Itt van, mennyi pénzt buktak a Nagy-Britanniában élők idáig háztartásonként a Brexit miatt 1

A Brexit miatt a következő évtized közepére 311 milliárd fonttal kerülhet rosszabb helyzetbe a brit gazdaság – állapította meg egy vezető közgazdászok bevonásával készített új elemzés.

Itt van, mennyi pénzt buktak a Nagy-Britanniában élők idáig háztartásonként a Brexit miatt 3

A Cambridge Econometrics átfogó tanulmánya szerint az EU-ból való kilépésről szóló döntés már eddig is durván 140 milliárd fontjába került az Egyesült Királyságnak. Ez háztartásonként közel 5000 fontot jelent. A sokkoló megállapítások szerint a kár mértéke jóval magasabb, mint a független közgazdászok korábbi figyelmeztetései szerint amely még arról szólt, hogy a kilépés 33 milliárd GBP veszteséget okozott a gazdaságnak.

Az új jelentés arra figyelmeztet, hogy Nagy-Britanniában az elkövetkező évtizedben továbbra is alacsonyabb lesz a beruházások száma, gyengébb lesz a kereskedelem és kevesebb lesz a munkahely, annak köszönhetően hogy a britek kiléptek az EU-ból. A Sadiq Khan londoni polgármester megbízásából készült cambridge-i tanulmány szerint 2035-re hárommillióval kevesebb munkahely lesz az országban, mintha az EU-n belül maradt volna.

A közgazdászok úgy becsülték, hogy a Brexit a brit bruttó hozzáadott érték (GVA) – az áruk és szolgáltatások összértéke – 10 százalékos csökkenéséért lesz felelős 2035-re. Az Office for Budget of Responsibility adatai és a szervezet adatain alapuló előrejelzések felhasználásával a jelentés azt jósolja, hogy az Egyesült Királyság bruttó hozzáadott értéke 2035-re eléri a 2771 milliárd fontot.

Ez azonban 311 milliárd fonttal lesz kevesebb, mint a 3082 milliárd GBP-os bruttó hozzáadott érték, amelyet a nemzet az EU-ból való kilépés nélkül ért volna el. A közgazdászok arra is igyekeztek figyelni, hogy modellezésük során elkülönítsék a „Brexit-hatást” más tényezőktől, mint például a Covid és az ukrajnai háború.

Azt találták, hogy Nagy-Britanniában a következő évtized közepére 32 százalékkal csökkennek a beruházások, 16 százalékkal az import és 5 százalékkal csökken az export, mint a Brexit nélkül lenne. A tanulmány azt is megállapította, hogy a Brexit tovább növeli a termelékenységi szakadékot a főváros és az ország többi része között.

Shyamoli Patel, a Cambridge Econometrics vezető közgazdásza a következőket mondta: „Tanulmányunk felfedi, hogy London gazdasága gyorsabban növekedett volna, ha nem kerül sor a Brexitre. A jövőre nézve azt vetítjük előre, hogy a Brexit középtávon továbbra is hatással lesz az Egyesült Királyság és London gazdaságára.”

London munkáspárti polgármestere szerint az eredmények jól mutatják, és „mostanra már nyilvánvaló, hogy a Brexit nem működik”.

Csütörtökön a Mansion House-ban tartott beszédében azt mondta: “A Brexit-válság költségeit csak akkor lehet megoldani, ha érett megközelítést alkalmazunk, és nyitottak vagyunk az európai szomszédainkkal kötött kereskedelmi megállapodásaink javítására.”

Khan úr – aki vitát szorgalmazott az EU egységes piacához való újracsatlakozásról – hozzátette: „Egyetértek az árnyék külügyminiszterrel [David Lammy], aki azt mondta, sürgősen szorosabb kapcsolatot kell kiépíteni az EU-val.”

A Munkáspárt azonban idáig ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy Nagy-Britanniát távol tartja az egységes piactól és a vámunióhoz való csatlakozástól akkor is, ha győznek a 2024-es általános választásokon.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után