anglia borravaló szervízdíj étterem

A bevezetni kívánt új törvények megakadályozzák majd, hogy a vendéglátóhelyek megtartsák a személyzetnek szánt borravalót a szigetország területén.

anglia borravaló szervízdíj étterem

Az Egyesült Királyságban jelenleg nincsenek speciális szabályok amelyek ezt szabályoznák, bár a közvetlenül az egyes munkavállalóknak adott készpénz jogszerűen őket illeti meg. Sok étterem újabban bevezette, hogy szervízdíjat ad hozzá a végszámlához, míg a kártyás fizetések egyre növekvő dominanciája miatt nőtt az elektronikus úton adott borravalók száma is, viszont mindkettő alapértelmezés szerint a céget illeti, nem pedig a pincért, vagy a pultost.

Hacsak a munkavállalók nem olyan szerződést írnak alá, amelyben mások a szabályok, jelen állás szerint a menedzserek dönthetnek arról, hogy a borravaló egyenesen a személyzet zsebében landoljon-e, vagy a vállalkozás árbevételét növelje.

Kwasi Kwarteng üzleti miniszter várhatóan ezen a héten jelenti majd be azon terveit, hogy a pubok, éttermek és kávézók dolgozói jogosultak legyenek a kártyás fizetések alkalmával otthagyott borravalók 100 százalékára is.

Egy Whitehall-i forrás azt mondta a Mail-nek vasárnap: „A dolgozók, akik mindent megtesznek az ügyfelek kiszolgálása érdekében, most végre megnyugodhatnak, hogy a nehezen megszerzett borravaló közvetlenül az ő zsebükbe fog kerülni, és senki máséba. Véget vetünk a bevett sunyi szokásoknak, és gondoskodunk arról, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét a dolgozók számára. Azt is biztosítjuk emellett, hogy a jó cégek, amelyek minden borravalót odaadnak a dolgozóiknak, ne kerüljenek hátrányba azon cégekhez képest, amelyek megtartják a pénzt. ”

Az új törvények valószínűleg további adminisztratív költségekkel sújtják a vállalkozásokat, vagyis ennek következtében emelkedhetnek az árak valamelyest számos helyen.

Jelenleg sok hely elteszi a szervízdíjak és a nem készpénzes borravalók egy részét, hogy így fedezze a banki utalási költségeket és a pénz visszaosztási költségeit. London híres River Cafe -ját például keményen kritizálták, miután az év elején kiderült, hogy az opcionális 12,5 százalékos szervízdíjat nem osztották meg a pincérekkel. A tulajdonosok erre azt reagálták, hogy ez segített azt garantálni, hogy a dolgozóknak ki tudják fizetni az ún. London Living Wage-et (ami valljuk be elég nevetséges indok).

A terveket, hogy Nagy-Britanniában a dolgozók végre megkapják az összes nekik szánt borravalót először 2019-ben jelentették be. Mintegy 1,7 millió vendéglátásban dolgozó személy járna jól az új törvényjavaslattal, amennyiben elfogadják. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a betöltetlen álláshelyek száma június és augusztus között összesen 35,2 százalékkal nőtt az iparágon belül.      Forrás

Megosztás