Több, mint 20,000 embernek NEM adtak ki információt a tartózkodási engedély megszerzéséhez Nagy-Britanniában 1
J65XP8 The Home Office UK Visas & Immigration Office at Lunar House in Croydon, London, UK.

Legalább 20 000 embertől tagadtak meg olyan információt, amely igazolhatná az Egyesült Királyságban való tartózkodás jogát. Ez pedig meglehetősen felháborító és ellenséges viselkedés az országban élő külföldiekkel szemben.

Egy meglehetősen sokat kritizált kiskaput használt fel a kormány arra hogy az esetek nem kevesebb mint 43%-ában tagadja meg létfontosságú adatok kiadását, írta az Independent. A záradék kapcsán, amely lehetővé teszi az adatok titokban tartását, ha a nyilvánosságra hozatal „aláásná a bevándorlás ellenőrzését” a miniszterek korábban megígérték, hogy azt csak „kivételes esetekben” fogják használni.

A záradék ellen kampányolók és számos parlamenti képviselő is azt követeli, hogy a belügyminisztérium rántsa le a leplet erről az egészről, és fejezze be a titkolózást a bevándorlással kapcsolatos „kivételes esetek körül”, és bizonyítsa, hogy nem valamiféle nagyszabású csalásban működött közre.

“Ez is csak azt mutatja, hogy a bevándorlási kivételek záradék csak egy újabb eszköz, amelyet a kormány arra használ, hogy egy minél ellenségesebb környezetet hozzon létre a külföldi bevándorlók számára” – mondta Gracie Bradley, az állampolgári jogok csoportjának politikai menedzsere.

Két évvel ezelőtt ügyvédek sokasága harsogta a médiában, hogy az Egyesült Királyságban való tartózkodás jogához szükséges létfontosságú bizonyítékok megtagadása igen komoly problémákhoz vezethet. Ilyesmi miatt előfordulhat hogy embereket jogtalanul deportálnak, tartanak fogva vagy tagadják meg tőlük az egészségügyi ellátását.

Az Independent kiderítette, hogy 45 238 „ilyen jellegű információhoz való hozzáférés iránti kérelmet” nyújtottak be 2018. május és 2020 január között. A fentebb említett záradékot az adatok hozzáférhetőségének blokkolására vagy korlátozására pedig 19 353 alkalommal használták – ami az esetek nem kevesebb, mint 42,8%-a. A rendszer ráadásul csak 2018 júliusa után rögzítette az ilyen eseteket, ami azt is jelenti, hogy szinte biztos, hogy jó néhány esetről még csak feljegyzés sincsen.

“A kivétel nem vonatkozik és nem vonatkozhat a kiszolgáltatott személyek egész csoportjára, legyen az családon belüli erőszak vagy emberkereskedelem áldozata, nem dokumentált gyermekek vagy menedékkérők.” – nyilatkozta a belügyminisztérium egyik minisztere még 2018-ban.

„Nem kétséges, hogy a kormány ezt a záradékot arra használja, hogy olyan fontos információkat rejtsen el, amely segíthetne a bevándorlóknak. Ez egy rettentő szégyenteljes húzás a kormány részéről. Szinte biztos ezek után, hogy később még több Windrush típusú botrány fordul majd elő.” – nyilatkozta az Independent egyik szóvivője.

Nem egyértelmű az sem, hogy hány kérést utasítottak el azonnal, hány esetben lettek esetleg adatok részlegesen eltávolítva, vagy voltak-e olyan esetek, amikor végül mégis kiadták a kért infókat némi hezitálás után. A záradékról és annak felhasználásáról nagy a titkolózás. Az emberek nem tudnak olyan dolgokat sem, mint például azt, hogy az egészségügyi vagy oktatási adataik közt ilyenkor turkáltak-e.

A Belügyminisztérium a vádakra ezt reagálta: „A kormány rendkívül komolyan veszi mind a személyes adatok védelmét, mind a magánélethez való jogot… A záradék használata csak és kizárólag indokolt esetekben történt meg, és nem volt sablonszerűen ráhúzva minden elbírálásra, hanem eseti alapon történt. Fontos emellett megjegyezni, hogy szinte minden alkalommal az adatoknak csak egy kis része lett visszatartva.”         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után