Sok cég akár £2,000-os bónuszt is ad Angliában a fizetésen felül, csak hogy oda menjünk dolgozni a karácsonyi szezonra 1

A betöltetlen állások száma 25%-kal magasabb Nagy-Britannia területén most, mint a Covid előtt, a vállalatok pedig nagyon sokan kínlódnak, és nem igazán tudnak elegendő munkaerőt toborozni az ünnepi időszakra. Emiatt a brit munkaadók közül sokan akár 2000 font bónuszt is ajánlanak a karácsony környékére náluk munkát vállaló dolgozóknak, az ünnepi időszakot veszélyeztető igen súlyos munkaerőhiány miatti félelmeik okán.

Sok cég akár £2,000-os bónuszt is ad Angliában a fizetésen felül, csak hogy oda menjünk dolgozni a karácsonyi szezonra 3

Az Adzuna álláskereső weboldal kutatása szerint jelenleg 26 307 betöltésre váró szezonális állás van a kulcsfontosságú karácsonyi vásárlási hullám előtt, ami csaknem duplája az egy évvel ezelőtti 13 668-nak. A Covid és a Brexit okozta súlyos munkaerőhiányt mutatja az is, hogy a betöltetlen szezonális állások száma több mint 25%-kal meghaladja a 2019-ben, a járvány kezdete előtt regisztrált 20 488-at.

Az Adzuna-n található több mint 1,2 millió álláshirdetés elemzése után, (amelyet kormányzati statisztikusok is nyomon követnek, hogy a munkaerőpiac alakulását jobban átlássák) úgy tűnik, hogy a munkaadók több mint 130 000 fő felvételére készülnek ezen a télen, hogy bírják tartani az iramot a vásárlók hadával az ünnepek alatt.

Az Adzuna közölte azt is, hogy több mint 1300 álláshirdetésben szerepel elég szép kis karácsonyi bónusz, köztük akár 2000 GBP-ig terjedő egyszeri összeg az Amazon szezonális raktári dolgozóinak, 1000 GBP bónusz a DPD éjszakai raktári alkalmazottainak, valamint 500 GBP-s kifizetés az Ocado újoncainak.

Az elemzés szerint a legtöbb szezonális munkaerőt a Tesco keresi, és a télen az összesen 30 000 ideiglenes állásból még 871 be nem töltött pozíció elérhető náluk az Egyesült Királyságban. A Hermes csomagszállító cégnél még 740 szabad állás van, a Royal Mailnél pedig 200. A dolgok jelen állása szerint a teherautó-sofőrök és raktári személyzet hiánya hiányt okozhat a bevásárló utcákon, és rengeteg üzletben és áruházban is az ünnepi szezon alatt.

A vendéglátás, a kiskereskedelmi és a logisztikai szektor képviselői csütörtökön a Parlament környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi bizottságának azt mondták, remélik, hogy a karácsony még így is zökkenőmentesen telik majd a krónikus munkaerőhiány, az ellátási lánc akadozása és a növekvő költségek ellenére.

Kate Nicholls, a UK Hospitality vezérigazgatója azt mondta, hogy a kocsmák, szállodák és éttermek ellátási láncai „közelében sincsenek annak a szintnek, ahol lenniük kéne”. Tom Southall, a logisztikai ágazatot képviselő Cold Chain Federation politikai igazgatója pedig elmondta, hogy a teherautó-sofőrök és a raktári személyzet hiánya befolyásolja a termékek kiszállítását, és hiányt okozhat a szupermarketek polcain.

Bár a szakértők arra számítanak, hogy a munkaerőhiány hatása elhalványul, ahogy a Covid okozta gazdasági zavar szertefoszlik, a magasabb bérek „elkerülhetetlenek” lesznek bizonyos ágazatokban. Az Adzuna kutatása kimutatta, hogy a legtöbb új pozíció azokban a szektorokban érhető el, ahol jelenleg egyébként is a legégetőbb a munkaerőhiány; a kiskereskedelemben, logisztikában és a raktározásban. Andrew Hunter, az Adzuna társalapítója elmondta, hogy a munkaadóknak minden eddiginél keményebben kell idén dolgozniuk a szezonális munkahelyek betöltése érdekében, mivel országszerte munkaerőhiány van. Így tehát aki szemfüles, vagy rugalmas munkavégzés módja, helye és ideje szempontjából, az idén télen igen szép kis bónuszra tehet szert Nagy-Britanniában…  Forrás

(Visited 1 times, 1 visits today)
Megosztás