letelepedett státusz bevándorlás

Több százezer EU -s állampolgár és családtagjaik még mindig azt várják, hogy elbírálják a kérelmüket, hónapokkal a határidő lejárta után – derült ki a legfrissebb adatokból. Az európai uniós polgárok sokan kénytelenek elhalasztani az Egyesült Királyságba költözéssel kapcsolatos terveiket, hogy szeretteikkel lehessenek, és sokaknak a munkavállalás is akadályba ütközik, mert a kérelmek feldolgozása ilyen lassan halad.

letelepedett státusz bevándorlás

A Brexitet követően az EU -ban és az EGT területén élő állampolgároknak és családtagjaiknak, akik Nagy -Britanniában akartak maradni, 2021 június 30 -ig be kellett jelentkezniük a 2019 márciusában megnyílt EU Settlement Scheme nevű rendszerbe, különben a megfelelő dokumentáció hiányában nem tudnak dolgozni, albérletet kivenni és egyéb szolgáltatásokhoz hozzáférni.

A nemrég közzétett új kormányzati adatokból kiderült, hogy durván 400 ezer kérelmet még szeptember végéig sem bíráltak el. Ez a rendszer megnyitása óta benyújtott összes kérelemnek nagyjából a hat százaléka, és akiknek a többsége egyébként a határidő lejárta előtt jelentkezett. A határidő lejárta óta egyébként még durván 172 ezer jelentkezés futott be.

A belügyminisztérium szerint a június 30 -i határidőig 5,55 millióan jelentkeztek a rendszerbe, ha nem számoljuk azokat akik többször regisztráltak valamilyen okból kifolyólag. A már megvizsgált és lezárt 5,8 millió kérelem közül alig több mint 3 millióan kaptak letelepedett státuszt, és 2,4 millióan pre-settled státuszt.

Mintegy 165 000 kérelmet (3%) utasítottak el, és durván 100 000 -et vontak vissza, valamint kb. 89 000 -et tekintettek érvénytelennek.

Az ellenzék szerint „mélységesen aggasztó”, hogy a kormány „nem nyújtott elegendő támogatást” a kérelmek feldolgozásához. „Az embereket megfosztják jogaiktól, és életüket teljesen bekorlátozzák a késések miatt. A kormánynak gyorsan kell cselekednie a lemaradás megszüntetése érdekében. ” – nyilatkozta a téma kapcsán Bambos Charalambous az ellenzék egyik képviselője.

A Belügyminisztérium azt állítja, hogy bárki, aki a június 30 -i határidőig jelentkezett a rendszerbe, „annak a jogai védve lesznek”, amíg a kérelmét illetően nem születik döntés. Az uniós állampolgárokat támogató szervezetek azonban azt állítják, hogy sok embert elbocsátottak vagy épp nem kaptak meg bizonyos álláslehetőségeket amiatt, mert a kérelmük még elbírálás alatt volt.

A rendszerbe való jelentkezést követően a kérelmezőknek egy „kérelmezési igazolást” (CoA) kell kapniuk, amíg várnak az elbírálásra. Ezt bizonyítékként használhatják arra, hogy folyamatban van az ügyintézés de mint kiderült számos esetben hónapokba telik, amíg az emberek megkapják még ezt az ideiglenes dokumentumot is.

Dr. Dora-Olivia Vicol, a Munkajogi Központ vezérigazgatója elmondta, hogy „mélységesen aggasztja” az a tény, hogy még mindig ennyire sokan várják az eredményt. A helyzet ugyanis az, hogy ezek az emberek munkaszerzés szempontjából, és több más szempontból is hátrányos helyzetben vannak.

„Nem mindenki kapja meg a CoA -t. Vannak, akik csak levélben vagy e-mailben kapták meg az értesítést; és bizonyos esetekben egyáltalán nincs semmiféle megerősítés. Volt olyan esetünk júliusban, amikor emiatt egy dolgozót el is bocsátottak.” – mesélte.

A késések arra is rákényszerítik az EU -állampolgárok egy részét, akik még nem élnek az Egyesült Királyságban, hogy késleltessék a szeretteikhez való odaköltözés időpontját, mivel addig nem költözhetnek Nagy -Britanniába, amíg meg nem kapják a letelepedett státuszt.

Szakértők szerint ha a kérelmek feldolgozása a jelenlegi ütemben halad tovább, úgy körülbelül 12-14 hónapba telik majd, amíg a Belügyminisztérium utoléri önmagát. Kevin Foster bevándorlási miniszter erre azt mondta: „Továbbra is a lehető leggyorsabban dolgozunk a pályázatok elbírálásán, valamint támogatjuk azokat az embereket akik késve adták le a jelentkezésüket.”        Forrás