Nagy-Britannia is megkezdte a katonai hadműveleteket, légicsapásokat indított a húti lázadók ellen - a brit miniszterelnök nyilatkozata 1

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is számos légicsapást hajtott végre az Irán által támogatott húti lázadócsoporthoz köthető célpontok ellen Jemenben, szövetséges repülőgépekkel, hajókkal és tengeralattjárókkal egy összehangolt éjszakai támadás során.

Nagy-Britannia is megkezdte a katonai hadműveleteket, légicsapásokat indított a húti lázadók ellen - a brit miniszterelnök nyilatkozata 3

Rishi Sunak, brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök is nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélték a húti csoport „meggondolatlan cselekedeteit”, amelyek során az izraeli háború kezdete óta több tucat nemzetközi teherhajót vettek célba a Vörös-tengeren, amely a világkereskedelem egyik fő artériája. Hatalmas robbanások voltak láthatók és hallhatók jemeni városokban, köztük Szanaában és Hodeidahban pénteken a hajnali órákban, az amerikai hadsereg szerint 60 csapást mértek összesen 16 olyan helyszínre, amelyek a hútik katonai műveleteihez kapcsolódnak.

Három héttel ezelőtt az Egyesült Államok elindította a Prosperity Guardian névre keresztelt hadműveletet, amely egy összehangolt erőfeszítés a Vörös-tengeren közlekedő nemzetközi hajózás védelmére a húti támadásokkal szemben. Csütörtökön késő este Mr. Sunak rendkívüli kormányülést tartott, azon feltételezések közepette, hogy az Egyesült Királyság is csatlakozna a katonai műveletekhez és támadásokat indítana.

A kormányülésről szóló jelentések nyomán az ellenzéki képviselők a parlament összehívását kérték, mielőtt az Egyesült Királyság katonai akcióba lépne.

Három robbanásról is érkeztek jelentések Jemen fővárosában, Szanaában. Ez az első alkalom, hogy komolyabb csapásokat indítanak az Irán által támogatott csoport ellen, mióta az tavaly év végén megkezdte a nemzetközi hajózási útvonalon közlekedő hajók elleni támadásokat a Vörös-tengeren.

A húti lázadócsoport pénteken azt állította, hogy nincs megfelelő indokuk a jemeni célpontok ellen irányuló közös amerikai-brit támadásokra, és az Irán által támogatott csoport továbbra is célba fogja venni az Izrael felé tartó hajókat. A nyilatkozatot Mohammed Abdulsalam a hútik szóvivője tette közzé az X-en.

Nagy-Britannia is megkezdte a katonai hadműveleteket, légicsapásokat indított a húti lázadók ellen - a brit miniszterelnök nyilatkozata 4

A Whitehall számításai szerint az Egyesült Királyságban az infláció 0,2-0,5 százalékkal emelkedhet a kereskedelmi zavarok miatt, amelyeket a jemeni hútiknak a Vörös-tengeren indított támadásai okoznak. Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter nemrégiben elismerte, hogy a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán zajló katonai akció az emelkedő árak miatt negatívan hathat a hazai gazdaságra. „Lehet ennek hatása, és nagyon-nagyon alaposan meg fogjuk ezt vizsgálni” – mondta.

Rishi Sunak brit miniszterelnök nyilatkozata a jemeni hútik által ellenőrzött területeken végrehajtott koalíciós csapásokról:

„A Királyi Légierő célzott csapásokat hajtott végre a húti lázadók által használt katonai létesítmények ellen Jemenben. Az elmúlt hónapokban a húti milícia egy sor veszélyes és destabilizáló támadást hajtott végre a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajózás ellen, fenyegetve az Egyesült Királyság és más nemzetközi hajókat, jelentős fennakadásokat okozva egy létfontosságú kereskedelmi útvonalon, és ezzel megemelték a nyersanyagárakat. Meggondolatlan cselekedeteik életeket kockáztatnak a tengeren, és súlyosbítják a jemeni humanitárius válságot. A nemzetközi közösség többszöri figyelmeztetése ellenére a hútik továbbra is támadásokat hajtottak végre a Vörös-tengeren, többek között az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hadihajói ellen éppen ezen a héten.”

„Ezt nem lehet hagyni. Az Egyesült Királyság mindig ki fog állni a hajózás szabadsága és a kereskedelem szabad áramlása mellett. Ezért korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi lépéseket tettünk az Egyesült Államok mellett Hollandia, Kanada és Bahrein nem operatív támogatásával a támadásokhoz kapcsolódó célpontok ellen, hogy legyengítsük a hútik katonai erejét és megvédjük a globális hajózást. A Királyi Haditengerészet a Prosperity Guardian multinacionális hadművelet részeként továbbra is járőrözik a Vörös-tengeren, hogy megfékezze a húti agressziót, és felszólítjuk őket, hogy fejezzék be támadásaikat, és tegyenek lépéseket az események eszkalációjának enyhítésére.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után