Nagy-Britannia ma fontos bejelentést tett az EU állampolgárok jogait illetően, akik már a Brexit előtt is az országban éltek 1

A brit Belügyminisztérium egy komoly hátraarcot mutatott be a már a Brexit előtt az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárok jogait illetően.

Nagy-Britannia ma fontos bejelentést tett az EU állampolgárok jogait illetően, akik már a Brexit előtt is az országban éltek 3

Visszavonják ugyanis azt az augusztusban hozott szabályt, amely megtiltotta, hogy a népszavazás után tévedésből állandó tartózkodási engedélyt kérelmezők késve ugyan de megkérjék az EU letelepedett státuszukat, ha nem volt tudomásuk a speciálisan erre a célra kialakított bevándorlási rendszerről. A kampányolók azonban azt mondják, hogy a döntést egyértelműbb megfogalmazással kell alátámasztani az egyes kérelmeket elbíráló alkalmazottaknak szóló útmutatóban, különben az uniós polgároknak „könyörögniük” kell majd jogaik elismeréséért.

Az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgároknak és a Brexit előtt az EU-ban élő briteknek a Brexit-kilépési megállapodás értelmében élethosszig tartó joguk van abban az országban maradni, amelyben akkor épp éltek.

A kormány elindította az uniós letelepedési rendszert az országban tartózkodó közel 6 millió EU állampolgár regisztrálására. A program 2021 júniusában lezárult ugyan, de a késve beérkezett kérelmeket „ésszerű okokra való hivatkozás esetében” elfogadták eddig is. A problémák tavaly augusztusban merültek fel a belügyminisztérium közbeavatkozása után. Az új szabályok megszüntették ugyanis „a tudatlanságot, vagy rosszul informáltságot”, mint a késve beadott kérelem ésszerű indokát.

A döntés jelentős nehézségeket okozott az érintett uniós polgároknak, köztük egy olasz vendéglősnek is, aki 21 éve fizet adót az Egyesült Királyságban, de egyik napról a másikra azt kellett tapasztalnia, hogy Santander befagyasztotta bankszámláját, így kénytelen volt bezárni vállalkozását, mivel nem tudott fizetni a személyzetének sem pedig a beszállítóknak.

„Semmi rosszat nem csináltam, és egy nap egyszer csak azt mondják, hogy viszlát, nincs semmi magyarázat, csak héló és kész. Borzalmas volt.” – mondta Massimo a Guardiannek.

A kampányolók becslése szerint egyébként 2016 után több tízezer uniós polgár igényelt állandó tartózkodási engedélyt.

Silvana, egy olasz technológiai befektető akkor jött rá, hogy az állandó tartózkodási engedélye használhatatlan, amikor egy nyaralás előtt elment megújítani lánya európai egészségbiztosítási kártyáját, de közölték vele, hogy az állandó tartózkodási engedélye nem jelent semmit.

A Belügyminisztérium augusztusi szabályai szerint az országból el is távolíthatták volna ebben a szituációban, mert az EU settlement scheme ismeretének hiánya már nem volt ésszerű indok a késve beadott kérelmek benyújtására.

Miután engedett a kampányolók és az uniós polgárok nyomásának, a Belügyminisztérium új iránymutatást tett közzé az ügyeken dolgozó alkalmazottak számára, és így most az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők késői kérelmei „újra ésszerű indokot jelentenek” a rendszerhez való csatlakozásra.

A belügyminisztérium szóvivője ezt mondta: „Több mint két év telt el az uniós bevándorlási rendszerhez való jelentkezés fő határidejének lejárta óta, amely széles körben reklámozva volt. Ettől függetlenül továbbra is elfogadjuk és figyelembe vesszük azok késedelmes jelentkezését, akiknek indokolt a késedelme.”

Külön aggodalmak merültek fel a Belügyminisztériummal kapcsolatban az uniós bevándorlási rendszerrel kapcsolatos legfelsőbb bírósági ítéletre adott válaszával kapcsolatban.

A legfelsőbb bíróság az uniós polgárok jogainak védelmére létrehozott törvényes testület, a Független Ellenőrző Hatóság oldalára állt, amely szerint helytelen volt megvonni az előzetes letelepedett státusszal rendelkezők foglalkoztatási, tartózkodási és egészségügyi ellátási jogait (az Egyesült Királyságban élők esetében), ha elfelejtették kérvényezni a letelepedett státuszra való felminősítést, miután jogosultak lettek rá.

Válaszul a Belügyminisztérium két év hosszabbítást adott az előzetes letelepedett státusszal rendelkezőknek, abban a hitben, hogy ez minden hiányosságot fedez azok számára, akik elfelejtettek újra jelentkezni a Letelepedett státuszért.

A kampányolók szerint ez azt eredményezheti ugyanis, hogy a munkaadók, a főbérlők vagy a bankok jogilag kockázatos ideiglenes állapotként értelmezhetik ezt a hosszabbítást, és megvonhatják az egyéntől a munkavégzés jogát, vagy épp a neki nyújtott szolgáltatásokat.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után