Jó hírek a Nagy-Britanniában élőknek – tovább csökkent az infláció és az élelmiszer árak emelkedése is lassul 1

Az Egyesült Királyság inflációja 3,4 százalékra esett vissza, ami több mint két és fél éve a legalacsonyabb szint, és további jó hír, hogy az élelmiszerárak emelkedése is enyhült a pénzszűkében lévő háztartások legnagyobb örömére.

Jó hírek a Nagy-Britanniában élőknek – tovább csökkent az infláció és az élelmiszer árak emelkedése is lassul 3

A vártnál nagyobb visszaesés jelentős előrelépés Rishi Sunak és kormánya számára, aki az infláció csökkentését tekinti egyik legfontosabb ígéretének a gazdaság helyreállítása tekintetében, és egyben növelte annak esélyét is, hogy a Bank of England a nyáron a kamatcsökkentésre szánja el magát.

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerda reggel közzétett adatai azt mutatják, hogy februárban 3,4 százalékos volt az infláció, ami valamivel alacsonyabb a közgazdászok által jósolt 3,5 százaléknál. Ez a legalacsonyabb inflációs szint 2021 szeptembere óta. Az infláció csökkenése ugyanakkor nem jelenti az árak esését, csak azt, hogy kevésbé gyorsan emelkednek.

A legfrissebb adatok szerint az ország lassan, fokozatosan, de közeledik a Bank of England 2 százalékos inflációs célkitűzéséhez. A pénzügyi piacok túlnyomórészt azt gondolják, hogy a döntéshozók egyelőre 5,25 százalékon tartják a banki alapkamatot, de az infláció mai csökkenése növeli annak esélyét, hogy nyáron végre csökkenteni fognak rajta. Jeremy Hunt pénzügyminiszter a legfrissebb adatokra reagálva nem cáfolta ezt az elképzelést, és azt mondta, hogy ez megnyithatja az utat a BoE számára a kamatcsökkentéshez.

Azt mondta: „Ma a családok megkönnyebbülten sóhajtanak fel országszerte, hogy végre jó úton haladunk afelé, hogy az inflációt a kitűzött 2%-os szintre csökkentsük. Ez a legalacsonyabb inflációs adat az elmúlt két és fél évben. A legbiztatóbb azonban az élelmiszer-infláció alakulása, amely egy évvel ezelőtt közel 20% volt, most viszont már csak 5%.”

„És ez azt mutatja, hogy az infláció csökkentésére irányuló terv – 11% felett volt, amikor Rishi Sunak miniszterelnök lett, most csak 3,4% –, működik, de ragaszkodnunk kell hozzá, és végre kell hajtanunk.”

Az ONS adatai azt is kimutatták, hogy az élelmiszerárak inflációja februárban 5 százalékra esett vissza az előző havi 7 százalékról. Havi alapon 0,2%-kal emelkedett az élelmiszer-infláció, ami jóval alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi meredek emelkedés. Az éttermekben és kávézókban is mérséklődtek az árak, az éves infláció 6,7 százalékra csökkent a múlt hónapban a januári 8,2 százalékról.

Grant Fitzner, az ONS vezető közgazdásza a következőket mondta: „Az infláció februárban az elmúlt közel két és fél év legalacsonyabb szintjére mérséklődött. A zuhanás fő hajtóereje az élelmiszerárak emelkedésének lassulása volt, idén szinte nem változtak az árak a tavalyi nagy emelkedéshez képest, miközben az éttermek és kávézók áremelkedése is lelassult. Ezeket a csökkenéseket csak részben ellensúlyozta az üzemanyagárak emelkedése és a bérleti díjak további növekedése.”

Az ONS azt is hozzátette, hogy egyelőre semmi jelét nem látja annak, hogy a Vörös-tengeren lévő zavargások a fogyasztói árakat befolyásolnák, miután a huthi lázadók az elmúlt hónapokban a kereskedelmi útvonalon áthaladó teherhajókat több alkalommal is megtámadták.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után