Titkos föld alatti járatokból készül óriási turista látványosság Londonban 220 millió fontból 1

A London szívében a föld alatt húzódó szerteágazó, titokzatos háborús alagutak hamarosan csúcstechnológiás látványosságokká alakulnak. A City of London Corporation nemrégiben felfedte a Kingsway Exchange Tunnels „magával ragadó látogatói élménnyé” való átalakításának terveit, amit 220 000 000 GBP-ból terveznek megvalósítani.

Titkos föld alatti járatokból készül óriási turista látványosság Londonban 220 millió fontból 3

Bocsánatos bűn, ha nem tudtad, hogy léteznek ilyen alagutak – az Official Secrets Act törvény értelmében 70 évre titkosították őket így nem sokan tudtak a létezésükről. A második világháború idején óvóhelynek épített alagutak 8000 négyzetméteren terülnek el a földfelszín alatt High Holbornban, City of London legmagasabb pontján.

A hidegháború idején telefonközpontként használták a Londonist szerint. Most pedig a City of London vezetősége jóváhagyta azokat a terveket, amelyek szerint az alagutakat a hét minden napján nyitva tartó kulturális látványossággá változtatják.

Titkos föld alatti járatokból készül óriási turista látványosság Londonban 220 millió fontból 4

A tervek szerint a Furnival Street 38-41 – közvetlenül a Chancery Lane metróállomás mellett – egyetlen épületté lesz átépítve.

Lesz egy ún. heritage experience alagútrendszer, de lesz a folyamatosan változó kiállítások számára fenntartott rész is. A terveket azonban előbb jóvá kell hagynia a Camden Borough Councilnak, mivel az alagúthálózat az önkormányzatuk területére is átterjed.

Titkos föld alatti járatokból készül óriási turista látványosság Londonban 220 millió fontból 5

Shravan Joshi, a City of London Corporation tervezési és szállítási bizottságának elnöke azt mondta, hogy izgatott a tervek miatt, és hozzátette, reméli, hogy a szomszédos Camden tisztviselői is „ugyanígy éreznek”. A London Tunnels (egy brit székhelyű vállalat, amelyet Angus Murray üzletember finanszíroz) várhatóan körülbelül 140 000 000 fontot fektet be a helyreállítási munkákba, valamint 80 000 000 fontot a modern technológia és mindenféle csúcsmodern felszerelések telepítésébe.

A hidegháborús telefonközpontként való működése idején itt volt London legmélyebben fekvő bárja, amely a Moszkva és Washington közötti híres forródrótot üzemeltető személyzetet szolgálta ki. A bárban volt egy étterem is, amelyet a tulajdonosok fel fognak újítani. Számos, az alagutakban hagyott műtárgyat is helyreállítanak, és a díszlet vagy a múzeum fontos darabjaiként szolgálnak majd.

Titkos föld alatti járatokból készül óriási turista látványosság Londonban 220 millió fontból 6

Az alagutak első tervét tavaly mutatta be a WilkinsonEyere, amely olyan modern funkciókat tartalmaz, mint a padlótól a mennyezetig érő íves képernyők, hangulatvilágítás a bárban, és egy második világháborús kiállítás.

Az alagutak 131 láb (40 m) mélyen vannak a föld alatt. Összehasonlításképpen, a Westminster-i Jubilee Line legmélyebb metróállomása 105 láb (32 méter) mélységben található.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után