A brit statisztikai hivatal közzétette, hogy mennyivel nőtt az élelmiszerek ára Nagy-Britanniában – megdöbbentő számok 1

Az ONS új adatai szerint a tészta ára 50 százalékkal nőtt tavaly óta a szigetországban, miközben ezzel párhuzamosan a szupermarketek élelmiszerköltségei jelentősen megugrottak. A statisztikai hivatal nemrégiben közzétette számos élelmiszer árának változásait.

A brit statisztikai hivatal közzétette, hogy mennyivel nőtt az élelmiszerek ára Nagy-Britanniában – megdöbbentő számok 3

A kimutatásban 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között 30 mindennapi, gyakran vásárolt alapvető élelmiszer árát értékelték. Az árucikkek között árai mértékben emelkedtek, öt terméknél legalább 15 százalékos emelkedést tapasztaltak. A fekete-tengeri kikötők orosz blokádja miatt 25 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, ami éhínséggel fenyeget a legszegényebb országokban, de súlyos következményekkel jár az élelmiszerimportra támaszkodó Egyesült Királyságra is.

Pénzben kifejezve a legnagyobb áremelkedést átlagosan a darált marhahús és a csirkemell esetében mérték, amelyek közül a marha ára 500 gramm esetében 32 pennyel, a csirkemellé 600 grammnál 28 pennyel emelkedtek. Ime még néhány termék, amiknek jelentős mértékben emelkedett az ára az utóbbi időben.

Tészta

A tészta a leggyorsabb növekedést érte el a 2022 áprilisáig tartó 1 évben, 50 százalékos, reálértéken pedig 17 pennyel. A jelentés szerint a tészta azon alacsonyabb árú termékek közé tartozott, amelyek ára 2021 novembere és decembere között az infláció miatt igen csak megugrott. Csak ebben a két hónapban a tészta ára 32 százalékkal emelkedett.

Chips

A chips esetében volt tapasztalható a második leggyorsabb növekedési ütem ugyanebben az időszakban, 17 százalékos növekedéssel és 12 pennyel a készpénzben kifejezve, a 2021 áprilisi 71 pennyről 2022 áprilisára 83 pennyre. 2021 novemberében a chips is az infláció által súlyosan érintett termékek közé tartozott.

Kenyér

A lista egyik leggyakrabban vásárolt tétele 16 százalékos áremelést mutatott. Az ukrajnai háború jelentős hatással volt a kenyér árára, mivel a háború sújtotta nemzet gabonaexportját orosz hadihajók akadályozták.

Darált hús

Pénzben kifejezve a legnagyobb áremelkedést átlagosan a darált marhahúsnál mérték, 500 grammos kiszerelés esetében 32 pennyel 2,34 fontra, és ez durván 16 százalékos áremelkedést jelent.

Reggeli müzli

A 2022 márciusa és áprilisa közötti időszak során a legolcsóbb termékek közül a reggeli gabonafélék ára nőtt az egyik legnagyobb mértékben, a kutatás szerint 6 százalékkal. Az ONS azt is hozzátette hogy ezen termékek esetében gyakori volt a zsugorodás is, ahol a termék ára úgy nőtt, hogy a csomagolás mérete csökkent, de a termék továbbra is ugyanannyiba kerül. Ezenkívül bizonyítékot talált arra, hogy egyes legalacsonyabb költségű termékek cukormentes vagy alacsony sótartalmú változatait gyakran ugyanazon az áron árulják, mint e termékek normál változatait.

A brit statisztikai hivatal közzétette, hogy mennyivel nőtt az élelmiszerek ára Nagy-Britanniában – megdöbbentő számok 4

Krumpli

A krumpli árában viszont 2022 áprilisáig a legnagyobb áresés volt tapasztalható, 12 pennyel 75 pennyre csökkent egy 2,5 kg-os csomag ára, ami 14 százalékkal alacsonyabb, mint 2021-ben.

Az élelmiszerek ára 11 év óta a leggyorsabb ütemben emelkedik – derült ki a Kantar múlt havi adataiból. Fraser McKevitt, a cég kiskereskedelmi és fogyasztói betekintési részlegének vezetője a következőket mondta: „Egy átlagos háztartás most évi 271 GBP potenciális áremelkedésnek lesz kitéve ami az élelmiszervásárlást illeti.”

Hozzátette, hogy az áremelkedés jelentős része olyan termékekre vonatkozik, amelyek mindennapos alapvető árucikkek, amelyeknek a vásárlásából nehéz lesz visszavenni.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után