Rekordszámú migráns jött Angliába 1 nap alatt az életüket kockáztatva a csatornán keresztül 1

Csütörtökön több mint 1000 migráns kelt át a Csatornán az Egyesült Királyságba az életüket sem féltve kis méretű csónakokon és hajókon. Egy nap alatt soha nem jöttek még ilyen sokan, ami azt jelenti, hogy néhány hónap alatt már sokadjára dől meg a rekord.

Rekordszámú migráns jött Angliába 1 nap alatt az életüket kockáztatva a csatornán keresztül 3

Kisgyermekek is voltak azok között, akik Doverben partot értek, miközben továbbra is százával kockáztatják az életüket az emberek a veszélyes átkelés megkísérlésével. A tegnapi 1185 fős adat – amelyet a Belügyminisztérium is megerősített – jócskán meghaladta a hónap elején egy nap alatt átkelt 853 főt, és kétszerese annak az 539 migránsnak, akik egész 2018 során összesen „hajóra” szálltak hogy átjussanak.

A határőrség hajói egész nap szorgoskodtak Dovernél, és igyekeztek feltartóztatni a migránsokat a tengeren, és sokat átvittek a kenti kikötőbe. De félő, hogy három ember odaveszett a tengerben, miután két üres kajakot is találtak sodródva Calais partjainál. A migránsok továbbra is sokan az életüket kockáztatják annak ellenére, hogy a közelmúltban két ember is meghalt az átkelési kísérlet közben, és többen is eltűntek a tengeren az elmúlt hetek során.

A part mentén állítólag további embereket láttak megérkezni a Hastingsnél levő strandra, miután az RNLI felvette őket.

Rekordszámú migráns jött Angliába 1 nap alatt az életüket kockáztatva a csatornán keresztül 4

Steve Valdez-Symonds, az Amnesty International UK menekült- és migránsjogi igazgatója a legújabb fejleményekre reagálva kijelentette: „Az emberek, akik ezekre a veszélyes tengeri átkelésekre vállalkoznak, kétségbeesésükből teszik ezt, főként azért, mert nincsenek biztonságos és legális útvonalak biztosítva számukra és közülük soknak vannak itt családtagjai és egyéb kapcsolatai.”

„Ahelyett, hogy arra használnánk ezeket az átkelőhelyeket, hogy állítólagos „nemzeti vészhelyzetet” hirdetve megpróbáljuk igazolni a drákói új menekültügyi politikákat, a minisztereknek konstruktívan együtt kellene működniük a francia hatóságokkal annak érdekében, hogy hozzáférést biztosítsanak a menekültügyi eljárásokhoz a Csatorna mindkét oldalán. A kormány jelenlegi hozzáállásával szándékosan veszélyezteti azokat az embereket, akiken pont hogy segítenie kellene. Ezek kegyetlen taktikák, és véget kell vetni nekik.”

2019-ben Priti Patel belügyminiszter megígérte, hogy 2020 tavaszára „ritka jelenséggé” teszi a migránsok átkelését, majd tavaly augusztusban ígéretet tett arra, hogy „járhatatlanná teszi ezt az útvonalat”. Ez idő alatt a brit kormány beleegyezett, hogy több millió fontot fizet Franciaországnak az északi partvidék biztonságának növelése érdekében.

Csak augusztusig ebben az évben összesen már több, mint 11,000 ember jutott át kisebb nagyobb motorcsónakok és hajók segítségével illegálisan a csatornán a szigetországba. A teljes 2020-as évben ez a szám 8,417 fő volt, vagyis idén már az év első felében kb. 3,500-zal többen értek partot. A kishajók növekvő száma ellenére az Egyesült Királyságban még így is kevesebb hajó érkezik és kevesebb menedékjog iránti kérelmet nyújtanak be, mint sok más európai országban.   Forrás

Megosztás