Rekordsebességgel emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában, de… 1

Az Egyesült Királyságban éves szinten rekord ütemben emelkedtek a fizetések, ami azonban a szakértők szerint aggodalomra ad okot abban a tekintetben, hogy az infláció így hosszabb ideig magas marad.

Rekordsebességgel emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában, de… 3

A hivatalos adatok szerint a fizetések 7,3%-kal nőttek a március és május közti adatokat hasonlítva az egy évvel korábbiakhoz, ami nagyjából megegyezik a múlt havi növekedési rátával. A rekordszintű növekedés ellenére azonban a béremelések még mindig elmaradnak az infláció mértékétől vagyis az árak növekedésének ütemétől.

A Bank of England egyre nagyobb figyelmet fordít a bérek emelkedésének ütemére, miközben kézzel lábbal próbálja féken tartani az inflációt. A Bank zsinórban 13 alkalommal emelt alapkamatot az infláció mérséklése érdekében, de az továbbra is makacsul magas maradt.

Jelenleg 8,7%-on áll, jóval meghaladva a Bank of England 2%-os célját. Aggodalomra az ad okot, hogy az erőteljes bérnövekedések jelentősen növelik a vállalatok költségeit, és arra kényszeríti őket, hogy még magasabbra emeljék áruik és szolgáltatásaik árát.

A fizetések alakulása Nagy-Britanniában

Rekordsebességgel emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában, de… 4

Andrew Bailey, a Bank of England elnöke hétfőn azt mondta, hogy az infláció csökkentése „nagyon fontos”, és az embereknek „bízniuk kell abban, hogy nehezen megkeresett pénzük megőrzi értékét”. Noha a fizetés rekordmértékben nő, még mindig nem növekszik elég gyorsan ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a bolti árak emelkedésével. A fizetésünk reálértéke az infláció hatását figyelembe véve ugyanis 0,8%-kal csökkent.

A legfrissebb béradatok magasabbak voltak a vártnál, és Ashley Webb, a Capital Economics brit közgazdásza szerint ez “nem fogja jelentősen enyhíteni a Bank of England inflációval kapcsolatos félelmeit”. Múlt hónapban a Bank of England a vártnál nagyobb mértékben emelte a banki alapkamatot 4,5%-ról 5%-ra növelve azt.

Webb úr azt mondta, bár arra számít, hogy a Bank a következő, augusztusi ülésén 5,25%-ra fogja tolni az alapkamatot, hozzátette, “nem zárhatjuk ki” az 5,5%-ra történő emelést sem, mondván, hogy “sok múlik” a jövő heti inflációs adaton.

Januárban, amikor az Egyesült Királyság inflációs rátája 10% felett volt, Rishi Sunak brit miniszterelnök azt ígérte, hogy az év végére felére csökkenti azt. Mel Stride, a munka- és nyugdíjügyi miniszter a BBC Today című műsorában nemrégiben elmondta, hogy bár az előrejelzések még mindig azt sugallják, hogy ez meg fog történni, “nem lesz könnyű végrehajtani”.

A mai adatok azt mutatják, hogy a fizetésemelkedés a jobban fizetett szektorokban, például a pénzügyi szektorban volt a legmagasabb, a kiskereskedelemben pedig alacsonyabb volt. Az üzleti csoportok továbbra is hangsúlyozzák a megfelelő munkaerő megtalálásának nehézségeit.

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adataiból az is kiderült, hogy a munkanélküliségi ráta a legutóbbi időszakban 4 százalékra nőtt az előző negyedévi 3,8 százalékról. A foglalkoztatási ráta eközben 76%-ra nőtt, közölte az ONS, hozzátéve, hogy a növekedés elsősorban a részmunkaidős alkalmazottak számának növekedése miatt van. A betöltésre váró munkahelyek száma 12. egymást követő alkalommal csökkent, az áprilistól júniusig tartó időszakban 85 000-rel 1 034 000-re.

“Munkaerőpiacunk erős, a munkanélküliség történelmi mércével mérve alacsony. De még mindig körülbelül egymillió üres álláshelyünk van, ami még tovább növeli az inflációt.” – mondta az adatokra reagálva Jeremy Hunt pénzügyminiszter.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után