Óriási leállás jöhet Nagy-Britanniában: rengeteg minisztériumot és állami szervet is érintő sztrájk jön 1

Nagy-Britanniát „rendkívüli méretű fennakadások” fenyegetik az országhatárainál, és döntő fontosságú kormányzati szolgáltatások is leállhatnak, ha a tervezett állami sztrájkokat nem fújják le.

Óriási leállás jöhet Nagy-Britanniában: rengeteg minisztériumot és állami szervet is érintő sztrájk jön 3

A Köz- és Kereskedelmi Szolgáltatások (PCS) szakszervezetének mintegy 100 000 köztisztviselője a télen esedékes sztrájk mellett szavazott a fizetések körüli vita miatt, ami a repülőtereken és a legfontosabb kikötőkben, például Doverben is hatalmas fennakadásokat okoz majd, de az útlevelek és jogosítványok kiadásának elakadásához is vezethet, sőt a támogatások kiutalásának esetleges késedelme is valószínűsíthető, amennyiben a sztrájkot nem fújják le.

Eközben a brit kormány „ésszerűtlennek” minősítette a Royal College of Nursing 17,6 százalékos béremelésre vonatkozó követelését, miután a szakszervezet szerdán bejelentette 106 éves történetének első országos sztrájkját. Rishi Sunakot most arra figyelmeztették hogy „sztrájkkáosz lesz a télen”, és felszólították, hogy azonnal lépjen közbe, és utasítsa minisztereit, hogy tárgyaljanak a fizetésekről, a feltételekről és a munkahelyekről.

A Munkáspárt felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a „menekülést” a szakszervezeti főnökökkel folytatott tárgyalások elől, mivel hatalmas sztrájkokat jelentettek be az NHS-nél, a közszolgáltatások terén, a közlekedési szektorban, az egyetemeken és a Royal Mailnél is. A liberális demokraták azt mondták, itt az ideje, hogy Mr. Sunak egy rendhagyó „sztrájk csúcstalálkozót” hívjon össze a szakszervezeti vezetőkkel a Downing Streeten, és arra kérték a minisztereket, hogy vállaljanak aktívabb szerepet a megállapodások megkötésében.

Christine Jardine, a liberális demokraták kabinetirodájának szóvivője a The Independentnek azt mondta: „Úgy tűnik, Nagy-Britannia egyik válságból kerül a másikba, egyik sztrájk jön a másik után, mert a kormányban vezetői vákuum van. El kell kerülni a téli sztrájkkáoszt, és ez azzal kezdődik, hogy a kormány úrrá kell legyen a helyzeten.”

A miniszterek a független bérfelülvizsgáló testületek szerepére próbálják felhívni a figyelmet a béremelések körüli viták kapcsán – de O’Grady azt mondta, hogy végső soron a miniszterek hozzák meg a döntéseket a közszférában dolgozók millióinak a fizetéseit illetően. “Ha nagyszabású sztrájksorozat lesz az elkövetkező hónapokban, akkor a kormány csak önmagát okolhatja” – mondta a szakszervezeti vezető.

Több mint 120 alosztályon és állami szervben mintegy 120 000 PCS szakszervezeti tag szavazott a sztrájkra csütörtökön – köztük a Nyugdíjügyi Minisztérium (DWP) és az Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium (DHSC) munkatársai. Az inflációval megegyező 10 százalékos béremelést szorgalmazó szakszervezet azt mondta, hogy hacsak nem kapnak „komolyan vehető javaslatokat” a kormánytól, jövő pénteken „tartós” sztrájkot hirdetnek.

Mark Serwotka, a PCS főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a sztrájkok célja a kormányra „maximális nyomás” helyezése lesz, és a PCS ezen a télen más szakszervezetekkel is egyeztetni fog az összehangolt megmozdulásokat illetően. A támogatások késedelmétől való félelem közepette azt mondta, hogy a DWP sztrájkoló munkatársai mindent megtesznek, hogy elkerüljék a kifizetések „megzavarását”.

Arra azonban figyelmeztetett, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidéki Ügyek Minisztériumának (Defra) alkalmazottainak sztrájkja megzavarhatja a gazdák támogatásainak kifizetését, míg a kormányhivatal sztrájkoló tisztviselői veszélyeztethetik a „biztonsági átvilágítási és informatikai folyamatokat” az egész kormányban.

Az Independent kérdésére, hogy a miniszterelnöknek és a minisztereknek be kell-e avatkozniuk a fizetési kérdés megoldása érdekében, Serwotka azt mondta: „Az egyetlen módja annak, hogy ez megoldódjon, ha politikai döntések születnek a fizetéseket illetően és ehhez minisztériumi beavatkozásra lesz szükség.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után