Pánikolnak az EU bevándorlók, miután a brit kormány megváltoztatta a tartózkodási jogszabályt 1

Az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok között nagy pánikot és zavart okozott a kormány legutóbbi rendelete, amely engedélyezi a belügyminisztériumnak, hogy kitoloncolja az országból azokat, akik nem rendelkeznek CSI-jal (teljes körű betegbiztosítással).

british-expats-eu-protest-eu-citizenship

Egy törvényszéki képviselő által kiadott összefoglaló szerint a belügyminisztérium fel van rá hatalmazva, hogy bárki ellen eljárást indítson ez ügyben, visszamenőleg február 1-es kezdéssel. A kiírásban figyelmeztetik az EU-s állampolgárokat, hogy azokat, akiknek nincs állandó tartózkodási engedélyük, például néhány diák, vagy brit polgárok házastársai, és nem rendelkeznek az említett CSI-jal, minden további nélkül deportálhatják az országból, vagy megtagadhatják a visszatérést, amennyiben elhagyják az országot.

Ezzel az a probléma, hogy az uniós polgárok akik brit területeken élnek, használhatják az NHS-t, így nagyon sok mindenkinek nincs az említett, hirtelen kötelező biztosítás. A bejelentés nagy pánikot keltett, Facebookon rengetegen megosztották és kommenteltek a „3 Million” csoportban. „Félek” – írta valaki. „Ez több kérdést vet fel, mint amennyi választ ad” – tette hozzá egy másik kommentelő. Sylvia Gawron, lengyel diák, akik éppen most fejezte be a PhD képzését a Dundee egyetemen, ezt nyilatkozta a The Independentnek: „Diákéveim alatt egyáltalán nem tudtam a CSI kötelező voltáról. Most szóltak, hogy menjek és regisztráljak a legközelebbi GP-be, amint lehet. Annak ellenére, hogy itt töltöttem az alapképzést és a PhD-t is, nem lesz meg a jogom arra, hogy az országban maradjak, és visszafizessem a ’tartozásaimat’ adó formájában a Brit államnak, azért cserébe, hogy itt tanulhattam. Úgy érzem, az uniós polgárokat most már úgy kezelik itt, mint másodrangú lakosokat – senkit sem igazán érdekelnek már a jogaink, a családunk, és azok, akik tőlünk függenek. Teljes bizonytalanságban hagytak arról, hogy mi lesz itt a jövőnkkel.”

„Amikor reggel olvastam a dokumentumot, nagyon sokkolt. Nincs CSI-om, és fogalmam sem volt róla, hogy kellene ilyen, és az egyetem se szólt róla. A papír szerint, ha elhagyom most az országot, és vissza szeretnék térni, azzal bűncselekményt követek el. Ez különösen aggaszt, mivel hamarosan Svédországban kell utaznom egy workshopra, és nyílván nem szeretnék bűncselekményt elkövetni. Nagyon ijesztő ez a szituáció.” – tette hozzá Andrea Blendl, német PhD diák.

A törvényszéki képviselő, Colin Yeo, aki az összefoglalót írta, azt mondta, nem gondolta, hogy a változásoknak olyan súlyos hatásai lennének, és szerinte a belügyminisztérium nagyon felelőtlenül kezelte ezt a kérdést, valamint „szükségtelen pánikot” okozott az uniós polgárok között. „Jelenleg tehát szerintük, ha egy teljesen önellátó polgárként élsz itt, aki nem igényel semmiféle segélyt, de nincs CSI-od, akkor nincs jogod az itt tartózkodásra, és kitoloncolhatnak. De nem hiszem, hogy a belügyminisztérium valóban eltávolítaná, mondjuk egy brit férfi francia feleségét. Szerintem ezt azok ellen használnák, akiket nem szeretnek, mondjuk egy lengyel munkanélküli ellen. Pedig papíron az ő jelenlegi álláspontjuk szerint mindkettőnek ugyanannyi joga lenne. Szerintem ezt az egészet úgy vázolták fel, hogy nem gondoltak bele, ezzel mekkora hatalmat biztosítanak maguknak, vagy, hogy ettől hogy érzik magukat az emberek.”

Nicolas Hatton, a „3 million” csoport alapítója azt mondta, hogy ez az előre nem látott intézkedés idegességet és pánikhullámot váltott ki, és egy „veszélyes” jel, ami azt mutatja, a kormány hogyan kívánja a jövőben kezelni az uniós állampolgárokat. „Az idegesség egyre nő közöttük, túl régóta folyik már ez. A február elsejével életbe lépett rendelkezés beleillik abba, amit a kormány már 7 éve csinál. Nagyon veszélyes. Theresa May-nek már semmi hitele nincs a bevándorlók között, mivel úgy kezeli őket, mint valami tárgyalási aduászt, és nem érdekli őt az emberi élet a számok mögött. Ő csak azt a 3 millió embert látja, mint egy elég nagy számot, ami miatt tárgyalhat az EU-val.”

Ez az intézkedés nem sokkal azután jött ki, hogy kiderült, May kihirdet egy „elvágási” napot. Eszerint akik azelőtt a dátum előtt már az országba érkeznek, azoknak garantálják a jogaikat, viszont akik a március közepe után érkeznek, azoknak már teljesen új procedúrán kell átmenniük. Hogy ez pontosan mi lesz, az még nem tisztázott. Erről a témáról itt olvashatsz még.  Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után