Koronavírus UK: Már 3 halálos áldozat és közel 300 fertőzött (Mik a jogaim ilyen esetben a munkahelyen) 1

Boris Johnson, brit miniszterelnök sürgősségi találkozót hívott össze a miniszterekkel annak eldöntésére, hogy hoznak-e intézkedéseket a koronavírus Egyesült Királyságban történő terjedésének késleltetésére. Ez egyben azt jelentheti, hogy a vírus ellen folytatott küzdelem a következő fázisába lép.

A hír nem sokkal azt követően szivárgott ki, hogy a koronavírus miatt már a harmadik ember is elhalálozott Nagy-Britanniában. A Public Health England megerősítette, hogy egy a 60-as éveiben levő férfi is elhunyt, akit nem sokkal korábban koronavírussal diagnosztizáltak. Az illető Manchester városában North Manchester General Hospital-ben vesztette életét. Mindeközben pár nap alatt a fertőzöttek száma a szigetországban 100-ról 273-ra nőtt. Vasárnapig összesen durván 23,500 embert vizsgáltak meg az Egyesült Királyságban, hogy fertőződött-e a vírussal.

Pánikolni továbbra sem kell, sőt nincs is értelme. A vírus 6 emberből durván 5-nél csak enyhébb tüneteket produkál és nem életveszélyes. Az idősebb korosztály esetében illetve a gyengébb egészségi állapotban levőknél azonban nagyobb az esélye, hogy a vírus súlyos vagy halálos kimenetelű is lehet. Az egészségügyi főorvos egyébként azt is elmondta, hogy „viszonylag nagy biztonsággal meri kijelenteni, hogy Nagy-Britanniában a koronavírus halálozási arányának a felső határa 1% körül lesz”.

Európán belül a legrosszabb helyzet Olaszországban van, ott a legutóbbi jelentések szerint a fertőzöttek száma igen gyorsan emelkedik és a legfrissebb adatok szerint már 7400 körül van, a halálos áldozatok száma pedig 133-mal nőtt a napokban és összesen már 366.

Az egészségügyi vezetők szerint azoknak az embereknek, akiknél a koronavírust diagnosztizálták és csak “nagyon minimális” tünetek mutatkoznak, inkább otthon kellene elkülöníteniük magukat, nem pedig kórházban.

Mik a jogaid ilyen esetben Nagy-Britanniában, és továbbra is ki leszel-e fizetve?

Matt Hancock egészségügyi titkár szerint minden alkalmazott, akit felkértek arra hogy önmagát különítse el, jogosult arra, hogy betegszabadságot vegyen igénybe. Hozzátette, hogy az önelszigetelés a „sickness for employment purposes ” kategóriába tartozik.

A munkáltató által fizetett összeg ilyen esetben a szerződésünktől függ, de a legtöbb cégnél úgy szokott lenni, hogy valahány napig a fizetésünk 100%-át adják. Még akkor is, ha a munkáltatónk nem fizet nekünk a betegségünk ideje alatt, mert nincs ilyen a szerződésünkben, törvény szerint jogosultak vagyunk egy kisebb összegre. Ez az ún, SSP vagy statutory sick pay £94.25 hetente és a betegszabadságunk negyedik napjától számítva jár maximum 28 héten keresztül.

A vírus miatt a miniszterelnök bejelentette és a kormány honlapján is olvasható, hogy az SSP nem a negyedik naptól számítva lesz elérhető, hanem már a legelső naptól kezdve, amikor “elkülönítjük magunkat”.

A legrosszabbul, legalábbis betegszabi szempontjából az egyéni vállalkozók járnak, akiknek nem jár az SSP, ha a vírus miatt „elszigetelik magukat” egy időre.             Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után