Hatalmas hír! Vége a volt brit miniszterelnök, Boris Johnson politikai pályafutásának 1

Boris Johnson lemondott képviselői posztjáról, miután megvádolta az alsóház által a partygate botrány kapcsán elrendelt vizsgálatot, hogy csak az a célja az egésznek, hogy őt „elűzzék”.

Hatalmas hír! Vége a volt brit miniszterelnök, Boris Johnson politikai pályafutásának 3

Csípős hangvételű nyilatkozatában a volt miniszterelnök keményen bírálta a Privileges Committee vizsgálatát, és azt mondta, hogy a parlamenti képviselők pártokon átívelő csoportja „politikai kivégzést” hajtottak ellene végre. A bizottság, amely azt vizsgálja, hogy a volt miniszterelnök félrevezette-e a képviselőket, amikor azt állította, hogy betartották a Covid-szabályokat a járvány ideje alatt elrendelt lezárások során, a hét elején figyelmeztette Johnsont, hogy a zárójelentése ismételten negatív hatással lesz rá és a karrierjére nézve.

Azt mondta, hogy a jelentés – amelyet még csak most fognak majd közzétenni – „tele van pontatlanságokkal és előítéletekkel”, miközben „formálisan nem képes megtámadni az ő álláspontját semmiben”. Johnson azt mondta, hogy a képviselői testület „még egy szemernyi bizonyítékot sem mutatott fel arra nézve, hogy tudatosan vagy meggondolatlanul félrevezette volna a parlament alsóházát”.

De azt mondta, hogy ugyanakkor szerinte „a kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy őt bűnösnek találják, a tényektől függetlenül”. „Tudják, hogy a lehető leghamarabb módosítottam az álláspontom; és tudják, hogy én és minden más magas rangú tisztviselő és miniszter – beleértve a jelenlegi miniszterelnököt, Rishi Sunakot is – úgy gondoltuk, hogy törvényesen és a szabályok szerint jártunk el” – mondta.

“Nem hazudtam, és azt hiszem, hogy a bizottság a szíve mélyén tudja ezt. Így ma bejelentettem, hogy azonnali hatállyal kilépek, és lemondok a képviselői posztomról. Nagyon sajnálom, hogy elhagyom csodálatos választókerületemet. Óriási megtiszteltetés volt szolgálni őket polgármesterként és képviselőként egyaránt.”

Felszólította a vizsgálatot végző testületet, amelyet a veterán munkáspárti képviselő, Harman vezetett a botránnyal kapcsolatos megjegyzéseivel kapcsolatban, hogy fejezzék be. Johnson azt nyilatkozta, hogy ez egy bosszúhadjárat és olyan mint egy boszorkányüldözés.

Boris Johnson lemondására reagálva a Privileges Committee szóvivője azt mondta: „A bizottság mindenkor követte a Ház eljárásait és mandátumát, és továbbra is követni fogja. Johnson úr eltávolodott a képviselőház folyamataitól, és kijelentésével megkérdőjelezte a Ház integritását. A bizottság hétfőn ülésezik, hogy lezárja a vizsgálatot és mielőbb közzé tegye jelentését.”

Johnson 2015-ben tért vissza a parlamentbe, 2001 és 2008 között korábban Henley-t képviselte a parlamenti alsóházban, és két ciklust élt végig London polgármestereként. Theresa May előléptette külügyminiszterré, amikor átvette a stafétát David Camerontól, de később lemondott Brexit-politikája miatt. 2019-ben vette át a miniszterelnöki posztot, és elsöprő győzelmet aratott az akkori előrehozott téli általános választásokon.

2022 júliusában jelentette be, hogy lemond a posztjáról, miután elvesztette pártja támogatását a Chris Pincher elleni szexuális zaklatással kapcsolatos vádak kezelése, és az azt megelőző Covid lezárások körül kialakult botrányok miatt.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után