Elképesztő sokan, majdnem fél millióan léptek az EU-s állampolgárok Nagy-Britanniából az utóbbi időben 1

A Brexit utáni bevándorlási szabályok mintegy 330 000 fős munkaerőhiányhoz vezettek az Egyesült Királyságban, és nagyban hozzájárultak az infláció megemelkedéséhez is a vezető közgazdászok szerint.

Elképesztő sokan, majdnem fél millióan léptek az EU-s állampolgárok Nagy-Britanniából az utóbbi időben 3

A szabad mozgás megszűnése „jelentősen hozzájárul” a jelenlegi munkaerőhiányhoz – állapította meg a UK in a Changing Europe és a Center for European Reform agytrösztök közös jelentése. A tanulmány megállapította azt is, hogy az alacsonyan képzett ágazatokat – köztük a vendéglátást, a kiskereskedelmet, az építőipart és a szállítást – érintette a legsúlyosabban a Brexit után az uniós munkavállalók elvesztése.

A jelentés szerint 2022 szeptemberére jelentős, mintegy 460 000 uniós származású munkavállaló tűnt el a brit munkaerőpiacról, amit közel sem kompenzált maradéktalanul a mindössze 130 000 új, nem uniós származású munkavállaló.

„Összességében elmondható, hogy az új rendszer nagyjából úgy működik, ahogyan azt a Leave szószólói ígérték” – mondták a társszerzők, Jonathan Portes professzor és John Springford. A szerzők szerint a rendszer „nem elég jó ahhoz, hogy kompenzálja a gazdaságban az alacsonyan képzett ágazatokban a szabad mozgás elvesztésével keletkezett munkaerőhiányt.”

A vendéglátással, mezőgazdasággal és építőiparral foglalkozó vállalatok egész sokasága arra szólította fel a brit kormányt, hogy lazítsa a pontalapú, Brexit utáni vízumrendszerét a „hiány szakmák listájának” bővítésével. Az új Brexit-jelentés társszerzői szerint a migrációs minták jelentős változásai az EU-ból való kilépés „jellemzője, nem pedig hibája”, és azt mondták, hogy: „A brit munkaerőpiacra gyakorolt hosszabb távú hatás mélyreható lesz”.

A szakértők szerint a munkaerőhiánnyal küszködő vállalkozások nagyobb automatizálásba ruházhatnak be alternatív megoldás gyanánt. „De valószínű a magasabb bérek és árak, valamint a kisebb termelés kombinációja, különösen a nehezen automatizálható munkák esetében” – figyelmeztet a jelentés.

Jane Gratton, a Brit Kereskedelmi Kamarától a következőket mondta: „A politikusoknak reálisnak kell lenniük az Egyesült Királyságon kívülről származó készségekkel kapcsolatban. A Brexit által ellenőrizhetjük határainkat, és a kormánynak a megfelelő eszközöket kell használnia, hogy segítse a nehézségekkel küzdő vállalkozásokat megszerezni a szükséges munkaerőt.”

Stuart Rose, az Asda elnöke kedden kijelentette, hogy az Egyesült Királyság szenved a Brexit „katasztrofális” hatásaitól, és fontolóra kell vennie egy szorosabb kereskedelmi kapcsolat kialakítását az EU-val. „Nevezhetjük Mickey Mouse-megállapodásnak is, ami engem illet. A lényeg, az az, hogy erősebb kereskedelmi kapcsolatra van szükségünk.” – tette hozzá.

Aggodalomra ad okot a munkaerőhiány és a betegségek miatt munka nélkül maradt britek száma is. A Statisztikai Hivatal kedden közzétett legfrissebb adatai szerint ugyanis a munkanélküliségi ráta elérte a 3,7 százalékot az előző negyedévi 3,5 százalékról tovább emelkedve. A hét elején Andrew Bailey, a Bank of England vezére pedig arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban tapasztalható munkaerőhiány „jelentős kockázatot” jelent az infláció lecsökkentésére tett erőfeszítések kapcsán is, vagyis lassíthatja annak folyamatát.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után