Pénzbüntetést vezethetnek be Nagy-Britanniában, ha nem megyünk el a háziorvossal egyeztetett időpontra 1

Egy egészségügyi miniszter elismerte, hogy adott esetben pénzbírsággal sújthatják a betegeket azért, ha elmulasztják a háziorvossal egyeztetett időpontot. A kormány legalábbis a hírek szerint fontolgatja a törvényjavaslat bevezetését.

Pénzbüntetést vezethetnek be Nagy-Britanniában, ha nem megyünk el a háziorvossal egyeztetett időpontra 3

Maria Caulfield szerint az ötlet „potenciálisan” szerepelhet a tory kormány következő általános választási kiáltványában, elmondása szerint ugyanis a miniszterek „nem zárják ki ennek a megoldásnak a lehetőségét”. Rishi Sunak a tavaly nyári konzervatív vezetőválasztáson ígéretet tett arra, hogy 10 GBP-os pénzbírságot vezet be a háziorvossal egyeztetett és kórházi időpontokat elmulasztó betegek megrendszabályozására.

A miniszterelnök azóta elvetette ezt a sokat vitatott tervet, de szerda reggel, amikor egy műsorban megkérdezték az ötletről, Caulfield azt mondta, hogy az ötlet „nem kizárt, hogy a jövőben bevezetésre kerül”.

„Jelenleg nincs konkrét tervünk a díjak azonnali bevezetésére, de az a célunk, hogy a lehető legkönnyebben és leghatékonyabban emlékeztessük az embereket… Mi csak arra törekszünk, hogy a lehető legegyszerűbbé tegyük a dolgokat, hogy az emberek tudják, mikorra kaptak időpontot, és emlékeztetve legyenek arra, hogy jelenjenek is meg. A jövőre nézve nincs kizárva, hogy bevezetésre kerül, de most még nem szerepel az aktuális tervek közt.” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy ez a törvényjavaslat szerepelhet-e a következő tory kiáltványban, Caulfield azt mondta: “Minden valószínűség szerint, igen.”

A vezetői kampánya során az elmulasztott időpontok miatti bírságokról beszélve Sunak úr a következőket mondta: „Ha nem jelennek meg az emberek, az pazarlás. Tehát ha ezen változtatni tudunk, akkor alapvetően többet hozunk ki abból a pénzből, amit befektetünk.”

Wes Streeting, a Munkáspárt árnyék-egészségügyi minisztere azt mondta, hogy a megbeszélt időpontokat elmulasztó betegek bírságolása „nem oldaná meg az alapvető problémát”, amellyel az NHS küzd. Streeting úr azt mondta az ITV-nek: „Nem hiszem, hogy ez megoldaná az alapvető problémát vagy megfelelne a kihívás mértékének. És attól tartok, hogy többe kerülne a megvalósítása, mint amennyi pénzt be lehetne szedni vele.”

A korábban előterjesztett törvényjavaslat szerint egyébként az időpontot első alkalommal elmulasztó személyt nem büntetnék meg, de minden további alkalom után, amikor nem sikerül valakinek megjelennie a megbeszélt időpontban, 10 fontot kellene fizetni.

Az egészségügyi vezetők azonban bírálták az ötletet, és a Downing Street tavaly októberben azt mondta, hogy „elismerte, hogy még nem ez a megfelelő idő ennek a törvényjavaslatnak a továbbvitelére”.

Az NHS England adatai azonban azt mutatják, hogy a 2021–2022-es év során lefoglalt 122 millió időpontból körülbelül 6,4 százalék, azaz körülbelül 7,8 millió volt, amin a beteg nem jelent meg.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után