Radikális változtatások jönnek a brit egészségügyben 1

Az elkövetkező években több mint 300 000 további ápolónőt, orvost és egyéb egészségügyi dolgozót fognak felvenni a brit egészségügy soraiba az egészségügyben lévő óriási munkaerőhiány javítását célzó radikális tervek révén.

Radikális változtatások jönnek a brit egészségügyben 3

Az orvosok orvosi egyetemen eltöltött idejének csökkentése, a hazai NHS-személyzet számának növelése és a gyakornoki helyek növelése egyaránt szerepelnek az NHS súlyos munkaerőhiányának kezelésére irányuló tervek között. Az NHS első ilyen jellegű hosszú távú tervét úgy jellemezték, mint ami egy emberöltő során egyszer történik meg, és a következő 15 évben fenntartható alapokra helyezi majd a brit egészségügyet munkaerővel való ellátottság tekintetében és más több téren is egyaránt.

A tisztviselők nemrégiben arra figyelmeztettek, hogy megfelelő intézkedések nélkül 2037-re 360 000 betöltetlen állás keletkezhet az NHS soariban. Az egészségügyi vezetők, akik megtekintették a terv részleteit, de még nem tették közzé a teljes dokumentumot, azt állítják, hogy a stratégia segíteni fog a növekvő és idősödő népesség kihívásainak leküzdésében, miközben kezeli a munkaerő-toborzási és -megtartási problémákat, amelyek jelenleg a súlyos munkaerőhiányhoz vezetnek.

Angliában jelenleg 112 000 betöltetlen állás van az NHS-ben.

A szakértők szerint a kitűzött tervek, valamint az új munkaerő megtartási intézkedések azt jelenthetik, hogy 2036/37-re az egészségügyben legalább 60 000-rel több orvos, 170 000-rel több nővér és 71 000-rel több egészségügyi szakember lesz hadra fogható.

A terv kapcsán a tisztviselők felkérték az orvosok szabályozó hatóságát, az Általános Orvosi Tanácsot (GMC) és az orvosi egyetemeket, hogy konzultáljanak a négyéves orvosi diplomák bevezetéséről, amelyek jelenleg ötéves képzések, valamint az olyan orvosi gyakorlatok bevezetéséről, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy hat hónappal korábban kezdhessenek el dolgozni. A munkaerő-terv célja, hogy növelje a hazai NHS alkalmazottak számát, mivel az egészségügyi dolgozók nemzetközi bázisát egyre inkább más országok veszik igénybe.

A tervek szerint a brit egészségügyben az alábbi változások jönnek:
  • 2031-re 15 000-re kell növelni az orvosi képzési helyek számát úgy, hogy több hely legyen a legnagyobb orvoshiánnyal küzdő területeken
  • A háziorvosképző helyek számát 50%-kal 6000-re kell növelni 2031-ig
  • 2031-re csaknem duplájára kell emelni a felnőtt ápolóképző helyek számát
  • Növelni fogják a tanulószerződéses gyakorlati képzéseket, hogy a hallgatók „kereshessenek, miközben tanulnak” – a becslések szerint a klinikai személyzet – beleértve az orvosokat, nővéreket és más egészségügyi szakembereket – képzésének a hatodát (16 százaléka) 2028-ra gyakornoki képzésben kínálják majd.
  • Öt év alatt 40 százalékkal növelni az ápolónőképző helyek számát
  • Új orvosi egyetemek az ország azon részein, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány.
  • Eközben az NHS-nek vissza kell szorítania a drága ügynökségi alkalmazottak arányát, és az egészségügyi vezetőknek 10 milliárd fonttal kell csökkenteniük a kiadásokat 2036/37-ig.
  • Az ápolónők a májusi diploma megszerzése után azonnal munkába állhatnak, a jelenlegi szeptember helyett.

Remélhetőleg ezek a tervek, amelyek teljes egészében még nem lettek közzétéve, valamint a nyugdíjrendszerek reformja azt jelenthetné, hogy akár 130 000 alkalmazott is tovább dolgozik majd az NHS-ben. Az egészségügyi vezetők abban is megállapodtak, hogy a tervet kétévente felül kell vizsgálni, hogy alkalmazkodni lehessen a folyamatosan változó igényekhez.

Rishi Sunak miniszterelnök a következőket mondta: „Egészségügyi szolgálatunk 75. évfordulóján ez a kormány az NHS történetének legnagyobb oktatási és képzési bővítését hajtja végre. Ez egy beruházási terv és egy reformterv.”

„Az elkövetkező években évente kétszer annyi orvost és további 24 ezer nővért képezünk majd ki, ezzel segítve a várólisták csökkentését és a betegellátás javítását. Többet fogunk tenni annak érdekében, hogy megtartsuk briliáns NHS-személyzetünket, és megreformáljuk az egészségügyi rendszer működését annak érdekében, hogy az képes legyen a jövőben megfelelően ellátni a feladatát.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után