Terrortámadást akadályozott meg egy kórházban az utolsó pillanatban az egyik beteg Angliában 1

Az egyik kórházi beteg állított meg egy állítólagos „önradikalizálódott, magányos farkas terroristát”, aki azt tervezte, hogy „a lehető legtöbb nővért öli meg” egy bomba- és a nála lévő kések segítségével.

Terrortámadást akadályozott meg egy kórházban az utolsó pillanatban az egyik beteg Angliában 3

A 28 éves Mohammad Farooq-ot január 20-án a hajnali órákban tartóztatták le egy kuktába elhelyezett bombával a leedsi St James’s Hospital Gledhow Wing épülete előtt. Azzal vádolják, hogy „saját magát is feláldozva” próbált meg egy „gyilkos terrortámadást végrehajtani”, felrobbantva a bombát, és emellett a nála lévő kések segítségével annyi ember megölni, amennyit csak tud.

A tárgyaláson elhangzottak szerint Farooq, miután elmerült a „szélsőséges iszlám ideológiában”, azt tervezte, hogy lőfegyverutánzattal készteti majd végül a rendőröket, hogy lőjék agyon. De a kórház, ahol klinikai asszisztensként dolgozott, nem az eredeti célpontja volt – mondta Jonathan Sandiford a tárgyalás hétfői megnyitóján. Az ügyész szerint az RAF Menwith Hill, az Egyesült Államok által használt észak-yorkshire-i bázis volt az „A terve”.

Az Iszlám Állam azért jelölte ki célpontnak a bázist, mert feltételezések szerint terroristák elleni dróncsapások koordinálására használták – mondta az ügyész. Az is kiderült a vizsgálatok során, hogy Farooq legalább kétszer járt a bázis környékén a letartóztatását megelőző 10 napban. De „amikor rájött, hogy ez nem kivitelezhető, „B-terve” az volt, hogy megtámadja a St James Kórházat, amely kevésbé védett célpont, mint egy katonai bázis” – mondta Sandiford.

A Sheffieldi Koronabíróságon az is kiderült, hogy több volt kollégája ellen panaszt emelt és nem volt velük jó viszonyban. Állítólag ez volt a támadás „másodlagos indítéka”. A terrortámadás azonban meghiúsult, méghozzá „két szerencsés fordulatnak” köszönhetően.

Terrortámadást akadályozott meg egy kórházban az utolsó pillanatban az egyik beteg Angliában 4

Majdnem egy órán keresztül senki sem vette észre a bombafenyegetéssel kapcsolatos üzenetet, amelyet Farooq küldött el egy épp szolgálaton kívül lévő nővérnek, hogy kicsalja az embereket a parkolóba, ahol ő már a bombával várt. Ez pedig azt jelentette, hogy az általa remélt teljes körű evakuálás nem történt meg.

Kudarca után arra jutott, hogy akkor inkább műszakváltáskor az egyik kórházi kávézónál robbantja fel a szerkezetet, „a lehető legtöbb nővért megölve” – mondta az ügyész. De Nathan Newby, a kórház előtt cigarettázó egyik beteg „észrevette a vádlottat”, és megállította őt.

„Mr Newby rájött, hogy valami nincs rendben, és beszélgetni kezdett vele, ahelyett, hogy elsétált volna. Ez az egyszerű kedves cselekedet szinte bizonyosan sok életet megmentett azon az éjszakán, mert – ahogy a vádlott később elmondta az őt letartóztató rendőröknek – Newby úrnak sikerült őt „lebeszélnie”.

Miután a vádlott beszámolt Newby úrnak arról a tervéről, hogy „a lehető legtöbb ápolónőt akarja megölni”, Mr. Sandiford azt mondta: „Newby úr a vádlottal maradt, és elvonta a figyelmét és igyekezett lenyugtatni”.

„Newby úr arra is rávette a vádlottat, hogy menjen odébb a főbejárattól egy sarokba, hogy olyan távol legyen az épület legforgalmasabb részétől, amennyire csak lehetséges.”

Farooq végül átadta a telefonját Mr. Newbynak, hogy hívhassa a rendőrséget. A rendőrök ezután letartóztatták a vádlottat, és megtalálták a bombát, amely durván 10 kilogramm robbanóanyagot tartalmazott.

Farooq-nál két kés, fekete ragasztószalag és egy lőfegyver utánzat is volt. A nyomozók megállapították, hogy Farooq „önradikalizálódott”, mivel szélsőséges tartalmakat nézett az interneten nagy mennyiségben.

Az ügyész azt mondta: „Ez főleg az Iszlám Állam, az al-Kaida által közzétett anyagokból, a TikTokon készült videókból és Anwar Al-Awlaki, a jemeni-amerikai radikális prédikátor előadásaiból állt.”

Az is kiderült, hogy egy bombakészítési leírást is szerzett egy, az al-Kaida által kiadott egyik dokumentumból, amiben magányos farkasokat biztatnak terrortámadások elkövetésére a Nyugat ellen.

Farooq elismerte, hogy lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekményt követett el, robbanóanyagot birtokolt, és olyan iratokkal rendelkezik, amely valószínűleg hasznos lehet egy terrorcselekményt előkészítő vagy elkövető személy számára – közölte a bíróság. Elismeri, hogy meg akarta támadni a St James Kórházat, de tagadja, hogy meg akarta támadni Menwith Hillt.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után