Készülhetünk a „kaotikus” megállapodás nélküli kilépésre Nagy-Britanniában 1

A brit kormány a nemzetet már a „no-deal Brexitre” vagyis a megállapodás nélküli kilépésre készíti, alig három hónappal a kilépés határideje előtt.

brexit megállapodás

A szigetország az eredeti tervek szerint március végén kilép az Európai Unió kötelékéből, miközben Theresa May még mindig elkeseredett csatározást folytat mind az EU-val, mind a saját párttársaival, hogy az általa kiharcolt Brexit tervezetet a parlament elfogadja. Így van csak esély ugyanis arra, hogy a kilépés menete a lehetőségekhez mérten sima és zökkenőmentes legyen.

A szavazás a brit parlamentben, ami arról fog dönteni, hogy a miniszterelnök Brexit tervezete elég jó-e a brit kormánynak és a nemzetnek, a január 14-én kezdődő héten fog lezajlani. Azonban mivel a parlamentben és a kormányon belül is eléggé Theresa ellenes a hangulat, és elég valószínű, hogy leszavazzák a miniszterelnök terveit, a kormány megkezdte a nép felkészítését a másik verzióra, vagyis arra az estre, ha nincs megállapodás.

A hírek szerint a közösségi médiát és a rádiót is fel fogják használni arra, hogy a Nagy-Britanniában élők tudtára adják, hogy mi várható, ha nem lesz megállapodás az EU-val. A Brexit miniszter azt nyilatkozta, hogy a Whitehall-i részleg és az egészségügyet szabályozó szerv is publikálni fog valamiféle útmutatót, hogy mi minden változik majd, ha nincs megállapodás, és a kilépés kaotikusabb verziója valósul meg.

Az útmutatók nagyjából vázolni fogják egyfelől azt, hogy a gyógyszereket hogy tudjuk majd beszerezni, illetve hogy az egészségügyi ellátásban milyen változások várhatók, illetve a másik fontos dolog, ami rengeteg magyart is érinthet, az az EU területére történő utazás, és hogy ekörül milyen módosítások lépnek életbe. Természetesen csak ha nem születik egyezség az utolsó pillanatban, vagy valami csoda folytán nem maradunk mégis inkább az EU-ban.

„A belügyminisztérium a jövőhéten publikálni fog egy általános útmutatót az útlevelekre vonatkozóan, ami főleg azok számára lehet érdekes, akik az EU területére akarnak majd utazni a közeljövőben. Ez bizonyos emberek számára azt jelentheti majd, hogy hamarabb kell az útlevelüket megújítani, mint tervezték. A témával kapcsolatos információk egyébként az interneten már elérhetőek.”

„Keddtől pedig egy új fázis veszi majd kezdetét, amikortól is egy átfogó kampány indul, amely során igyekszünk majd rádión és a közösségi médián keresztül még több emberhez eljuttatni minden információt a lehető legrészletesebben.” – nyilatkozta Steve Barclay, Brexit miniszter.               Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás