Rohamosan nő az állandó tartózkodási engedélyt megkérő EU-s polgárok száma Angliában 1

Azoknak az európai állampolgároknak a száma, akik kérelmet nyújtottak be állandó tartózkodási engedélyért az Egyesült Királyságban, egy év alatt megtriplázódott. Ez annak köszönhető, hogy az itt élő EU állampolgárok a jelenlegi bizonytalan kilátásaik miatt szeretnék bebiztosítani a státuszukat.

3_1

A feldolgozás alatt álló kérelmek száma 2015 júliusában még 37 618 volt, 2016 júliusban ez a szám már meghaladja a 100 000-et is. Az európai állampolgárok egyelőre szabadon élhetnek és dolgozhatnak Angliában, és ez biztos változatlan is marad addig, amíg az ország tagja az EU-nak. De az EU-s tagoknak azért emellett szüksége van az állandó tartózkodásra jogosító kártyára, ami garantál bizonyos jogokat, különösen a nem EU állampolgár családtagok letelepedésének jogait illetően.

Theresa May egyelőre nem hajlandó garantálni az országban élő és dolgozó uniós állampolgárok jogait, miután kiléptek az EU-ból, ez pedig komoly diplomáciai feszültséget okoz a brit és az uniós tisztviselők között, és a közvélemény is nehezményezte, hogy az eheti beszédjében a miniszter nem tért ki rá, hogy mi lesz a sorsa annak a jelenleg 3,3 millió uniós polgárnak, aki az Egyesült Királyság területén él. Ezen kívül az ír útlevelet kérelmező britek száma is jelentősen megugrott.

A Brexit Titkár, Sir Keir Starmer szerint a Theresa May-nek mindenképpen meg kell nyugtatnia az EU-s állampolgárokat arról, hogy joguk marad az országban tartózkodni. „Teljesen egyértelművé vált számomra több Brüsszellel való megbeszélés után olyanokkal, akik nagy valószínűséggel részt fognak venni a tárgyalásokon, hogy nagyon aggódnak amiatt, hogy nem nyugtatjuk meg, és nem egyértelműsítjük a státuszát az állampolgáraiknak.” – mondta a The Guardiannek. „Elég világosan jelezték, ezt a kérdést az Egyesült Királyságnak tisztáznia kellene márciusig, hogy az 50. cikkelyről szóló tárgyalások sokkal jobb hangulatban kezdődjenek.”

Azonban voltak olyan EU-s források, amelyek azt állították, hogy a többi Uniós állam nem feltétlenül törekszik arra, hogy „azonnal” megoldódjon a kérdés, hanem majd a tárgyalások részeként. Voltak olyanok is, akik sürgették a kérdést, de mára elálltak ettől „látva a kérdés komplexitását.”

A kölcsönösen biztosított állampolgári jogokért kampányolók nagyon csalódottak voltak, hogy a miniszter nem ragadta meg az alkalmat, hogy a beszédjében konkrétumokat vagy ígéreteket közöljön a kérdésben, és ők is azonnali tisztázást sürgetnek. Visszautasították azt az elképzelést is, miszerint addig nem garantálják az uniós polgárok jogait, ameddig Brüsszel nem ígéri meg ugyanezt az unió más országaiban élő brit állampolgároknak. „Az Egyesült Királyság szavazott úgy, hogy kilép az Unióból, tehát a mi kormányunknak kell elsősorban kézbe vennie a probléma megoldását, ami a szavazás következménye.”

Az állandó tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit itt találod. Jelenleg az Egyesült Királyság területén 3,3 millió uniós bevándorló él, míg az EU más országaiban élő angolok száma jelenleg 1,2 millió körül van, így több mint 4,5 millió ember sorsa maradt még kérdéses a miniszter beszédét követően.     Forrás: Independent  Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után