Több mint 200 parlamenti képviselő követeli, hogy ha nincs megállapodás, ne legyen Brexit sem 1

Több, mint 200 brit parlamenti képviselő az alsóházból követeli és levelet is írt a brit miniszterelnöknek, hogy vegye ki a lehetséges opciók közül a megállapodás nélküli kilépést. Ez pedig azt jelentené, hogy amennyiben Theresa May brexit tervezete elbukik a parlamentben, úgy nem lenne Brexit sem.

Több mint 200 parlamenti képviselő követeli, hogy ha nincs megállapodás, ne legyen Brexit sem 3

A levél, amit több mint 200 képviselő alá is írt, eredetileg a korábbi Tory kabinet minisztertől, Dame Caroline Spelman-től és a munkáspárti Jack Dromey-tól származik. Theresa May mind a 209 személyt, akinek az aláírása ott van a levélen, meghívta a Downing Streetre egy közös meetingre, ami a keddi nap folyamán lesz megtartva a tervek szerint.

Mindeközben a miniszterelnök kézzel lábbal azon dolgozik, hogy megnyerje a tervezetét ellenző képviselőknek legalább egy részét, hogy bebiztosítsa, hogy a Brexit megállapodási terv nem bukik el majd a parlamentben, amikor néhány nap múlva szavazásra kerül majd sor. Az egész ország által várt és egyszer már elnapolt szavazás egyébként a hírek szerint január 15-én fog megtörténni.

Több mint 200 parlamenti képviselő követeli, hogy ha nincs megállapodás, ne legyen Brexit sem 4

London korábbi polgármestere, Boris Johnson eközben azt írta egy újságcikkben, hogy tulajdonképpen jelen állás szerint a megállapodás nélküli kilépés közelebb áll ahhoz a dologhoz, amit 2016-ban a nemzet megszavazott, amikor eldöntötte, hogy ki szeretne lépni az EU-ból.

Mrs. May ezalatt még mindig az EU ajtaján kopogtat, hogy egy pár módosítást kieszközöljön az ír határ kapcsán, egyelőre kevés sikerrel. Azonban ha itt nem ér el komoly áttörést, akkor a parlamenti szavazáson az előrejelzések szerint vereség elé néz. Közben a brit népet a közösségi médián és a rádiócsatornákon keresztül már a megállapodás nélküli Brexitre kezdik készíteni, ahogy erről néhány nappal korábban már szó esett.

A miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ha nem sikerül a megállapodást keresztül vinni a parlamenten, és megbukik, akkor Nagy-Britannia „ismeretlen vizekre fog evezni”. May egyébként pénteken is tartott egy megbeszélést az Európai Bizottság fejével, és várhatóan a tárgyalások a héten is folytatódni fognak, miközben a parlamenti szavazás végző határideje vészesen közeleg.

Sir Bernard Jenkin, szintén konzervatív párti képviselő azt nyilatkozta, hogy butaság ennyi képviselő részéről, hogy levelet írnak, hogy ne legyen megállapodás nélküli kilépés, holott ők is ott voltak, amikor a parlament törvénybe iktatta, hogy elfogadja a 2016-os népszavazás eredményét és március 29-én ki fogunk lépni.

„Az EU elhagyása törvénybe van foglalva. Az emberek nagy része, aki ma aláírta azt a levelet, hogy ne legyen no-deal Brexit, ott volt akkor is, amikor közösen jóváhagyta a parlament, hogy megállapodással vagy anélkül, de március végével kilép Nagy-Britannia.” Lehet, hogy ez így van, de az is kiderült néhány hete, hogy a Brexit megállítható, és hogy valószínűleg jobban járna vele az ország, mint ha megállapodás nélkül lép ki. Az biztos, hogy 15-én sok minden el fog dőlni, és az sem kizárt, hogy sikerül megfékezni, vagy akár meg is állítani a Brexit menetét.                      Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás