Hoppá! Lehet, hogy kormányváltás lesz? Nagy előnyben a munkáspárt a legújabb felmérés alapján 1

Egy új felmérés szerint a Munkáspárt 11 pontos előnyre tett szert a partygate botrány utáni első közvéleménykutatás alapján, amitől Boris Johnson még nehezebb helyzetbe kerül.

Hoppá! Lehet, hogy kormányváltás lesz? Nagy előnyben a munkáspárt a legújabb felmérés alapján 3

Egyre több tory képviselő töri meg a csendet, és szólítja fel a miniszterelnököt lemondásra. Ma reggel Andrea Leadsom volt gazdasági miniszter és az alsóház vezetője is nemtetszését fejezte ki a miniszterelnök legutóbbi botránya miatt – de nem pontosította, hogy csatlakozott-e azokhoz, akik bizalmatlansági levelet nyújtottak be.

A Savanta ComRes közvélemény-kutatása szerint a Munkáspárt 42%-kal, jóval nagyobb támogatást élvez most, mint a legutóbbi szavazásnál, míg Johnson konzervatívjai 31%-kal 3 pontot vesztettek. Bár csak egy közvélemény-kutatás, ez a legnagyobb munkáspárti vezetés, amelyet feljegyeztek február eleje óta. Ez azt jelenti, hogy a Munkáspárt 24 mandátumos többséget szerezne a parlamenti választásokon egy ilyen eredmény mellett, a közvélemény kutatást összesítő Electoral Calculus szerint.

Eközben a Brexit-párti Leadsom  – aki 2019-ben Theresa May után második lett – nyilatkozatát sokan különösen károsnak tartják, annak ellenére, hogy nem mondta ki konkrétan, hogy bizalmatlansági levelet írt volna az 1922-es bizottságnak – Ha ezt 54 tory képviselő megteszi, akkor a miniszterelnök leváltását célzó procedúra kezdetét veheti.

Tegnapi nyilatkozatában ezt írta: „Olyan elfogadhatatlan kudarcok történtek a vezetésben, amelyeket nem lehet tolerálni, és ezek mindegyike a miniszterelnök felelőssége. Kollégáimnak és nekem most el kell döntenünk, mi az a helyes lépés, amely helyreállítja a kormányunkba vetett bizalmat.” Hozzátette: „Eltökélt szándékom, hogy tisztázzam a nézeteimet”, de nem árulta el, mi a véleménye arról, hogy Johnsonnak hivatalban kell-e maradnia.

A választóihoz írt levelében Leadsom azt foglalta össze, hogy a Sue Gray-jelentésben feltárt a No.10-ben történt szabálysértések mértéke és súlyossága azt jelenti, hogy kizárható, hogy a felső vezetés ne tudta volna, mi történik. Bár elkötelezett Brexit-pártiként 2019-ben Johnsont támogatta a választásokon – miután maga kiszállt a versenyből – hangsúlyozta, hogy a miniszterelnökkel való elégedetlenség mára az egész pártra kiterjed.

Tegnap további három tory képviselő is megerősítette, hogy bizalmatlansági levelet küldtek, egy negyedik pedig utalt rá, hogy ezt tette – úgy tűnik, hogy a titkos összeszámlálás eredménye közel lehet a kritikus 54 fős küszöbhöz.

A ComRes közvélemény-kutatása szerint a Liberális Demokraták 11 százalékkal  erősödtek, míg a Zöldek két ponttal 3 százalékra csökkentek.

Az SNP 4 százalékon áll, míg mások, köztük a Reform UK, a Plaid Cymru és az északír pártok együttesen 8 százalékot tesznek ki.

A felmérést 2177 brit felnőtt részvételével végezték online a május 27. és 29. között. Az eredményeket kommentálva Chris Hopkins, a Savanta ComRes politikai kutatási igazgatója a következőket mondta: „Minden óvatossággal, csak erre az egy szavazásra vetítve, pártpreferenciákkal együtt is, az értékek magabiztosan a hibahatáron belül vannak. Figyelemre méltó az a tény, hogy a Sue Gray-jelentés után láthatóan nőtt a szavazási hajlandóság.

„A pénzügyminiszter által bejelentett intézkedési csomaggal – mellyel az elszálló megélhetési költségeket akarják megfékezni – azonban még lehetséges, hogy ha a toryk tudnak úgy mutatkozni, mint akiket érdekelnek a kisemberek, akár még fordíthatnak is a szavazási arányokon. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök feje fölött Damoklész kardjaként lebeg most a bizalmatlansági szavazás.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után