Rengeteg nyári Wizz Air járatot törölhetnek hajtóműproblémák miatt 1

Nemrégiben olyan hírek röppentek fel, hogy az angliai magyarok által jól ismert fapados légitársaságot is érinthetik a hajtóműhibákkal kapcsolatos járattörlések. A probléma az amerikai Pratt & Whitney által gyártott új generációs hajtóművekkel van.

Rengeteg nyári Wizz Air járatot törölhetnek hajtóműproblémák miatt 3

Olyan gyakran szorulnak javításra, hogy a becslések szerint 3000 járatot törölnek miattuk az idei nyári szezonban. A hajtóműválság több Magyarországra érkező és onnan induló járatot is érint, és ezzel együtt a Wizz Air repülőgépeit is. A portfolio.hu szerint a COVID-járvány után megnőtt a kereslet az új generációs, alacsony fogyasztású motorok iránt. Ezek azonban gyakoribb karbantartást igényelnek, ami problémákat okoz a repülési ágazatnak.

A hajtóművek az állapotuktól függetlenül már 850 üzemóra után alapos vizsgálatot igényelnek. Az amerikai Pratt & Whitney hajtóművei tehát gyakori karbantartást igényelnek, ráadásul egy ilyen átvizsgálás túl sokáig tart. Ennek az az oka, hogy a különböző csere alkatrészek ellátása az utóbbi időben akadozik.

A helyzetet csak tovább rontotta, hogy a hajtóműveket 1228 Airbus A319neo, A320neo és A321neo repülőgépbe építették be. Ráadásul 226 A220-as és 70 Embraer E2-es is ezekkel repül. A szóban forgó probléma tehát a Wizz Airt is érinti. Ennek köszönhető többek közt az is, hogy május elején az indiai fapados légitársaság, a Go First csődöt jelentett.

A portfolio.hu szerint a hajtóműválság a magyar fapados légitársaságot, a Wizz Airt is érinti. Ez azt jelentheti, hogy a nyári időszakban több Wizz járatot törölnek, ami rossz hír a nyaralók számára. A probléma továbbá nem segít enyhíteni az érzékeny kereslet-kínálat egyensúlyt érintő feszültségeket sem.

Ráadásul ez csak tovább növeli az árakat, vagy legalábbis tompítja a csökkenésüket. Egy olasz lap, a La Economia kutatása alapján a probléma az Air Baltic, a Swiss (Lufthansa), a Turkish Airlines, a Spirit Airlines, az All Nippon Airways, a Hong Kong Express Airways, a JetBlue, Air India, Baltik Air, Iraqi Airways, az Air Tanzania, az Air Senegal, az IndiGo, és az Air Asia vállalatokat is érinti.

A lap idézte Martin Gausst, az Air Baltic vezérigazgatóját, aki tavaly márciusban azt mondta, hogy a Pratt & Whitney által végzett karbantartás után a hajtóművek meghosszabbodott szállítási ideje működési fennakadásokat okoz.

Emiatt kénytelenek járatokat vagy akár teljes útvonalakat törölni. Gauss hozzátette, hogy „normál helyzetben előfordulhat, hogy a javításra és átnézésre elküldött motor 60-90 napig nem áll rendelkezésre. De a szóban forgó hajtóművek esetében egy évről beszélünk.” Egy olyan „rémtörténetet” is megosztott brüsszeli közönségével, amikor nem kevesebb mint 386 nap után érkezett vissza hozzájuk egy hajtómű.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után