még annál is többel emelkedik a minimálbér Nagy-Britanniában, mint amennyit előzőleg mondtak 3

A korábban megjelent sajtóközleményekben még az állt, hogy a minimálbér nagyjából 5,7%-kal 9.42 fontra emelkedik majd áprilistól. Jelenleg a minimálbéres fizetésen dolgozók óradíja 8,91 font – ami nagyjából megegyezik egy 16 000 fontos éves fizetéssel. Annak, aki heti 35 órát dolgozik átlagosan, ez az emelés, amennyiben szerdán hivatalosan is megerősítésre kerül, durván plusz 1074 fontot jelentene évente adózás előtt, ami kb. 90 font pluszt jelent havi szinten.

A minimálbér emelésének mértékére vonatkozó javaslatot minden évben a Low Pay Commission (LPC) nevű független szervezet teszi. Amint pedig szerdán hivatalosan is bejelentésre kerül, az azt fogja jelenteni, hogy áprilistól az országban élő emberek milliói kapnak majd egy egész kellemes kis fizetésemelést.

Ez az új 9,50 fontos minimálbér az egyik legnagyobb éves emelkedés lenne a 2008-as pénzügyi összeomlás óta. A mostani minimálbérről részletesebb információt itt találtok.

A megélhetési költségek jelenleg 3,1% -ot emelkedtek a minimálbér legutóbbi emelése óta, ami azt jelenti, hogy ez a mostani 6,6% béremelés a reálbérek növekedését is jelentené, viszont a járványhelyzet, a brexit, a munkaerőhiány, és az energia árak emelkedése mind olyan tényezők, amik várhatóan tovább fogják emelni a megélhetés költségeit is a közeljövőben. Ettől függetlenül azért lehet, és kell is örülni annak, hogy ennyi ember fizetése emelkedik hamarosan, méghozzá nem is olyan kicsit.

A brit kormányra mostanában minden oldalról igen nagy nyomás nehezedik, hogy segítsen az alacsony fizetésű alkalmazottaknak és a fiatalabb munkavállalóknak, mivel ők azok, akiket a Covid-járvány a leginkább sújtott. A munkáltatók gyakran attól tartanak, hogy a magasabb minimálbér magasabb munkanélküliséghez vezet, mivel kénytelenek lesznek elbocsátani egyes alkalmazottakat, hogy meg tudják adni a többieknek a fizetésemeléseket.

Boris Johnson mindeközben néhány hete egy 1-3 ezer fontos prémiumot is bejelentett a tehetséges matematika-, fizika és kémiatanárok ösztönzésére. „Az emelésen felül, ami azt jelenti, hogy minden tanár 30 000 fontos alapfizetéssel kezd, ma bejelentjük, hogy maximum 3000 fontos prémiumot adunk, a matematikát és a természettudományokat tanító tanároknak ezzel is ösztönözve őket. ” – mondta a miniszterelnök.

A Bank of England vezető közgazdásza, Huw Pill arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság területén az infláció valószínűleg eléri vagy meghaladja az 5% -ot a jövő év elejére, emiatt az elemzők arra számítanak, hogy a banki kamatok már a jövő hónapban emelkedhetnek. Sokan emellett további adóemelésekre számítanak a szerdai nagy bejelentés részeként.  Forrás

Megosztás