„Nagy-Britanniának vissza kell csatlakoznia az EU egységes piacához” – a brit kormány egyik szenior képviselőjének őszinte nyilatkozata 1

Egy magas rangú konzervatív képviselő arra szólította fel Boris Johnsont és kormányát, hogy vetesse vissza az Egyesült Királyságot az EU egységes piacába a megélhetési költségek enyhítése érdekében.

„Nagy-Britanniának vissza kell csatlakoznia az EU egységes piacához” – a brit kormány egyik szenior képviselőjének őszinte nyilatkozata 3

Tobias Ellwood, a védelmi kiválasztási bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy a Brexit miatt a brit vállalkozásokat „megfojtotta” a bürokrácia – és ragaszkodott hozzá, hogy itt az ideje „egy kicsit kreatívabban átgondolni a lehetőségeket”. A vezető tory képviselő arra sürgette a brit kormányt, hogy vizsgálja meg újra a norvég típusú kapcsolat kialakítását az EU-val, lehetővé téve az egységes piachoz való hozzáférést az Európai Gazdasági Térségen (EGT) keresztül.

A The House magazinban Mr. Ellwood azt mondta, hogy ezzel a lépéssel a Brexit utáni papírmunkát 7 milliárd fonttal lehetne csökkenteni az érintett cégek számára és segítene enyhíteni a nehéz helyzetben lévő családokra nehezedő inflációs nyomást is.

„Egyik szektort a másik után fojtja meg az a bürokrácia, amely elől meg akartunk volna menekülni eredetileg.” – mondta a tory képviselő, azzal érvelve, hogy a Brexit nem az lett, amit „a legtöbb ember előtte elképzelt”.

Ellwood csütörtökön a Times Rádióban tett javaslatáról a következőket mondta: „Én merek kicsit elrugaszkodottabb megoldásokon agyalni… éppen ezt kell tennünk, tekintettel a jelenlegi gazdasági helyzetre. Megerősítené a gazdaságunkat, mert megszüntetné a rengeteg bürokráciát, enyhítené a megélhetési költségek válságát, és tulajdonképpen megoldaná az északír protokollal kapcsolatos nehéz kérdést is.”

„Nagy-Britanniának vissza kell csatlakoznia az EU egységes piacához” – a brit kormány egyik szenior képviselőjének őszinte nyilatkozata 4

David Frost a korábbi Brexit-főtárgyaló azonban elítélte Ellwood javaslatát. A keményvonalas képviselő szerint Ellwood ötlete is azt „bizonyítja, hogy a Brexit valóban nincs biztonságban az ő vagy a szövetségesei kezében”.

Mark Harper szintén tory képviselő is elutasította az ötletet, és Twitteren ezt írta: „Nem. Az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépésre szavazott. Ez az egységes piac elhagyását és a szabad mozgás végét jelentette. Ennyi, pont.”

Simon Clarke pénzügyminiszter pedig kijelentette, hogy „örömmel nyugtatja meg Ellwood urat”, hogy Nagy-Britannia nem csatlakozik újra az egységes piachoz – azzal érvelve, hogy ez „kioltja a szabadságjogok felét, amelyek annyira fontossá teszik a Brexitet”.

Ellwood elismerte, hogy az egységes piacon való részvétel a szabad mozgáshoz való csatlakozást is jelentené – ezt pedig sok tory képviselő elhatározta, hogy elkerüli. A magas rangú tory azonban rámutatott, hogy az EU dublini egyezményének részeként jobb együttműködést eredményezhet más országokkal a menedékkérők ügyében. Ellwood azzal is érvelt, hogy az egységes piachoz való újbóli csatlakozás megerősítené az Egyesült Királyság „európai hitelességét” az orosz fenyegetések idején, és közelebb hozná Nagy-Britanniát az Egyesült Államokhoz.

James Withers, a Scotland Food and Drink vezetője elmondta, hogy az Ellwood javaslata okozta felhajtás „jele annak, hogy mennyit veszítettünk az ideológia és az értelmes kormányzás között vívott harcok során”.

Eközben Ellwood megerősítette, hogy már hónapokkal ezelőtt bizalmatlansági levelet küldött Johnson leváltásához szükséges procedúra beindításához. „nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, hogy valódi aggodalmak vannak [Johnson vezetésével kapcsolatban]… ez tükröződik a szavazáson, a helyi választásokon és kétségtelenül az időközi választásokon is. És ezeket a problémákat kezelni kell.” – nyilatkozta a kormánypárti képviselő.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után