Több ezer EU állampolgártól vonhatják meg a támogatásokat heteken belül Nagy-Britanniában 1

Több ezer Nagy -Britanniában élő uniós polgár szembesülhet azzal akár már szeptember hónapban, hogy elveszíti a támogatásokra való jogosultságát, ha nincs „elintézve” a letelepedett státusza.

támogatás EU állampolgár

Az Európai Uniós állampolgárok közül sokan továbbra sem tudják, hogy a Brexit után a letelepedett státuszt kérvényezni kellett, így a brit kormánynak az a döntése, hogy megvonja a támogatásokat azoktól, akiknek ez nincs elintézve, sok családot nyomorba taszíthat.

Az Independent értesülése szerint mintegy 70 000 olyan támogatásokat kapó EU állampolgár él Nagy-Britanniában, aki még nem regisztrálta magát az EU Settlement Scheme rendszerbe annak június végi határidejéig. A The Independent által is megtekintett, a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium (DWP) egyik belső leveléből kiderül, hogy a végső figyelmeztető leveleket szeptemberben küldik ki a támogatásokat igénylő uniós állampolgároknak.

Az érintettek ezt követően egy hónapos végső haladékot kapnak arra, hogy ha késve is ugyan de regisztráljanak a rendszerbe, és ha ez még így sem sikerül, akkor az eddig igényelt támogatásokat megvonják tőlük.

Annak ellenére, hogy a kormány úgy döntött, hogy engedélyezi a rendszerben a késői jelentkezéseket, a kampányolók közül sokan attól tartanak, hogy sok európai van, akik vagy a sok papírmunkával vagy az informatikával állnak hadilábon, és ezért nem sikerült hozzájuk eljuttatni az EU Settlement Scheme-mel kapcsolatos infókat.

A The 3 million group nevű csoport, amely az uniós polgárok jogait támogatja az Egyesült Királyságban, Thérèse Coffey munka- és nyugdíjügyi miniszternek is írt, és arra szólították fel, hogy gondolja újra a tervet a támogatások megvonását illetően.

Dora-Olivia Vicol, az EU dolgozóit támogató Munkajogi Központ vezérigazgatója elmondta, hogy „nagyon aggódik” a hír hallatán. Véleménye szerint a kormánynak ez a lépése még annak ellenére is sok ezer embert fog nagyon nehéz helyzetbe hozni, hogy megpróbáltak figyelmeztetni mindenkit, aki érintett.

„Lesz egy csomó kiküldött levél, amit ki sem fognak bontani. Sokan vannak olyanok is akik nem foglalkoznak a levelekkel, vagy olyanok, akik nagyon feszültek lesznek, amikor hivatalos levelet kapnak, és inkább félrelökik. Sokan vannak olyanok is akiknek túl bonyolult a hivatalos levél megfogalmazása, vagy akik csak ismerős vagy családtag segítségével tudják értelmezni a benne foglaltakat. Irreális azt elvárni, hogy mindenki, akinek jelentkeznie kellett volna mostanáig, az már meg is tette.” – nyilatkozta.

Vicol azt állítja, hogy a támogatások megvonása a Belügyminisztérium ahhoz való „ragaszkodása” miatt következik be, hogy kényszeríteni akarnak Nagy-Britanniában minden EUs állampolgárt, hogy jelentkezzenek az új bevándorlási rendszerbe ha a jogaikat meg akarják tartani. Azt is elmondta, hogy a kormány elutasította a kampányolók azon kéréseit, hogy „tanuljanak a Windrush -botrányból, és egy megengedőbb rendszert válasszanak”.

A kormány röviddel a júniusi határidő lejárta után elárulta, hogy valamivel több mint hatmillió regisztrációs kérelem érkezett az új bevándorlási rendszerbe, és odáig összesen 5,4 millió kérelmet hagytak jóvá.

A The Independent által is látott belső levél szerint a támogatásokat – beleértve a Universal Credit-et és a lakáscélú támogatásokat – „felfüggesztik”, ha azok, akik még nem jelentkeztek a rendszerbe, a szeptemberi levelüket követő egy hónapon belül sem nyújtanak be kérelmet. Az is le van írva benne, hogy ha a támogatásokat felfüggesztik, akkor az igénylőnek további egy hónapja van arra, hogy kérelmet nyújtson be a bevándorlási rendszerbe való regisztrálásra. Ha az igénylő ebben a hónapban sem jelentkezik, akkor az összes támogatása amit addig igényelt „véglegesen megszűnik”.           Forrás

Több százezer EU állampolgár még mindig nem kapta meg a letelepedett státuszát

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után