Rohamosan emelkedni kezdett a Covid fertőzöttek száma Angliában egy „új fajta omicron variáns miatt” 1

A Covid-19 fertőzöttek száma már második hete emelkedik meredeken ismét Angliában – derült ki a most közzétett hivatalos adatokból. A kormány adatai szerint Angliában gyakorlatilag minden régióban emelkedett az esetek száma az előző héten az azt megelőző héthez viszonyítva, méghozzá nem is kicsit.

Rohamosan emelkedni kezdett a Covid fertőzöttek száma Angliában egy „új fajta omicron variáns miatt” 3

A legnagyobb arányú emelkedést heti szinten Észak-Lincolnshire-ben és Wiltshire-ben regisztrálták. Az Országos Statisztikai Hivatal becslései szerint azonban nemcsak Angliában nő a fertőzések száma. Január vége óta most először számolt be növekedésről az Egyesült Királyság mind a négy országa. A Covid megbetegedések ugrásszerű emelkedését az Omicron egy új alváltozata okozza, amely még fertőzőbb, mint az a verzió, amely decemberben söpört végig az országban.

A BA.2 néven ismert új változat az Omicron egyik alváltozata, és az értesülések szerint az angliai eseteknek mostanra durván a háromnegyedét ez okozza. Paul Hunter professzor, a Kelet-Angliai Egyetem fertőző betegségekkel kapcsolatos szakértője azt mondta, úgy véli, hogy a jelenlegi Covid hullám valószínűleg a hónap vége előtt tetőzik. A MailOnline-nak ezt nyilatkozta:

„A Covid-fertőzések száma valószínűleg a jövő héten vagy az azt követő héten tetőzik majd, de minden bizonnyal még e hónap vége előtt. Ezután elég gyors visszaesést látunk majd valószínűleg az esetszámok tekintetében valószínűleg úgy, mint Hollandiában és Dániában.”

A fertőzöttek arányának változása régiónként a március 13-i héten  Angliában

Rohamosan emelkedni kezdett a Covid fertőzöttek száma Angliában egy „új fajta omicron variáns miatt” 4

A szakértők mindenesetre többször is elmondták, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a BA.2 veszélyesebb lenne az elődjénél. A kormány tudósaitól származó, szintén csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok pedig azt mutatják, hogy a vakcinák ugyanolyan hatékonyak a BA.2 ellen, mint a többi variáns ellen. Hunter professzor elmondta, hogy a BA.2-vel megfertőződöttek száma március 1-je óta növekszik, de nem ez az egyetlen oka a fertőzési arány növekedésének. Elmondása szerint nem csak az új variánssal fertőzöttek száma nő, hanem az előző variánssal fertőzöttek számának csökkenése is lelassult, és ez többek közt valószínűleg a korlátozások túl gyors feloldásának köszönhető.

„A Covidhoz hasonló vírusok, mindig gyorsabban terjednek ősszel és télen, és szerintem jobb lett volna várni március végéig a korlátozások teljes feloldásával” – nyilatkozta.

A korlátozások további enyhítése során a brit kormány megszüntette az összes fennmaradó Covid-utazási intézkedést, a növekvő esetszámok ellenére. A fennmaradó utazási korlátozások ma hajnali 4-től szűntek egyébként meg. A Közlekedési Minisztérium (DfT) ugyanakkor közölte, hogy „egy sor rendkívüli intézkedést” azért megtartanak, hogy a miniszterek „gyors és hatásos intézkedéseket vezethessenek be”, amennyiben a koronavírus egy új variánsa bukkanna fel. A minisztérium azt mondta azonban, hogy ilyen lépésre „csak extrém körülmények között kerülne sor”.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után