Teljesen új „robotszerű eszközöket” kezdett el bevezetni Nagy-Britannia egyik legnagyobb élelmiszerlánca a bolti lopások ellen 1

A Morrisons egyes üzleteiben vadi új modern bolti lopásgátló eszközöket helyeztek el, amelyekről eléggé megoszlanak a vásárlók véleményei. Az új négylábú állványon elhelyezett 360 fokos szögben elforgatható CCTV kamerákon keresztül figyelik mostantól a vásárlókat, amelyek folyamatosan kapcsolatban vannak a vezérlőteremmel.

Teljesen új „robotszerű eszközöket” kezdett el bevezetni Nagy-Britannia egyik legnagyobb élelmiszerlánca a bolti lopások ellen 3

Ha valakit lopáson ér a szerkezet vagy csak gyanúsító vele, az eszköz 120 decibeles szirénahangot ad ki – ami nagyjából olyan hangosan, mint egy légkalapács. Az egyik vásárló az 1987-es RoboCop című sci-fi film főszereplőjéhez hasonlította az új eszközöket, és azt mondta, hogy ezek nem helyettesítik az emberi személyzetet.

Mark Powlett, Warwickshire-ből, ezt írta az X-en: „Húha, kedves Morrisons, milyen szívélyes fogadtatásban részesít Robotzsaru. Ezt épp akkor írom, miközben arra várok, hogy a személyzet egyetlen tagja idejöjjön, aki az összes önkiszolgáló kasszát felügyeli.”

„Engem is felvesz a gép, mert hát minek is fizessenek munkabért még több embernek, hogy dolgozzanak, amikor sokkal jobb a vásárlókkal úgy bánni, mintha bűnözők lennének egytől egyig. Egyre kevesebb a személyzet. Kiszolgáljuk magunkat, várunk egy csomót arra az egy szegény legényre, aki segít a vásárlóknak az önkiszolgáló kasszánál és erre most már ez is. Ez borzasztó.”

Mások azzal érveltek, hogy valójában ez is csak egy újabb CCTV kamera, és a bolti tolvajokat okolták az extra intézkedések szükségessége miatt.

Egy ügyvéd és jogi szakember szerint pedig ezek a gépek „szomorú tanúbizonyságai a jelenlegi helyzetnek”, viszont „ez egy szükséges lépés az egyre szaporodó bolti lopások elleni küzdelemben”.

Daniel ShenSmith, aki a jogi ügyekkel foglalkozó Black Belt Barrister néven egy YouTube-csatornát üzemeltet, a Metro.co.uk-nak ezt mondta: „Azok a vásárlók, akik aggódnak emiatt, jogosan aggódhatnak amiatt, hogy a róluk készült képeket rögzítik és tárolják a rendszerben.”

Teljesen új „robotszerű eszközöket” kezdett el bevezetni Nagy-Britannia egyik legnagyobb élelmiszerlánca a bolti lopások ellen 4

„Nekik azt kell tudniuk, hogy a Morrisonsnak meg kell felelnie a 2018-as adatvédelmi törvénynek és az Egyesült Királyság GDPR-jének abban a tekintetben, hogy személyes adataikat biztonságosan és csak addig lehet tárolni, ameddig feltétlenül szükséges – az ilyen helyzetekben jellemzően 30 napig.”

A skót Safer biztonsági cég által gyártott „POD S1 Intruder Detector System” többnyire az állandó CCTV rendszerek gyorsan telepíthető alternatívájaként használható ideiglenes megoldás olyan helyeken, mint például az építkezések. Úgy tudni, hogy ez az első alkalom, hogy az eszközöket szupermarketben használják.

A Morrisons azt állítja, hogy karácsonykor „egy pár” üzletében kipróbálta a kamerarendszereket, és jelenleg azt vizsgálják, hogy telepítsék-e őket az egész országban az összes áruházukba.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után