Nagyszerű hír az élelmiszerek árának alakulásával kapcsolatban Nagy-Britanniában 1

Az élelmiszerekkel kapcsolatos költségek csökkenése hozzájárult ahhoz, hogy a bolti árak inflációja több mint két éve a legalacsonyabb szintre mérséklődött a szigetország területén, ami mindenképpen pozitív hír lehet háztartások milliói számára.

Nagyszerű hír az élelmiszerek árának alakulásával kapcsolatban Nagy-Britanniában 3

A szupermarketeket képviselő British Retail Consortium (BRC) szerint az árak emelkedési üteme csaknem felére, 1,3%-ra csökkent márciusban – a februári 2,5%-ról. A közlemény szerint azonban a húsvéti finomságok a magas kakaó- és cukorárak miatt drágábbak maradtak, mint az előző években.

Fontos azt is kiemelni, hogy már a tizedik hónapja csökken az élelmiszerárak inflációja. Összességében az élelmiszerárak 3,7%-kal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, szemben a februári 5%-kal – közölte a BRC. Az élelmiszereken kívüli egyéb áruk inflációja márciusban 0,2%-ra csökkent az egy hónappal korábbi 1,3%-ról. Az Egyesült Királyságban a teljes infláció, az árak emelkedésének üteme jelenleg 3,4%-on áll, ami azt jelenti, hogy a megélhetési költségeink átlagosan több mint 3%-kal magasabbak a tavalyi évhez képest.

A BRC szerint a kiskereskedők közt „kiélezett verseny” folyt a vásárlókért, különösen húsvét előtt. A tejtermékek és a csokoládé ára alacsonyabb volt márciusban, az elektronikai cikkek, ruhák és cipők árai is csökkentek az akciók hatására.

Az ipari kereskedelmi szervezet vezérigazgatója, Helen Dickinson azonban a BBC Today című műsorában elmondta, hogy bár a globális sokkhatások okozta magas nyersanyagárak nagyrészt enyhültek, a fogyasztók nem számíthatnak arra, hogy visszatérnek a világjárvány előtti árak.

„Nem fogunk jelentős áresést tapasztalni a Covid előtti szintre, ehhez olyan deflációra lenne szükség, amelyre az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága óta nem volt példa” – mondta.

A bérekkel, energiával, Brexittel és egyéb árucikkekkel kapcsolatos egyéb költségek azonban Dickinson szerint veszélyeztethetik a csökkenő inflációs trendet. A kormány által meghatározott minimálbér, az úgynevezett nemzeti megélhetési bér, először emelkedett több mint 1 fonttal, ami 2,7 millió alacsony fizetésű munkavállaló számára jelentett egy jelentős fizetésemelést.

Az új minimálbérre készülve számos szupermarket, köztük a Tesco, a Sainsbury’s, az Asda, az Aldi, a Lidl és az M&S 12 GBP-ra emelte a Londonon kívüli alkalmazottak fizetését óránként, miközben továbbra is kiélezett verseny folyik az alkalmazottakért.

“A munkaerőpiac még mindig nagyon feszes, nagy a munkaerőhiány, még mindig több mint 100 000 betöltetlen állás van a kiskereskedelmi szektorban, és ez nem csak az üzletekre, hanem a központi irodákra és a többi érintett szegmensre is vonatkozik. Ez pedig magasabb szinten tartja a munkaerő költségeket szerte az országban.” – mondta Dickinson a BBC-nek.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után