Rossz hír a brit gazdaság és a vállalkozások számára: az EU döntött a Brexit kereskedelmi megállapodás kapcsán 1

Az EU Brexit főtárgyalója kizárta a britekkel kötött kereskedelmi megállapodás újratárgyalásának lehetőségét legalább 2026-ig, megsemmisítve azokat a reményeket, hogy esetleg javítani lehetne a jelenlegi helyzeten és megakadályozni, hogy a vállalkozások tömegesen vonuljanak ki az Egyesült Királyságból.

Rossz hír a brit gazdaság és a vállalkozások számára: az EU döntött a Brexit kereskedelmi megállapodás kapcsán 3

Maroš Šefčovič eazt mondta, hogy a kereskedelmi és együttműködési megállapodás csak két éve van érvényben, és még nem használták ki a benne rejlő lehetőségeket. A Boris Johnson által 2020. december 30-án aláírt megállapodást az üzleti csoportok közül sokan kritizálták, amiért az EU egységes piacához és vámuniójához képest megnöveli a költségeket és a bürokráciát.

„Elég sok kérdést kaptunk, és azt láttam, hogy megnőtt az érdeklődés a TCA felülvizsgálata iránt. Ami a naptárunkat illeti, úgy gondolom, hogy 2026-ig ebben nem nagyon lesz változás” – mondta Šefčovič hétfőn az EU–UK fórumon. Hozzátette, hogy nem akarja máris „az aprítógépbe” tenni az egészet.

Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője a múlt hónapban kijelentette, hogy egy „javított” kereskedelmi megállapodás megkötésére fog törekedni az EU-val, miután az autógyártók figyelmeztették, hogy a Brexitnek köszönhetően kérdésessé vált, hogy tudnak-e maradni. A közvélemény-kutatások jelenleg azt sugallják, hogy Sir Keir jövőre miniszterelnök lehet, de Šefčovič figyelmeztetése azt jelenti, hogy még ha így is lenne, várnia kell, ha módosítani akarja a kereskedelmi feltételeket.

De a lazább kereskedelmi megállapodás által okozott sok problémát nehéz lenne leküzdeni az egységes piacon és a vámunión kívül, amelyhez viszont Sir Keir egyértelműen kizárta az újbóli csatlakozás lehetőségét.

A brit gyártókat képviselő Make UK azt állítja, hogy az ügyletnek az egységes piaci tagsághoz viszonyított negatív irányú változása „megemelte a költségeket, késedelmeket okoz az importban és az exportban, és akadályozza a gördülékeny kereskedelmet”. A parlamenti bizottság vizsgálatához benyújtott beadványában azt mondta, hogy a jelenlegi szabályozás „veszélyt jelent exportüzletágunkra és az Egyesült Királyság gyártási tevékenységének fenntarthatóságára”.

Hétfői beszédében Šefčovič úr a következőket mondta: „A Brexit-kereskedelmi megállapodás jelentős lehetőséget kínál partnerségünk további javítására. Ez azonban nem helyettesíti – és soha nem is fogja tudni helyettesíteni – az EU-tagságot.

„A kereskedelem már nem lehet olyan súrlódásmentes és dinamikus, mint korábban, amikor az Egyesült Királyság az EU belső piacának része volt. Ez elkerülhetetlenül többletköltségeket jelent a vállalkozások számára mindkét oldalon. Idővel a megnövekedett eltérések még több költséget vonhatnak maguk után, és tovább mélyíthetik az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelem akadályait. Ez sajnálatos, de el kell fogadni…” – mondta.

A Brit Kereskedelmi Kamara decemberben közzétett felmérése szerint a Brexit-megállapodással megbirkózni igyekvő vállalkozások több mint háromnegyede (77 százaléka) azt mondta, hogy az nem segíti elő növekedésüket, 45 százalékuk pedig az új szabályokhoz való alkalmazkodás kapcsán beismerte, hogy nehézségekkel küzd. A vállalkozások azt mondják, hogy versenyképtelenné teszi őket (a kilépés utáni új helyzet) más európai országok cégeihez képest, és emiatt jelentős veszteségeik vannak.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után